Dr. Susan Durber verzorgt oecumenelezing over eenheid in woelige wereld

Hoe helpt een kerkelijke vergadering van 1700 jaar geleden ons nu in de strijd voor rechtvaardigheid en tegen vrouwenonderdrukking? Tijdens de oecumenelezing van de Raad van Kerken in Nederland op 16 mei neemt dr. Susan Durber, regio-president van de Wereldraad van Kerken, ons mee in die vraag. Drie jonge theologen gaan met haar in gesprek. De lezing vindt plaats in de Geertekerk in Utrecht. Een Nederlandse vertaling is ter plekke beschikbaar.
De Oecumenelezing bekijkt maatschappelijke vraagstukken vanuit een theologische invalshoek voor een breed publiek. Thema is dit jaar 1700 jaar concilie van Nicea, de eerste bijeenkomst van kerkleiders vanuit de hele wereld, die plaatsvond in het jaar 325. De geloofsbelijdenis die daar werd opgesteld wordt in veel kerken gebruikt. Het was een bijeenkomst in een woelige tijd, met kerkleiders die de christenvervolging vaak aan den lijve hadden ondervonden. Doel was om eenheid in de kerk te bereiken en om het christelijke geloof in de drie-enige God te bevestigen. Dat resulteerde onder andere in de Geloofsbelijdenis van Nicea.
Toen, net als nu, was de wereld onrustig, ongelijk en verdeeld. Daar zal Susan Durber tijdens haar lezing op ingaan. Dr. Durber is president vanuit de regio Europa van de Wereldraad van Kerken en predikant in de United Reformed Church in Groot-Brittannië. Zij nam deel aan de pelgrimsbezoeken van de Wereldraad aan Bangladesh, Noord-Amerika en Armenië, als lid van de theologische studiegroep van de Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede en was vanaf het begin betrokken bij de plannen van de Wereldraad rond Nicea 2025.
Durber: ‘Ik denk niet dat ik conservatiever of traditioneler ben geworden, maar dat ik ontdekt heb hoe radicaal en verbazingwekkend onze traditie werkelijk is! In deze lezing wil ik u meenemen op mijn tocht die ik begon als scepticus van Nicea naar iemand wier geloof is vernieuwd, verdiept en zelfs geradicaliseerd door de verhalen en het geloof van Nicea.’
Het is de opmaat van een actuele en scherp geformuleerde lezing, die u zeker aan het denken zal zetten. Naderhand gaat zij (in het Nederlands) in gesprek met drie jonge theologen, Heleen Bressers (Rooms-Katholieke Kerk), Carola Dahmen (Protestantse Kerk) en Peter Mikhail (Koptisch-Orthodoxe Kerk) en met de aanwezigen.
Praatmee