Is de tijd rijp voor kanselruil GerGem en HHK? Vijf predikanten aan het woord
De Gereformeerde Gemeenten (GerGem) kampen al jarenlang met een predikantentekort. Kerkgangers uit Lisse uitten onlangs hun zorgen over de geestelijke nood binnen hun kerkverband. De nood is dermate hoog dat zo’n vierhonderd GerGemmers zich willen losmaken om een hersteld hervormde gemeente te stichten. Zij zien geen grote verschillen in belijdenis meer met de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Is de tijd rijp voor kanselruil tussen predikanten uit beide kerken? Vijf hersteld hervormde predikanten spreken zich uit via Cvandaag.
Ds. W. Pieters (HHK Elspeet)
“Als twee mensen hetzelfde zeggen of doen, bedoelen ze dús nog niet hetzelfde”, maakt ds. W. Pieters duidelijk. Hij is verbonden aan de hersteld hervormde gemeente in Elspeet. “Als honderden mensen hun kerkelijke gemeente willen verlaten om zich aan te sluiten bij een ander kerkelijk verband, is de grote vraag: wat is ieders drijfveer? Is er het verlangen naar kerkelijke eenheid? En zo ja, wat zou deze dan inhouden? Of is er slechts onvrede?
Omdat landelijke kerkverbanden niet in Gods Woord geboden zijn (ook niet verboden), is het beter om alle landelijke aanduidingen buiten beschouwing te laten en ons op het plaatselijke probleem te concentreren. Er moet immers een bijzondere, moeilijke of verdrietige omstandigheid in die gemeente zijn als ‘opeens’ honderden zich van een gemeente, waarin ze geboren zijn, onderwezen zijn, belijdenis hebben afgelegd, en waarvoor ze verantwoordelijkheid dragen, afkeren.
Voor organisatorische eenheid dient er innerlijke eenheid te zijn. Twee kerkverbanden aan elkaar plakken, lost niets op. Twee synoden ineensmelten, evenmin. Nooit krijgen we alle mensen in een landelijk kerkverband zover dat ze allemaal (en ook nog eens vanuit zuivere drijfveren) dezelfde keuze maken op kerkelijk terrein.
Praatmee