Bezorgde kerkgangers dreigen GerGem te verlaten: hoe hoog is de geestelijke nood?
āSpanningen in Gereformeerde Gemeente van Lisse: groep kerkleden wil hersteld-hervormd wordenā, was vorige week te lezen in het Nederlands Dagblad. Ogenschijnlijk lijkt het te gaan om een lokaal nieuwsbericht, dat alleen relevant is voor mensen uit het ruim 23.000 inwoners tellende dorp. Maar wie zijn oor te luister legt in dit deel van kerkelijk Nederland komt al snel tot de ontdekking dat de spanningen in Lisse onderdeel zijn van een dieperliggend probleem.
Wat is er aan de hand? In de GerGem van Lisse wil een grote groep gemeenteleden zich losmaken om een hersteld-hervormde gemeente te stichten. Ze hebben moeite met de prediking, de samenstelling van de kerkenraad, en het gebrek aan een eigen predikant. De kerkenraad erkent de zorgen en probeert een scheuring te voorkomen door een bezinningsproces. De ontevreden leden willen echter niet wachten op het formele kerkelijke proces. Ze overwegen alvast een nieuwe gemeente te beginnen.
Predikantentekort in de GerGem
De kerkelijke gemeente uit de Bollenstreek is alweer zoān vijf jaar op zoek naar een predikant. In 2019 nam ds. G. J. N. Moens afscheid van de GerGem in Lisse. Sindsdien bracht de kerkelijke gemeente 23 keer een beroep uit op een predikant. Niemand kreeg de vrijmoedigheid om de weg naar Lisse te bewandelen. In het hele land zijn tientallen gereformeerde gemeenten al lange tijd op zoek naar een herder en leraar. Zo is in het Zuid-Hollandse Oostvoorne de GerGem zelfs sinds haar oprichting in 1973 vacant. De Gereformeerde Gemeenten tellen in totaal 150 kerkelijke gemeenten. Momenteel beschikken maar liefst 84 gemeenten niet over een eigen dominee.
Praatmee