Palestijnse christenen voelen zich in de steek gelaten door westerse kerkleiders
Palestijnse christenen voelen zich in de steek gelaten door westerse kerkleiders. Dat maakt Religion News Service bekend. Hoewel de meeste kerkleiders opriepen tot een snelle beëindiging van de oorlog, onderstreept men tegelijkertijd wél Israëls recht op zelfverdediging. Dit tot veel onbegrip bij veel Palestijnse christenen.
Een van de Palestijnse christenen die dat met lede ogen toeziet, is ds. Sally Azar. Begin dit jaar werd zij ingewijd als eerste vrouwelijke Palestijnse predikante ooit. Azar, verbonden aan een Gazaanse gemeente, stelt dat de steun van westerse kerkleiders aan Israël ervoor gezorgd heeft dat de gemeenschap zich in de steek gelaten voelt.
Azar beschouwt de oorlog tussen Israël en Hamas ook als een gelegenheid voor westerse kerken ‘om zich te verzoenen met hun koloniale verleden.’ Azar: “Vanuit christelijk perspectief kun je nu niet langer neutraal zijn.”
De Evangelische Kerk van Duitsland, die de kerk waar Azar voorganger is in 1898 stichtte, is een van de kerken die al meermaals opriep op om de gevechten te stoppen. Tegelijkertijd verdedigt men wel consequent het recht van Israël op zelfverdediging.
Ds. Matri Raheb, een lutherse pastor en Palestijns theoloog in Bethlehem, reageerde door te zeggen dat een staakt-het-vuren alleen niet genoeg is. “Hoe de oorlog ook eindigt: binnen enkele jaren zal er waarschijnlijk weer gevochten worden. Het is tijd dat kerkleiders druk gaan uitoefenen op hun regeringen, zodat er een echte politieke oplossing gevonden kan worden. Zonder gerechtigheid voor de Palestijnen zal er geen vrede zijn voor Israël”, aldus Raheb.
Praatmee