Toch geen 'breuk' tussen CGK Zoetermeer en classis Den Haag vanwege vrouwenkwestie
Er komt een einde aan de breuk tussen de samenwerkingsgemeente van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) in Zoetermeer enerzijds en de classis Den Haag (CGK) anderzijds. Nadat de classis zestien bezwaarschriften ontving is tóch besloten dat Het Lichtbaken mag blijven meepraten tijdens classisvergaderingen, meldt het christelijk-gereformeerde blad De Wekker.
Het Lichtbaken in Zoetermeer is één van de gemeenten die besloot om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Om die reden werd de kerkelijke gemeente eerder dit jaar vermanend toegesproken door de classis Den Haag. Dit heeft er niet toe geleid dat Het Lichtbaken is teruggekomen op haar besluit om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Vanwege een meningsverschil over vrouwelijke ambtsdragers schortte de classis in eerste instantie de banden met Het Lichtbaken in Zoetermeer op.
De breuk werd opgevat als een vergaande stap en leidde dan ook tot de nodige kritiek. Vanuit het hele land ontving de classis bezwaarschriften. Regel in de kerken is dat een besluit niet mag worden uitgevoerd tot deze bezwaren zijn behandeld. Uit een verslag van een recente classisvergadering blijkt dat Het Lichtbaken alsnog aan tafel mag blijven. Kerkenraadsvoorzitter Floris Olthof vindt het besluit 'bemoedigend'.
De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer binnen de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt”. Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.
Praatmee