Burkina Faso: Volledig dorp door moslims 'gezuiverd' van christenen
Moslimterroristen hebben de gehele christelijke bevolking van DƩbƩ in Burkina Faso gedwongen hun dorp te verlaten. Eerder schoten ze in de dorpskerk twee scouts dood die zich tegen hun bevelen verzetten.
Midden oktober gaven de terroristen de christenen van DĆ©bĆ©, een dorp in het noordwesten van Burkina Faso, een ultimatum van 72 uur om hun dorp te verlaten. āZoiets is nog nooit gebeurd,ā zei bisschop Ky van het bisdom DĆ©dougou in gesprek met Kerk in Nood (ACN). āTot nu toe werd het hele dorp verdreven, niet alleen de leden van een bepaalde religie.ā
Burkina Faso is al bijna een decennium lang het slachtoffer van terrorisme dat gelinkt is aan islamisten. De terroristische aanvallen begonnen in het noorden van het land en komen in sommige regioās vaker voor dan in andere, maar geen enkele provincie van het land is gespaard gebleven.
Volgens bisschop Ky hebben de terroristen, die in Burkina Faso ongeĆÆdentificeerde gewapende mannen worden genoemd ā hommes armĆ©s non identifiĆ©s ā een beslissende invloed op het dagelijks leven van de inwoners van sommige dorpen. Ze dwingen mannen om broeken tot op de enkels te dragen en vrouwen om lange kleren en sluiers te dragen. De bevolking leeft volgens de regels die de terroristen opleggen uit angst voor straf, die zelfs executie kan betekenen.
Tragische escalatie van geweld
De bisschop zei dat de terroristen in DƩbƩ onder andere alle contact met Tougan hebben verboden, een stad 45 kilometer verderop waar het Burkinese leger zich bevindt. Dat terwijl de kinderen van DƩbƩ aan het begin van het schooljaar wel naar Tougan moesten, omdat de terroristen de scholen in het dorp gesloten hadden.
Jongeren vergezelden hen daarheen onder de bescherming van een militair konvooi, zei bisschop Ky. Twee van deze jongeren ā lid van de scouting in DĆ©bĆ© ā keerden echter alleen terug. Ze werden in het door terroristen gecontroleerde gebied ontdekt en vastgehouden door een gewapende groep. āDie namen hen mee terug naar hun dorp, gaven het bevel om de kerk te openen en schoten Ć©Ć©n van de jongeren voor het altaar dood, de andere voor het Mariabeeld,ā zei de bisschop geĆ«motioneerd.
Alle christenen verdreven
Volgens de bisschop werden de jongeren in de eerste plaats vermoord omdat ze niet gehoorzaamden aan de bevelen van de terroristen. Ook waren ze lid van de padvinders, een activiteit die ze ondanks een verbod in het dorp hadden voortgezet. Volgens de bisschop leken ze uiterlijk daardoor wel wat op de Vrijwilligers voor de Verdediging van het Vaderland ā Volontaires pour la dĆ©fense de la patrie (VDP), een door de Burkinese regering opgerichte groep die het leger en de politie steunt in de strijd tegen terroristen.
āVanwege de ontheiliging van de kerk door de moorden op de twee jongeren hebben we de kerk gesloten en het Heilig Sacrament naar een andere plaats verplaatst totdat er een Verzoeningsmis kan worden opgedragen,ā zei de bisschop. Deze maatregel wekte duidelijk de wrok van de terroristen en bleef niet zonder gevolgen. Bisschop Ky vertelde dat een christen, die uit DĆ©bĆ© gevlucht is, vertelde dat gewapende mannen terugkwamen en vroegen om in de kerk te bidden, ook al was die ontheiligd. De lokale christenen weigerden en werden daarom uit het dorp verdreven.
Veel steden en dorpen in Burkina Faso staan nu leeg als gevolg van de verdrijving door de terroristen. Zoals bisschop Ky rapporteerde, zwerven ontheemden met al hun bezittingen door de straten op zoek naar een onderkomen. In het bisdom DĆ©dougou zijn er honderdduizenden van hen, waarvoor de Kerk zoveel mogelijk probeert te helpen.
āDe staat doet er alles aan om het kwaad uit te roeien en de terroristen te verdrijven. We weten echter dat de oplossing niet louter militair kan zijn. Wij danken alle donateurs van Kerk in Nood die ons steunen en het ons mogelijk maken om het lijden van de mensen in deze moeilijke situatie te verlichten,ā zei de bisschop. āWe vragen om gebed en smeken de Heer om vrede te sturen naar Burkina Faso, West-Afrika en de hele wereld.ā
Praatmee