cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
marriage act
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 november 2022 door Patrick Goede

Senaat VS neemt wet aan om opengesteld huwelijk te beschermen: voorstanders religieuze vrijheid bezorgd

De Senaat van de Verenigde Staten keurde dinsdag de zogenaamde Respect for Marriage Act goed, waardoor federale bescherming voor homohuwelijken een stap dichterbij komt. Voorstanders van religieuze vrijheid zijn bezorgd volgens de Christian Post.

De Senaat stemde met 61 tegen 36 stemmen in met het wetsvoorstel, waarbij 12 Republikeinen zich bij alle Democraten voegden om de maatregel te steunen.

De Respect for Marriage Act belichaamt een recht op het homohuwelijk in de federale wet en stelt dat 'niets in deze wet, of enige wijziging die door deze wet wordt aangebracht, mag worden opgevat als een vermindering of afschaffing van een religieuze vrijheid of gewetensbescherming die anderszins beschikbaar is aan een persoon of organisatie onder de grondwet van de Verenigde Staten of de federale wetgeving'.

Het wetsvoorstel identificeerde 'kerken, moskeeën, synagogen, tempels, niet-confessionele bedieningen, interkerkelijke en oecumenische organisaties, zendingsorganisaties, op geloof gebaseerde sociale instellingen, religieuze onderwijsinstellingen en non-profitorganisaties waarvan het hoofddoel studie, beoefening of bevordering van religie is, en elke werknemer van een dergelijke organisatie' als degenen die worden beschermd tegen het sluiten van huwelijken van hetzelfde geslacht of diensten die verband houden met dergelijke huwelijken.

Belastingstatus
Critici van het wetsvoorstel waarschuwden dat het niet ver genoeg gaat om religieuze vrijheid te bieden aan christelijke ondernemers die niet in expliciet op religie gebaseerde industrieën werken. Er werden dan ook heel wat amendementen op de wet ingediend.

Het Lankford-amendement, dat uiteindelijk niet werd aangenomen, zou hebben verduidelijkt dat de regering niet de bevoegdheid heeft om de belastingvrije status van een organisatie te wijzigen als vergelding voor haar steun voor het traditionele huwelijk en verklaarde dat 'voor de toepassing van deze wet en alle wijzigingen die door deze wet worden aangebracht, geen op het geloof gebaseerde organisatie wordt beschouwd als een overheidsactor omdat de organisatie een partnerschap is aangegaan met een overheid'. Het Lankford-amendement werd niet aangenomen omdat 52 senatoren tegen stemden en 45 senatoren het steunden.

Het Rubio-amendement zou een deel van het wetsvoorstel hebben afgeschaft dat individuen een privaat recht geeft om iedereen aan te klagen die weigert een homohuwelijk te erkennen. De Senaat verwierp het amendement met 52 tegen 45 stemmen tegen, waarbij senatoren Collins, Murkowski en Portman met hun partij braken om zich ertegen te verzetten. 

Het Lee-amendement zou duidelijk hebben gemaakt dat 'de federale regering geen enkele discriminerende actie tegen een persoon zal ondernemen, geheel of gedeeltelijk op basis van het feit dat die persoon spreekt of handelt in overeenstemming met een oprechte overtuiging of morele overtuiging dat het huwelijk is of zou moeten worden erkend als een verbintenis tussen één man en één vrouw.' De Senaat verwierp het Lee-amendement met 49 tegen en 48 stemmen voor.

Lorie Smith
De wetgeving, die afwijkt van de versie die op 19 juli door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is aangenomen, moet ter goedkeuring terug naar de lagere kamer voordat de wet naar het bureau van president Joe Biden kan voor zijn handtekening. Het wetsvoorstel zal naar verwachting het door de Democraten gecontroleerde Huis passeren, aangezien het de wetgeving eerder met 267-157 stemmen goedkeurde. Zevenenveertig Republikeinen sloten zich aan bij de Democraten om de maatregel te steunen. 

Democraten in het Congres maakten van de goedkeuring van het wetsvoorstel een topprioriteit na de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof in Dobbs v. Jackson Women's Health. In deze beslissing werd de Roe v. Wade-uitspraak teruggedraaid die abortus in het hele land voor lange tijd legaal had gemaakt.

Voorstanders van religieuze vrijheid, waaronder het advocatenkantoor Liberty Counsel, hebben gewaarschuwd dat het nieuwe wetsvoorstel problemen oplevert voor christelijke ondernemers die er diep van overtuigd zijn dat het huwelijk een sacrament is tussen één man en één vrouw. Door de wet kunnen ze volgens Liberty Counsel niet langer te goeder trouw diensten verlenen die in geen enkel opzicht homohuwelijken vieren of bevestigen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen