Waarom Cvandaag publiceerde over Frontrunners Ministries

Nieuws 31 oktober 2022
Jeffrey Schipper en Tom de Wal

Afgelopen week publiceerde Cvandaag een artikel over de missie van de snelgroeiende stichting Frontrunners Ministries. Daarop werd kritisch gereageerd. Nadat Cvandaag een aantal duidende columns van theologen publiceerde over de schaduwzijde van het welvaartsevangelie, reageerden diverse christenen als door een wesp gestoken. Het leidt tot vragen over de werkwijze van Cvandaag als christelijk nieuwsmedium. Waarom schreven we uitgebreid over Frontrunners Ministries en het welvaartsevangelie?

1. Nieuwswaarde
Cvandaag besteedt aandacht aan ieder onderwerp dat binnen christelijk Nederland wordt bediscussieerd. Zo houden we onze christelijke lezers op de hoogte van ontwikkelingen binnen de kerkelijke wereld. De laatste jaren timmert Frontrunners Ministries nadrukkelijk aan de weg. Veel christenen worden via sociale media geconfronteerd met advertenties van deze beweging. Als een christelijke stichting zo veelvuldig op onze beeldschermen verschijnt, roept dat natuurlijk vragen op over de missie van Frontrunners. Wat drijft hen? Waarom sluiten honderden christenen zich bij de beweging aan? En waarom wordt er zoveel nadruk op het geven van tienden gelegd? Dit zijn vragen die iedere journalist van een christelijk nieuwsmedium zou willen stellen, met het oog op de snelle groei die Frontrunners doormaakt.

Het verleden heeft uitgewezen dat bewegingen, die uit dezelfde christelijke traditie als Frontrunners voorkomen, de nodige pastorale brokken hebben gemaakt.

Frontrunners stelt zich echter zeer terughoudend op bij mediaverzoeken. In een automatisch antwoord aan Cvandaag werd onder meer verwezen naar de boeken van voorman Tom de Wal, de mogelijkheid om een genezingsdienst te bezoeken en het aanbod om een gift over te maken. Later liet Frontrunners aan Cvandaag weten dat De Wal vanwege zijn drukke bediening en ‘de vele mails en verzoeken’ geen gelegenheid heeft om aan een interview mee te werken. Om die reden deden we een beroep op freelancejournalist Hendrina de Graaf, om op zoek te gaan naar andere wegen om alsnog een objectief en voor christelijk Nederland informerend artikel over Frontrunners te schrijven.

2. Pastorale brokstukken
‘God bepaalt niet of jij genezen of gezegend wordt'. Met dergelijke, prikkelende slogans presenteert Frontrunners zich naar de buitenwereld. Op haar sociale mediakanalen doet de stichting allerlei uitspraken die theologisch op z’n minst vraagtekens oproepen. Bovendien heeft het verleden uitgewezen dat bewegingen, die uit dezelfde christelijke traditie als Frontrunners voorkomen, de nodige pastorale brokken hebben gemaakt met bijvoorbeeld een eenzijdige visie op genezing en financiën.

Eén van de vele christenen die uit ervaring spreekt is Annemieke Bosman. Ze heeft een chronische ziekte, maar werd jarenlang door charismatisch-evangelische christenen onder druk gezet omdat God haar zou willen genezen. Zelf verwoordt ze deze ‘obsessie’ als volgt: ‘Soms zou ik de mensen die zoveel wonderclaims roepen wel eens een leven met ongeneselijke ziekte cadeau willen doen als ze daarmee meer in de realiteit van het leven komen te staan. Schei alsjeblieft uit. En gooi die dwaze obsessie weg. Je sloopt levens door je betweterigheid. Je bent een anti-reclame voor Gods koninkrijk.’ Ook haar artikel ’11 meest pijnlijke opmerkingen voor een zieke’ is een aanrader.

Het aan de kaak stellen van een omstreden theologie en een kritische benadering van een christelijke stichting is echter iets anders dan het bekritiseren van Gods werk.

Het verhaal van Annemieke (en vele anderen) laat zien hoe gevaarlijk het kan zijn om Bijbelteksten die op verschillende manieren uitgelegd kunnen worden, eenzijdig te belichten en daar een theologie op te baseren. Dat kan leiden tot manipulatie, machtsmisbruik en posttraumatische kerkstoornissen. Een christelijk nieuwsmedium heeft hierin volgens ons een belangrijke verantwoordelijkheid. Een advertentie of interview kan een lezer naar Frontrunners Ministries leiden, terwijl die persoon niet op de hoogte is van de theologie en uitgangspunten van deze stichting. Daarom hebben we theologen Miranda Klaver en Willem Ouweneel gevraagd om de theologie van Frontrunners vanuit hun deskundigheid te duiden.

3. Kritiek is nodig om scherp te blijven
‘Je wil niet meebouwen aan platformen die gebruikt worden voor het bekritiseren van Gods werk’, stelt Frontrunners in een Facebookreactie doelend op Cvandaag. Het is goed om te benoemen dat Frontrunners meer doet dan mensen oproepen om geld te geven aan hun bediening. Men beschikt over Bijbelscholen en organiseert daarnaast allerlei andere activiteiten om het Evangelie handen en voeten te geven. Cvandaag kiest er niet voor om op de rechterstoel van God plaats te nemen door te beoordelen of Gods werk bij Frontunners wel of niet zichtbaar is. Ook oordelen we niet over een voorganger of prediker als persoon. Laten we hopen dat op de conferenties van Frontrunners mensen het Evangelie aanvaarden én Jezus leren navolgen. We zijn ervan overtuigd dat God ook door middel van Frontrunners werkt.

Het aan de kaak stellen van een omstreden theologie en een kritische benadering van een christelijke stichting is echter iets anders dan het bekritiseren van Gods werk. Dankzij de Reformatie heeft het Evangelie ingang gekregen bij miljoenen mensen, maar dat neemt niet weg dat Maarten Luther als één van de grootste reformatoren vreselijke, anti-christelijke uitspraken over Joden heeft gedaan. Bill Hybels heeft met Willow Creek-beweging duizenden mensen mogen bereiken met het Evangelie, maar toch viel hij op een dramatische wijze van zijn voetstuk. En de megakerk Hillsong maakt wereldwijd Jezus’ boodschap zichtbaar, maar de keerzijden van het leiderschapsmodel van deze kerk komen steeds meer aan de oppervlakte. Kortom, meer dan genoeg redenen om kritisch te zijn op ontwikkelingen in christelijk Nederland die op het eerste oog positief lijken.

4. Hoor en wederhoor
Door de vele artikelen naar aanleiding onze berichtgeving over Frontrunners is bij sommigen de indruk ontstaan dat Cvandaag er behagen in schept om Tom de Wal en de zijnen op het ‘tempelplein’ te zetten, zodat ze vervolgens digitaal gestenigd worden. Daarvan kan en mag geen sprake zijn. Journalist Hendrina de Graaf heeft hen uitgebreid de gelegenheid gegeven om antwoord te geven op haar vragen en hun kant van het verhaal te laten horen. Ook ging Frontrunners niet in op vragen over het salaris van Tom de Wal, zijn dubbelrol als voorganger/bestuurder en Raad van Toezicht binnen de stichting. Eerder vroeg Cvandaag Frontrunners al om wederhoor na het publiceren van een kritisch opinieartikel van Hans Frinsel. Frontrunners’ reactie: ‘Onze ervaring is dat het helemaal geen zin heeft om daar op in (of tegenin) te gaan, bovendien levert dat ook geen enkele goede vrucht op voor Gods Koninkrijk.’

Frontrunners Ministries geeft een reactie van iemand die meent dat Cvandaag bestaat uit ‘schijnheilige Farizeeërs’ een duimpje. Het is tekenend voor hoe Frontrunners in het (christelijke) leven staat.

Frontrunners liet deze week op Instagram weten dat ‘alle mensen die kritiek hadden dat Frontrunners niet bereid zou zijn om ‘kritische’ vragen te beantwoorden waren uitgenodigd (woensdag 26 oktober) voor een Q&A’. Naar eigen zeggen waren er nul critici aanwezig. Frontrunners vergat er echter bij te zeggen dat de stichting het Facebookaccount van journalist Hendrina de Graaf heeft geblokkeerd. Een uitnodiging heeft ze ook niet ontvangen. Van tevoren heeft Hendrina een vraag ingediend via Instagram en die is niet behandeld. Overigens heeft Hendrina verschillende mensen uit de achterban van Frontrunners telefonisch te woord gestaan om kritische vragen te beantwoorden. Andere kritische reacties op de Facebookpagina van Frontrunners zijn verwijderd. Met een leugentje om bestwil kiest Frontrunners er voor om haar eigen straatje schoon te vegen.

5. Onderling gesprek aanmoedigen
Frontrunners Ministries zou een voorbeeld moeten nemen aan de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN). Dr. G. A. van den Brink wees tijdens een lezing in juli op “misleidende prediking” in de rechterflank van de reformatorische gezindte. Rudi van Dijk (ouderling) en ds. O. M. van der Tang (predikant) besloten om inhoudelijk op de kritische noten van Van den Brink in te gaan. Zo werd een kerkelijk gesprek over geloofszekerheid en uitverkiezing aangemoedigd. Dat is een goede zaak, want Cvandaag wil christenen uit verschillende tradities met elkaar in gesprek brengen, omdat God groter is dan de christelijke bubbel waarin wij verkeren.

Frontrunners verkiest de slachtofferrol boven een gesprek op basis van inhoudelijke argumenten. Zo schrijft de stichting onder meer op Facebook dat iedere door God geroepen bediening zal vervolgd worden door leugens en laster: ‘De duivel wil dit namelijk graag zwart maken.’ Ook schrijven ze dat God niemand roept als scheidsrechter en dat mensen die anderen be- of veroordelen ‘buiten de wil van God zitten’. Verder benadrukken ze dat mensen vaak zelf schuldig zijn aan datgene waar ze de ander van beschuldigen. Deze reactie doet ons denken aan het artikel ‘De evangelische beweging gedraagt zich als tieners op een middelbare school - hoe kan dat?’ van opiniemaker Matthijs Vlaardingerbroek.

Op sociale media lijkt Frontrunners Ministries van haar eigen onderbuikgevoelens uit te gaan. De stichting geeft een reactie van iemand die meent dat Cvandaag bestaat uit ‘schijnheilige Farizeeërs’ een duimpje. Het is tekenend voor hoe Frontrunners in het (christelijke) leven staat. NRC-journalist Karel Smouter heeft hier een verklaring voor: ‘Je raakt aan hun verdienmodel en dat is heilig.’

Jeffrey Schipper is eindredacteur van Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ds. G. J. Post
Video

CGK-predikant over veranderingen rond identiteit: "Vandaag moet je zelf bepalen wie je bent"

“Tien jaar geleden wist je bij een geboorte: het is een jongetje of een meisje. Maar in de wereld van vandaag is dat slechts een voorlopige conclusie", aldus ds. G. J. Post. In een recente preek schetste de CGK-predikant dat iemands biologische gesla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat vergeving niet betekent dat je het gedrag van de dader vergoelijkt

Komt degene die mij pijn deed er niet te gemakkelijk mee weg als ik hem vergeef? Het is een vraag die je misschien wel uit je eigen leven herkent. Wat nu als iemand je jaren geleden schade heeft toegebracht waar je tot op de dag van vandaag onder lij

Chris Verhagen
Video

Wanneer verandert Mariaverering in afgoderij? Christelijke apologeet antwoordt

In deze video zoomt Chris Verhagen, initiatiefnemer van het YouTube-kanaal Christelijke apologeet, in op de historische ontwikkeling van de leerstellingen (dogmata) rondom Maria de moeder van Jezus in de Rooms-Katholieke Kerk. Ook zoomt hij in op de

Hans van Vuuren
Video

Terugkijken: Hans van Vuuren blikt vooruit op de Psalmendag

Vandaag (17 mei) organiseert Groot Nieuws Radio op themakanaal Blijde Klanken weer een Psalmendag. Van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds zijn alle 150 psalmen te horen. Dit jaar is het extra bijzonder omdat Blijde Klanken op 17 mei ook drie

Ds. J.A. van den Berg
Video

Terugkijken: ds. J. A. van den Berg beantwoordt Refoweb-vragen

Ds. J. A. van den Berg is predikant van de hervormde gemeente in Sint Anthoniepolder. Hij staat bekend om zijn schriftgetrouwe prediking, pastorale betrokkenheid en heldere uitleg van Bijbelse thema’s. Op Refoweb beantwoordt hij regelmatig geloofsvra

Dr. C. A. van der Sluijs
Nieuws

Nostalgie nam plaats in van waarachtige vreeze des Heeren

Wat is er toch aan de hand de laatste weken? Het lijkt wel of ons land bezet werd door nieuwe vreemde machten. De euphorie kende geen grenzen. Gewezen EO-coryfeeën waren buiten zichzelf bij het zien van de witte rook boven het Vaticaan. En de massa o

Ds. L. W. den Boer
Nieuws

Hervormde gemeente Bergambacht brengt beroep uit op ds. L. W. den Boer

Ds. L. W. den Boer (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Goedereede. De hervormde predikant heeft een beroep uit Bergambacht ontvangen. In de Laurentiuskerk (Wijk B) moet Den Boer de opvolger worden van ds. P. Wijnberger die

Acteur die Filippus speelt
Nieuws

Hitserie The Chosen maakt zich op voor 'emotionele' zesde seizoen: ‘Hou je stoel maar vast’

Reza Diako, die de apostel Filippus speelt in de populaire serie The Chosen, blikt vooruit op seizoen zes. Volgens de acteur wordt het een intens en emotioneel hoofdstuk in het levensverhaal van Jezus. “Het wordt pijnlijk. Het wordt moeilijk", zegt D

Meerartikelen

Duitse kerk
Nieuws

Onderzoek: Meerderheid Duitsers gelooft slechts in twee geslachten

Uit een recent onderzoek van INSA-Consulere, uitgevoerd in opdracht van het christelijke persbureau IDEA, blijkt dat 62 procent van de Duitsers gelooft dat er slechts twee geslachten zijn: man en vrouw. Het onderzoek werd tussen 9 en 12 mei gehouden

Robert Morris
Nieuws

Voormalig leider megakerk eist miljoenen euro’s na beschuldigingen seksueel misbruik

Voormalig voorganger Robert Morris van megakerk Gateway Church in Texas heeft na zijn vertrek miljoenen euro’s aan pensioenuitkering geëist. De kerk weigert echter zijn eisen in te willigen, blijkt uit rechtbankdocumenten die deze week zijn ingediend

pakistan
Nieuws

Christelijke arbeider gemarteld en vermoord in Pakistan: "Ze sloegen hem met ijzeren staven"

Deze week overleed de 35-jarige katholieke dagloner Kashif Masih. Hij werd zwaar gemarteld door een groep mannen, onder wie een voormalige politieagent. De mishandeling zou zijn begonnen na een beschuldiging van diefstal van een mobiele telefoon. Dat

Jan van den Bosch
Column

Niet het Witte Huis maar het kruis moet weer belangrijk worden

Focus niet op het Witte Huis, maar op het kruis, zo roept Jan van den Bosch op in zijn nieuwe column. In kerken en bij christenen gaat het in de Verenigde Staten vaak over Donald Trump, maar dat is de verkeerde focus. Het moet weer over het evangelie

Marije en Jan
Video

Zondag is Marije van der Velde te gast in Hour of Power

Zondag is Marije van der Velde te gast in Hour of Power. Ze groeide op in de Gereformeerde Gemeenten, waar ze veel over God leerde, maar Hem niet persoonlijk kende. Uiteindelijk liet ze Hem los. Onbewust raakte ze daarna verstrikt in de New Age-beweg

Gemeente Rotterdam
Nieuws

Gemeente Rotterdam verbiedt trouwambtenaren om over God en geloof te praten

De gemeente Rotterdam verbiedt haar trouwambtenaren om tijdens huwelijksvoltrekkingen te spreken over God en geloof. Dat blijkt uit berichtgeving van het Reformatorisch Dagblad. Zowel de Rotterdamse ChristenUnie-fractie als de landelijke SGP vragen o

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant: "Ambtsdragers lopen niet de hele dag met een sip gezicht rond"

"Ambtsdrager zijn betekent niet dat je de hele dag vrome dingen doet en met een sip gezicht rondloopt", stelde ds. W. Visscher in een recente preek. De predikant uit de Gereformeerde Gemeente van Amersfoort preekte over het vijfde gebod 'Eer uw vader

Myanmar
Interview

Anderhalve maand na aardbeving Myanmar: "God liet ons niet in de steek"

Op 28 maart werd Myanmar getroffen door een zware aardbeving en heftige naschokken. Het epicentrum lag in de regio Sagaing en Mandalay. Volgens de VN verloren ruim 3800 mensen het leven en raakten er meer dan 5000 mensen gewond. De materiële schade w

eenzaam
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller heeft nog nooit relatie gehad: 'Ik voel me afgewezen'

'Op dit moment ben ik bijna 40 jaar en ik heb nog nooit een relatie gehad, laat staan seksuele gemeenschap. Ik vind het heel naar om te zien dat er zo veel mensen om mij heen getrouwd zijn, kinderen hebben, terwijl voor mijn idee de hele wereld aan m

Ds. C. Sonnevelt
Video

Wat houdt Israël steunen als christen in? Ds. Sonnevelt antwoordt

Israël blijft Gods volk, en aan hen heeft Hij het land Israël beloofd. Maar betekent dit ook dat je als christen de huidige staat Israël moet steunen? Ben je vanuit de Bijbel onlosmakelijk verbonden met het volk, land én staat? En wat houdt Israël st

Anton de Wit
Video

Anton de Wit beantwoordt vragen over Rooms-Katholieke Kerk en de paus

Onlangs vond het conclaaf plaats en kozen 133 kardinalen Leo XIV als nieuwe paus. Voorafgaand organiseerde Credo een online Q&A met Katholiek Nieuwsblad-hoofdredacteur Anton de Wit. Wat voor rol heeft de paus in de Rooms-Katholieke Kerk? Bepaalt de p

CGK-synode
Opinie

Hebben de Christelijke Gereformeerde Kerken nog toekomst?

De situatie waarin de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zich bevinden, is helaas zodanig dat gezamenlijk verdergaan niet meer realistisch lijkt te zijn. De standpunten zijn principieel, voor (oneerbiedig gezegd) elke groep. Het is ons inziens d