cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. A. A. Egas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 september 2022 door Jeffrey Schipper

Ds. Egas: "Oud-leerlingen willen refoschool Gomarus aan schandpaal nagelen"

"Dit is een poging om Scholengemeenschap Gomarus in diskrediet te brengen. Ik heb er dan ook geen goed woord voor over", zegt ds. A. A. Egas over de procedure die twee oud-leerlingen zijn gestart om het Openbaar Ministerie (OM) te verplichten de reformatorische school toch te vervolgen. "Ze willen de school aan de schandpaal nagelen en dat vind ik heel kwalijk", zegt de christelijke gereformeerde predikant in de Cvandaag podcast.

Eerder besloot het OM om af te zien van vervolging, omdat de school haar LHBTI-beleid inmiddels zou hebben aangepast. Maar de twee oud-leerlingen en hun advocaat nemen daar geen genoegen mee. En dus heeft het duo een advocaat in de armen genomen om een artikel 12-procedure te starten, zodat het OM-besluit om niet over te gaan tot vervolging wordt aangevochten. De zitting vond eind augustus plaats. Medio september wordt de uitspraak van het gerechtshof verwacht.

NRC publiceerde daar een artikel over waarin het met verschillende oud-leerlingen sprak die hun schooltijd als onveilig hebben ervaren. Er zou zelfs een meisje in een kamer zijn opgesloten en gedwongen zijn om tegenover haar ouders uit de kast te komen. Egas: "De school concludeerde dat dit in strijd is met wat de Heere in Zijn Woord zegt. Als mede-opvoeders heeft de school een verantwoordelijkheid richting de ouders. Vanuit het perspectief van de school denk ik dan ook: wat is er mis met het informeren van de ouders over iets waar de school zich zorgen maakt? Voor de school en ouders is een homoseksuele relatie in strijd met Gods Woord en hun levenswijze."

Egas ziet geen heil in nieuwe onderzoeken, uitspraken en procedures. "Er is duidelijk onderzoek gedaan en binnen de school heeft op dit gebied een verandering plaatsgevonden."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 19:55

- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Dr. Teun van der Leer wijst op bijzondere ontwikkeling in baptistenkerken
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Nu ik erover nadenk : ik heb misschien ook nog wel een akkefietje te vereffenen vanuit mijn oude schoolperiode.