Help jezelf uit de droom met dit inspirerende verhaal van Jozef

God14 juni 2022 Lize Roest
Lize Roest

Iemand voor de gek houden of een streek leveren noem je ook wel ‘iemand een poets bakken’. Oftewel: je vertelt niet een grap, je haalt er een uit.

In het verhaal van Jozef uit de Bijbel vind je zo’n bakker. Zou deze bakker echt een ‘prank’ hebben geleverd aan het hof? Wie van ons durft zo’n koekenbakker te zijn?

De bakker uit dit Bijbelverhaal zit samen met zijn collega, de schenker, gevangen in een impasse. Zoals zo vaak in verhalen blijven de details om er iets van te vinden achterwege. Om meer te weten te komen is het nodig om een beroep te doen op waarheid en wijsheid. Een vraag stellen achter de vraag is een levenskunst. Jozef was zo iemand die dat kon. Uit zijn levensverhaal blijkt wel hoe hij de mens zag achter de zichtbare situatie. Zijn tijd en liefde waren misschien wel de randvoorwaarden om steeds meer naar de kern van waarheid te gaan. Toch kreeg hij het niet voor elkaar om deze mannen aan het praten te krijgen. Die keuze lag bij henzelf en daar kregen ze dan ook de tijd en de ruimte voor vanuit het hof.

Hoe voelt het om te bedenken dat je je eigen bakker bent, dat je jezelf voor de gek houdt, waardoor je misschien vastzit in gedrag, gewoontes of gedachten?

In mijn boek ‘Verlangen naar thuis’ beschrijf ik uitgebreid over deze twee personages. Daarin lees je ook hoe we allemaal twee kanten in ons meedragen. De positieve en negatieve kant worden daarin benoemt als schaduwkind en zonnekind. Iedereen kent vanbinnen de dualiteit, de stem van wel en niet, ook al zwijgen ze misschien naar buiten toe.

Stel dat we zeggen dat de bakker ons eigen schaduwkind is en de schenker het zonnekind, zou je dan bereid zijn om net als Jozef naar binnen te stappen en het gesprek aan te gaan? Hoe voelt het om te bedenken dat je je eigen bakker bent, dat je jezelf voor de gek houdt, waardoor je misschien vastzit in gedrag, gewoontes of gedachten? Als het over je eigen verhaal gaat heb je wel het voordeel om alle details in kaart te kunnen brengen. Maar het is de vraag of het schaduwkind in jezelf bereid is om de achterliggende vraag te beantwoorden: vertel eens, waar ging het mis en wat mis je misschien nog steeds waar je wel naar verlangt? De bakker in het verhaal van Jozef dacht zijn gevangen situatie te redden door te zwijgen en naar de schenker te blijven kijken. Al die tijd maakte deze bakker zijn celgenoot geen deelgenoot van wat er vanbinnen bij hem afspeelde.

Van de schenker kunnen we zeggen dat hij in diezelfde ruimte voortdurend genade schenkt aan de bakker. Door het zwijgen van zijn celgenoot te beantwoorden met zwijgen stelde hij het oordeel uit. Hij verbindt het schaduwkind niet met de hoop die in hemzelf is en houdt op die manier de hele situatie mede gevangen.

Door het zwijgen onthoudt de schenker deze bakker niet alleen die hoop, maar houdt hij ook het gedrag in stand.

Herken je deze schenker als zonnekind, die zichzelf wel inzicht schenkt maar niet uitschenkt? Je weet dat het andere deel in jezelf zich ergens voor de gek houdt, maar het lijkt je iedere keer te overkomen dat jou het zwijgen wordt opgelegd. Bijvoorbeeld door toch te blijven rennen in plaats van te rusten of door toch te kiezen voor kwantiteit, terwijl je kwaliteit zo belangrijk vindt als het gaat over tijd, relaties, werk of voeding. En al wil je echt werken aan een hoopvol leven, je blijft maar in een bijna hopeloze overleefstand dezelfde route lopen.
Door het zwijgen onthoudt de schenker deze bakker niet alleen die hoop, maar houdt hij ook het gedrag in stand. Een zwijgend zonnekind in jezelf herken je aan de stille hoop voor de dag van morgen. ’Morgen zal het anders zijn, morgen lukt het, morgen begin ik enzovoort’. De Bijbel spreekt wijsheid over dit uitstelgedrag: ‘Een langgerekt hopen maakt het hart ziek, maar een vervulde begeerte is een boom des levens’. Spreuken 13: 12 NBG51.

Wat zijn jouw verlangens? Deze schenker laat hier het schaduwkind de regie bepalen, terwijl hij ook naar thuis verlangt. In deze situatie kreeg hij de sleutel naar vrijheid nog niet gevonden. Later in zijn droom werd zijn levensboom zichtbaar waaruit bleek dat hij het leven wel in zich had om veranderd te krijgen.

Wie is er niet bang om tevoorschijn te komen met zijn tekortkomingen? Door stil te blijven, weg te duiken, denkt het schaduwkind erger te kunnen voorkomen.

De andere droom, van de bakker, droeg inderdaad de dood in zich mee. De bakker had zijn hele leven nog niet de genade opgemerkt en ook nu zag hij niet de koninklijke genadegift: hij mocht nog tijd doorbrengen met de schenker om te praten en tevoorschijn komen.

Het verhaal achter dit stilzwijgen klinkt vaak herkenbaar. De schenker had het leven wel in zich gehad, maar zover bij de koning vandaan raakte hij het zicht op de goddelijke hoopvolle genade kwijt. Wie is er niet bang om tevoorschijn te komen met zijn tekortkomingen? Door stil te blijven, weg te duiken, denkt het schaduwkind in ons erger te kunnen voorkomen. Niets is minder waar. De hoop wordt vaak weer weggepikt door stilzwijgen. En al lijkt de hooghartigheid de boventoon te voeren, als je goed luistert hoor je in de lage ondertoon een laag zelfbeeld.

In een bedompte cel is het zicht troebel en valt het niet mee om wat licht te ontvangen voor wat nodig is om waarheid en wijsheid te vinden. Toch naderde het einde en was er van alles aan gedaan om tot bezinning te komen. Tijd en aandacht van Jozef had het vonnis van de bakker niet kunnen voorkomen, terwijl ze beiden het verlangen naar thuis meedroegen.

Waar in dit verhaal de dromen uitkomst moesten bieden, kunnen wij onszelf in dit leven al uit de droom helpen. Spreek jezelf toe dat brood en wijn als teken van Jezus beide nodig zijn om thuis te komen in jezelf. Daar vind je God als Koning van het hof. Laat Hem jouw verlangens horen en ontdek dat je niet wordt afgewezen maar juist opnieuw mag beginnen.

In mijn boek 'Verlangen naar thuis', lees je hoe je de taal van hoop kan omzetten in stappen naar vrijheid.

Bovenstaand artikel is geschreven door Lize Roest, auteur van het boek ‘Verlangen naar thuis’. Klik hier om het boek te bestellen en neem een kijkje op de site van Lize Roest.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

school nigeria
Nieuws

Nigeriaans schoolhoofd voorkomt gijzeling honderden christelijke leerlingen

Dankzij een slimme actie van een schoolhoofd, zijn de levens van honderden christelijke Nigeriaanse kinderen gered. Volgens de organisatie Kerk in Nood werd de school bestormd door gewapende extremisten, maar is alles uiteindelijk goed afgelopen. Gee

Ds. M. Maas
Video

Hervormde predikant legt uit waarom God geen snipper onheiligheid kan verdragen

"De Heere is heilig, en Die kan echt geen snipper onheiligheid in Zijn buurt verdragen. Dat kan God niet hebben", aldus ds. M. Maas. De hervormde predikant preekte onlangs over de brief van Paulus aan de gemeente van Efeze. In deze brief stelt de apo

Jacobs
Nieuws

Opperrabbijn Jacobs wil dat kunstacademie predicaat 'Koninklijk' wordt ontnomen

Opperrabbijn Jacobs heeft in een statement het Koninklijk Huis verzocht om de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag het predicaat Koninklijk te ontnemen. De KABK maakte afgelopen week als eerste Nederlandse onderwijsinstellin

Brazilië
Nieuws

Braziliaanse kerken vangen mensen op die ontheemd raakten na catastrofale overstromingen

Kerken in het zuiden van Brazilië hebben hun deuren geopend om onderdak en hulp te bieden aan door overstromingen getroffen mensen. Verschillende gebieden in het land kampen al weken met ernstige overstromingen. Kerken doen er alles aan om te helpen,

christelijk collectief
Nieuws

Gesteggel over naam christelijke pro-Palestijnse actiegroep

Sinds Hamas op 7 oktober een oorlog met Israël startte door een reeks gruwelijke terreuraanslagen, is de situatie  in dat land ook onder christenen een veelbesproken onderwerp. Actiegroep Kairos-Sabeel maakt zich al maanden hard voor de Palestijnse z

Bijbellezen
Verdieping

Hoe onderhoud je in de eindtijd je relatie met God?

Bijbellezen is belangrijk voor onze relatie met God. Maar is het ook belangrijk om juist de profetieën te lezen of kunnen we dat maar beter overslaan? De eindtijd - die reeds begon toen de Heere Jezus op aarde kwam (Hebreeën 1:1) en duurt tot het ein

Jezus afbeelden
God

Refoweb-vragensteller beeldt Jezus af op schilderij: 'Heb ik een grove zonde begaan?'

'Ik ben altijd erg gefascineerd geweest door christelijke kunst. Prachtige schilderingen van allerlei verschillende geschiedenissen. Nu kwam ik het indrukwekkende schilderij van Antonio Ciseri tegen, genaamd “Ecce Homo”. Dit schilderij wilde ik direc

Frank van Oordt
Video

Is Christenen voor Israël een marionet van de regering-Netanyahu? CvI-directeur legt uit

Er zijn genoeg mensen die zich afvragen waarom Christenen voor Israël (CvI) de Joodse staat Israël steunt, welk standpunt ze innemen over politieke kwesties in Israël en wat ze bijvoorbeeld van premier Benjamin Netanyahu vinden. Daarom publiceerde Cv

Meerartikelen

Jakob en Jan
Video

Leiderschap en nalatenschap zijn volgens Jakob en Jan met elkaar verbonden

In de serie Jakob & Jan gaan Jan Pool en Jakob van Wielink – twee ervaren mannen in het werken met en voor leiders – in gesprek over leiderschap. Hoe kunnen leiders in kerk, organisaties en samenleving groeien in gezond leiderschap? Wat zijn thema’s

Johan Toet Ministries en Andrew Wommack Ministries
Nieuws

Johan Toet Ministries en Andrew Wommack Ministries slaan handen ineen

Johan Toet was in Mexico ter voorbereiding op een aantal evangelisatiecampagnes en sprak op de Grace&Faith Conference van Andrew Wommack. Het onderwijs van Andrew hielp Johan en Brenda met de handvatten om de ministry te bouwen die zij nu hebben. Iet

Mountain Trail
Nieuws

IZB-Areopagus organiseert Mountain Trail voor predikanten

Een week van kameraadschap, bezinning en inspiratie. Van 2 tot 6 september 2024 organiseert IZB-Areopagus voor het eerst een Mountain Trail voor predikanten. Dagwandelingen door de bergen en reflectie op theologie en dilemma’s uit de praktijk wissele

Sound of David
Video

Hoe de boom uit Psalm 1 Sound of David inspireerde om de nieuwe single 'Diepe wortels' te maken

In de slaapkamer recht tegenover zijn bed hangt een grote poster van een enorme boom. Ze kijken elkaar elke ochtend even aan. De ene stoer en stevig, diep geworteld. De ander vol bewondering (en nog niet helemaal wakker). Toen de Utrechtse singer-son

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe God ons door Jezus' lijden en sterven rechtvaardig heeft verklaard

"God kijkt naar jou, zoals Hij naar Jezus kijkt. God houdt van jou, zoals Hij van Jezus houdt. In eenheid met Christus heeft God je rechtvaardig verklaard, goedgekeurd en je als Zijn geliefde kind aangenomen. Hoe geweldig is dat?", aldus Wilkin van d

Avi Snyder
Boekfragment

Is het Joodse volk gered, omdat ze van nature uitverkoren zijn?

Israëls verkiezing is inderdaad onherroepelijk; prijs de Heere daarvoor. Als dat niet zo was, dan zouden we allemaal reden hebben om de betrouwbaarheid van Gods verbondsbeloften in twijfel te trekken. Inclusief de beloften van het nieuwe verbond, nam

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze