Urker broers veroordeeld voor geweld tegen journalist bij Sionkerk
Twee broers uit Urk zijn veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 120 en 150 uur. De rechter stelde vast dat ze schuldig zijn aan geweldpleging. De broers vielen bij de Sionkerk een verslaggever van PowNed aan.
28 maart van dit jaar kwam de media in grote aantallen naar kerken in onder meer Urk die besloten om tijdens de lockdown diensten te blijven organiseren. Niet alle kerkgangers en omstanders konden even goed omgaan met de opdringerige journalisten. Het zorgde voor veel onrust. Bij de Sionkerk in Urk werd een verslaggever van PowNed gewelddadig bejegend.
Een cameraman van PowNed kreeg een klap op zijn achterhoofd waarna de verslaggever verhaal ging halen en naar eigen zeggen zelf werd aangevallen. Daarbij werd hij onder meer tegen zijn knie getrapt. Volgens de twee verdachten ging het anders. Ze zeggen de cameraman te hebben geduwd en niet geslagen. De rechter gaat echter mee in de lezing van de verslaggever en zijn cameraman. Een gedeelte van het incident is vastgelegd op camera.
In zijn betoog stelde één van de verdachten dat het zijn doel was om de journalist van PowNed weg te jagen bij de kerk. Die misdroeg zich volgens hem namelijk ten opzichte van de kerkgangers door ze agressief te benaderen. De rechter stelde echter dat de persvrijheid als grondrecht een groot goed is: ”Je valt journalisten niet aan, ook niet als je hen te confronterend, te provocerend of misschien zelfs ontzettend vervelend vindt.” Hij legde ze vervolgens taakstraffen van 120 en 150 uur op. De officier van Justitie had ook een voorwaardelijke celstraf geeist, maar daar ging de rechter niet in mee.
De broers zijn overigens niet de enige Urkers die zich moeten verantwoorden voor de rechter. De verslaggever van PowNed werd ook aangereden door een auto. De chauffeur van deze auto moet aankomende dinsdag voorkomen. Op dezelfde zondag werd een journalist aangevallen bij de Mieraskerk. Kerken lagen vervolgens wekenlang onder vuur in Nederland. Er was echter ook een keerzijde. Zo legde journalist Jolyn van der Garde uit waar deze geweldsincidenten volgens haar vandaan kwamen. De vraag wierp zich vervolgens op hoe journalisten zich eigenlijk gedroegen ten opzichte van kerkgangers.
Praatmee