Journalist verklaart geweldincidenten Biblebelt: "Randstadjournalisten kleineren gereformeerden"

Nieuws29 maart 2021 Redactie
PowNed kerkgangers Urk

"Al mijn hele leven komen randstadjournalisten naar kleine kerkelijke dorpjes voor smeuïge quotes. Dat gaat zelden op een nette manier", schrijft journalist Jolyn van der Garde. Via Twitter verklaart zij de geweldsincidenten die afgelopen zondag plaatsvonden in Krimpen aan den IJssel en op Urk. Van der Garde noemt zichzelf "een onchristelijke journalist met een streng gereformeerde achtergrond".

"Gereformeerden worden vaak net zo lang beledigd, getreiterd en het pad naar de kerk versperd tot je 'tante An' boos wordt en precies de opmerking maakt die de journalist wil hebben. De volgende dag wordt niet alleen zij, maar de hele gereformeerde gemeenschap weer door het hele land bespot en uitgelachen. En in het dagelijks leven moeten deze mensen dat weer ondergaan in contact met niet-gelovigen."

"Journalisten komen naar zo'n dorp terwijl ze het artikel eigenlijk al geschreven hebben. Ze komen om stereotypen te bevestigen en niet om open onderzoek te doen."

"Randstadjournalisten walgen van gereformeerde opvattingen over vrouwen, vaccinaties en homo's en bejegenen deze mensen daarom met een nauwelijks verholen afkeer. Die houding werkt door in de vooringenomenheid van berichtgeving. Vervolgens verschijnen ongefundeerde en tendentieuze stukjes in de krant of op tv. Mishandeling, misbruik, incest, sociale achterstand, een onflatteuze vergelijking met tolerante moslims; het kan allemaal want niemand vergt dat je neutraal verslag doet van deze groep."

"Journalisten komen naar zo'n dorp terwijl ze het artikel eigenlijk al geschreven hebben. Ze komen om stereotypen te bevestigen en niet om open onderzoek te doen. Een daadwerkelijk voorval ter onderbouwing is vaak optioneel. En gereformeerden protesteren niet, dus dat komt goed uit. Er is geen hoofd- of eindredacteur die in de afgelopen 20 jaar heeft gestaan op ethische en onderbouwde verslaggeving over religieuzen. Ondertussen worden gereformeerden gehoond en beschimpt door de samenleving, aangemoedigd door diezelfde verslaggeving."

"Kinderen van gereformeerden moeten op jonge leeftijd leren dat je niet moet praten met journalisten. Journalisten komen immers niet met je praten om het eerlijke verhaal te vertellen. Ze komen om god en het geloof te beledigen en om de zondagsrust te verstoren. Mensen zien niet dat journalisten zich voor een kerk durven te gedragen op een manier die we nóóit acceptabel zouden vinden voor een synagoge of een moskee. Mensen weten niet hoe randstadjournalisten al decennia trots en vergenoegd deze mensen kleineren."

"Mensen weten niet hoe randstadjournalisten al decennia trots en vergenoegd deze mensen kleineren."

De journalist verwijst naar de coronacrisis. Sinds de invoering van de coronamaatregelen staan met name bij kerken uit de uiterste rechterflank van de reformatorische gezindte regelmatig journalisten om te controleren of het maximum aantal bezoekers wordt overschreden. 'Staphorst' is het bekendste voorval. Ondanks het feit dat alle voorzorgsmaatregelen zorgvuldig in acht zijn genomen, kreeg de hersteld hervormde kerk het zwaar te verduren. Hoewel er geen kerk als coronabrandhaard is aan te wijzen, worden ze al lange tijd nauwlettend in de gaten gehouden door journalisten.

Van der Garde: "Elke zondag staan journalisten en fotografen voor de kerk van mijn vader. Het gaat om een kerk met 3000 zitplaatsen waar dan zo'n 200 bezoekers komen, met mondkapjes, gespreid en op afstand, begeleid door de koster, in een ruimte met peperdure deeltjesafzuiging. Maar daar heeft de fotograaf buiten niks aan. En de journalist staat ook niet op zondagochtend in een slaperig dorpje om met lege handen bij zijn chef aan te komen, of wel soms? Dus wat denk je dat er gebeurt? Ze wachten net zolang tot een groot gezin met een inwonende oma samen de kerk uit loopt en nemen de foto in een slimme hoek. Die foto komt in de krant. De journalist schrijft vervolgens dat er geen afstand gehouden werd. Tendentieus en oneerlijk, zoals die mensen gewend zijn.

"De gewone samenleving wordt uiteraard woest van dit soort verslaggeving (wat begrijpelijk is) en daardoor zwelt de roep om het aanpassen van de Nederlandse grondwet aan. Nu staat er ineens heel veel op het spel. De 'randstadjournalist' die je als gereformeerde hebt leren kennen als opzettelijk oneerlijk, komt nu iedere week jouw gemeenschap in een kwaad daglicht zetten wat echt kan leiden tot het verlies van jullie grondrechten. Dit komt tegelijk met een nieuwe golf verslaggeving over de (verwerpelijke) behandeling van jonge homo's op christelijke scholen. Randstadjournalisten staan bij de school van je kind. Mensen willen de wet aanpassen en jullie recht op christelijk onderwijs afnemen."

"Ziet nou helemaal niemand dat hier een snelkookpan aan spanningen ontstaat met gereformeerden in een machteloze positie ten opzichte van oneerlijke verslaggeving en de samenleving als geheel?"

"Ziet nou helemaal niemand dat hier een snelkookpan aan spanningen ontstaat met gereformeerden in een machteloze positie ten opzichte van oneerlijke verslaggeving en de samenleving als geheel?", vraagt zij zich af. "Week in, week uit? Het is heel erg dat een journalist nu te maken heeft gekregen met fysiek geweld. Dat is 100 procent onacceptabel, je moet ALTIJD met je tengels van anderen afblijven. Maar konden we echt onmogelijk zien aankomen dat iemand uit die gemeenschap op enig moment zou knappen? Kranten schrijven dat journalisten 'verbaasd en geschokt' zijn. Dat lijkt mij nogal onwaarschijnlijk. Als je een jaar lang wekelijks mensen komt treiteren om hun geloofsovertuiging, dan kun je heel goed aanvoelen dat de bom een keer gaat barsten."

"PowNed is al de hele week op Urk. Op de beelden zie je veel microfoons en camera's die op het terrein van de kerk rondlopen en mensen volgen tot de deur van hun gebedshuis. Snapt nou helemaal niemand dat de kerk op zondag heilig is? Is iedereen echt zo naïef of doen we alsof? Mensen begrijpen misschien niet hoe de afgelopen decennia ervoor gezorgd hebben dat gereformeerden hun mond houden tegen journalisten. Mensen zien misschien niet hoe ver verslaggevers nu (moeten) gaan om gelovigen uit te lokken om die ene quote tóch te krijgen. Maar de verslaggevers die daar ter plaatse zijn weten dondersgoed hoe brutaal, onfatsoenlijk en beledigend ze collectief te werk gaan en ze weten hoe mensen daarop reageren. Die zijn niet 'geschokt en verbaasd'."

"Het nieuws is een voorspelbaar resultaat van woede die al een jaar bewust wordt uitgelokt en opgeklopt door een clubje journalisten. Het zelf maken/creëren van het nieuws door journalisten is intussen veel gangbaarder dan de lezer/kijker beseft. Geweld is onacceptabel. Maar het is veel te makkelijk om de schuld nu wéér bij die hele groep gelovigen neer te leggen en wéér dat stereotype van 'achterlijke provinciaaltjes' erbij te halen. Toch staat dat morgen weer in de krant. Precies wat wij randstedelingen willen lezen."

Kees van Velzen en CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper bespraken dit bericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 20:30

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#327 Jeffrey & mr. Lineke Blijdorp over het rechtse kabinet, Tom de Wal en ontkerkelijking
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Wilders
Nieuws

Bestuursvoorzitter CHE haalt uit naar Geert Wilders: "Verwacht een massaal protest"

Jan Hol, voorzitter van het college van bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede, heeft een brandbrief gestuurd aan PVV-leider Geert Wilders. Hij toont zich een fel tegenstander van de onderwijsplannen van de PVV, wat onder meer het invoeren van ee

Taya Kyle
Nieuws

Amerikaanse weduwe vergeeft moordenaar van haar man: "Omdat ik Gods kind ben, kan ik dat"

Taya Kyle, de weduwe van de beroemde Amerikaanse scherpschutter Chris Kyle, heeft 11 jaar na de moord op haar man de dader kunnen vergeven. Dat meldt CBN News. Chris Kyle en zijn vriend Chad Littlefield werden op 2 februari 2013 vermoord op een schie

pakistan
Nieuws

Pakistan: door moslimmenigte zwaar toegetakelde christen buiten levensgevaar

De 74-jarige christen die zaterdag door een islamitische menigte in de Pakistaanse stad Sargodha zwaar werd toegetakeld, is buiten levensgevaar. Zijn toestand is op dit moment stabiel. Dit weekend trok een woedende moslimmenigte naar zijn huis na een

Bangladesh
Nieuws

Tot christendom bekeerde gezinnen Bangladesh moesten uit vijver drinken

De enige drinkwaterput in Pirgacha, een dorp in het noordwesten van Bangladesh, is verboden terrein voor zeven christelijke gezinnen. Als ‘straf’ omdat zij het hindoegeloof de rug hebben toegekeerd. Ze moesten water drinken uit een vervuilde vijver,

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt waarom gelovigen zich met Christus mogen bekleden

"In de doop druk je uit dat je oude leven met Jezus is begraven, en dat je met Hem opgestaan bent als een nieuwe schepping. God noemt jou vanaf nu Zijn geliefde kind. Geestelijk gezien ben je nog maar een pasgeboren baby, kwetsbaar en naakt. Je hebt

Ds. G. J. Slotman
Nieuws

Nieuwe dominee voor NGK Haarlem: ds. G. J. Slotman

De Nederlandse gereformeerde kerk (NGK) in Haarlem verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. G. J. Slotman (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt binnenkort afscheid van de Eudiokiakerk in Kampen (Noord). In de Wilhelminakerk volgt hij de na

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jacco Zutphen

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' vertelt Jacco Zutphen over zijn jeugd in Gouda, zijn betrokkenheid bij GX International en over zijn leven en werk in Brazilië. Je hoort hoe hij samen met zijn vrouw Suzana een bijbelschool startte bij d

magazine Goud
Nieuws

Magazine 'Goud' om met kinderen de Bijbel te ontdekken

"Door muziek heen leerde ik God kennen", zegt Pearl Jozefzoon. "Ik hoop dat ook mijn kinderen door muziek merken dat God er is." Pearl en andere bekende christelijke Nederlanders vertellen over de gouden momenten met hun kinderen en de Bijbel in het

Meerartikelen

Tessa van OIst
Levensverhaal

Tessa van Olst was 11 jaar depressief en wilde uit het leven stappen (totdat ze God ontmoette)

"Ik dacht dat de wereld zonder mij beter af. Ik voelde mij een last voor mijn vrienden en ouders", vertelt Tessa van Olst. Ruim elf jaar lang was Van Olst depressief. Als ze geen perspectief meer ziet, overweegt ze het uit het leven te stappen. Dankz

Charis Music
Video

Christelijke muziekgroep Charis Music brengt eerste single uit: 'Great is His faithfulness'

'Great is His faithfulness', zo heet de nieuwe én eerste single van de christelijke muziekgroep Charis Music. De single, waarin het gaat over Gods grote trouw, verscheen afgelopen week en is via de bekende muziekstreamingsdiensten te beluisteren.  Ov

Egypte
Nieuws

Egyptische christen onwettelijk vastgehouden en noodzakelijke medische hulp geweigerd

In Egypte wordt een christelijke bekeerling, die al meer dan drie jaar in voorarrest zit, onthouden van noodzakelijke medische behandeling. Ondertussen gaat zijn gezondheid hard achteruit. Abdulbaqi Saeed Abdo, een Jemenitische vluchteling, werd op 1

Sieberen Voordewind
Verdieping

Gescheiden christenen veroordelen heeft niets te maken met Jezus' liefde

Deze boodschap is bestemd voor christenen die te maken hebben met echtscheiding. In dit artikel wil ik een echtscheiding niet aanmoedigen maar opkomen voor hen die dit meegemaakt hebben en vertrapt worden door mensen die zichzelf christen noemen. Nie

Timothy Alkema
Interview

Waarom omzien naar elkaar volgens Timothy Alkema vanzelfsprekend zou moeten zijn

"Niet alleen christenen worden gekenmerkt door geloof, hoop en liefde. Ook buiten de kerk spelen deze drie waarden een grote rol van betekenis in het leven van mensen”, vertelt Timothy Alkema. De pastoraal werker en geestelijk werker schreef vorig ja

curatorium GerGem
Nieuws

Diaken toegelaten door curatorium GerGem

Op de eerste vergaderdag heeft het curatorium één student toegelaten tot de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem), meldt GerGeminfo.nl. Het gaat om dhr. G.J. van den Ende (37) uit Borssele. Hij is diaken van de gereformeerde gem

jubileum Bonisa
Video

Terugkijken: uitzendingen omtrent jubileum Bonisa

In verband met de viering van 50-jaar Bonisa werd er vorige week elke dag een live uitzending gehouden vanuit EMG Studio in Apeldoorn onder leiding van Riekelt Pasterkamp. Deze uitzendingen zetten door middel van muziek, een kinderverhaal en gesprekk

Sargodha
Nieuws

Woedende moslimmenigte valt christelijke gemeenschap aan in Pakistan

Een menigte woedende moslims in Pakistan heeft afgelopen weekend op gewelddadige wijze een christelijke gemeenschap aangevallen. Aanleiding hiervoor was een beschuldiging van godslastering die door een islamitische geestelijke werd verspreid. Minsten

Sela
Video

Luister naar de nieuwste single van Sela: 'Kyrie Eleison'

'Kyrie Eleison', zo heet de nieuwste single van de bekende christelijke band Sela. Het nummer verscheen vandaag en is via de bekende streamingsplatforms te beluisteren. De videoclip is opgenomen in de prachtige Sint-Janskerk in Gouda en de tekst van

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant waarschuwt christenen die kerkdiensten overslaan

"In Hebreeën 10 zegt de apostel Paulus dat we onze onderlinge bijeenkomst niet moeten nalaten. Dat betekent dus dat je niet moet thuisblijven of ergens anders naar toe moet gaan. We moeten elkaar daarin vermanen, zeker met het oog op de grote dag des

Hezbollah
Nieuws

Hezbollah-raket vernietigt kerkgebouw Messiaanse gemeente in Noord-Israël

Een raketaanval door Hezbollah vanuit Zuid-Libanon heeft afgelopen vrijdag het gebouw van een Messiaanse gemeente in het Israëlische Kiryat Shmona verwoest. Dat meldt All Israel News. Voorganger Israel Illuz, zijn familie en de leden van de gemeente

Christian Stier
Verdieping

Werd in Ezechiël 37 geprofeteerd over de huidige staat Israël?

Wie zich verdiept in de algemene christelijke visie op de huidige staat Israël, komt er al snel achter dat het herstel van Israël vaak gezien wordt als een geleidelijk proces dat in 1948 is begonnen. Een bekende profetie die veel wordt aangehaald is