cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Sionkerk Urk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 augustus 2021 door Redactie

80 uur werkstraf voor inrijden op journalist bij Sionkerk Urk

De politierechter in Lelystad heeft de 35-jarige Jacob B. dinsdag conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. B. reed op 28 maart bij de Sionkerk (GerGem) in zijn woonplaats Urk in op een verslaggever van PowNed. Die was samen met een cameraman ter plaatse om verslag te doen, omdat de kerk ondanks de coronamaatregelen de deuren opende voor alle gelovigen. Dat leidde tot ophef en ruime aandacht van de pers, meldt het ANP.

De verslaggever stond op dat moment bij de kerk, op een parkeervak. B. kwam met zijn dochter aanrijden en parkeerde zijn auto in het bewuste vak. De verslaggever moest wegspringen. Hij zegt dat de auto zijn knie heeft geraakt, maar dat is volgens de rechter niet komen vast te staan. Nadat B. was uitgestapt, sloeg hij de microfoon uit de handen van de verslaggever. Ter zitting bekeken de rechter en de andere procesdeelnemers de beelden van de gebeurtenissen.

B. is zich van geen kwaad bewust, verklaarde hij bij de rechter. Hij zegt dat hij bij de kerk aankwam, een paar lege parkeervakken zag en daar wilde parkeren. Terwijl hij in zijn spiegels naar een daar aanwezige politieman keek, reed hij het vak in, aldus zijn verklaring, zonder dat hij de journalist had gezien. De rechter geloofde dat niet. Van per ongeluk aanrijden is geen sprake geweest, aldus de rechter. "U bent willens en wetens doorgereden en hebt de kans aanvaard dat u de verslaggever zou verwonden. Het had ook veel slechter kunnen aflopen." Volgens de rechter heeft B. ook gezien dat het een journalist was op wie hij inreed.

Grote impact
B. verklaarde geëmotioneerd dat de zaak grote impact heeft gehad op zijn leven. Hij werd naar eigen zeggen met veel vertoon thuis gearresteerd en heeft twee dagen vastgezeten. Zijn rijbewijs is ingenomen, wat gevolgen heeft voor zijn werk. B. zei niets tegen de media te hebben. Volgens hem gedroeg de betrokken verslaggever zich minder correct dan andere mediavertegenwoordigers ter plaatse.

Bij een ander incident op Urk werd dezelfde PowNed-verslaggever aangevallen door twee Urker broers. Een cameraman van PowNed kreeg een klap op zijn achterhoofd waarna de verslaggever verhaal ging halen en naar eigen zeggen zelf werd aangevallen. Daarbij werd hij onder meer tegen zijn knie getrapt. De broers zijn vorige week veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 120 en 150 uur. De rechter stelde vast dat ze schuldig zijn aan geweldpleging. 

Op dezelfde zondag werd een journalist aangevallen bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Kerken lagen vervolgens wekenlang onder vuur in Nederland. Er was echter ook een keerzijde. Zo legde journalist Jolyn van der Garde uit waar deze geweldsincidenten volgens haar vandaan kwamen. De vraag wierp zich vervolgens op hoe journalisten zich eigenlijk gedroegen ten opzichte van kerkgangers. Via CIP.nl keurde de synodepreses van de Gereformeerde Gemeenten het gedrag van de Urker relschoppers af. De Urker dominee A. C. Uitslag riep journalisten eveneens via CIP.nl op om kerkgangers op zondag met rust te laten.


Geweldsincidenten Biblebelt
- Urker broers veroordeeld voor geweld tegen journalist bij Sionkerk
- 60 uur taakstraf voor kerkganger Mieraskerk na aanval verslaggever
- Urker predikant heeft boodschap voor journalisten: "Laat kerkgangers op zondag met rust"
- Dreigbrief bezorgd bij ds. A. Kort; Mieraskerk extra beveiligd
- Sionkerk vermindert aantal kerkgangers met Pasen wegens "veiligheid" gemeenteleden
Meer over Geweldsincidenten Biblebelt »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
80 uur en anderen resp 120 en 150 uur? voor de genoemde zaken? Er bekruipt mij een fors gevoel van klassejustitie. Pleeg een moord, handel in drugs en zorg voor de juiste achtergrond met een huilie-huilie verhaal en de rechter stuurt je weg met de vermaning "niet meer doen hoor"