Ware liefde wacht… met seks voor het huwelijk, toch?
Seks voor het huwelijk zou volgens velen verkeerd zijn, omdat ware liefde kan wachten met seks voor het huwelijk. De stelling behandelt Tim van Dijl in het laatste deel in een reeks van acht artikelen over seks voor het huwelijk. Tim schrijft eerst een onderbouwing van die gedachte, en daarna een weerlegging.
Onderbouwing
Op 23 oktober 2018 kopten de kranten dat koningin Máxima een kroon met de befaamde Stuart diamant had gedragen tijdens een staatsbanket. De diamant van bijna 40 karaat was al ruim 40 jaar niet in het openbaar gezien… Maar stel nu dat ze deze kroon had opgezet toen ze nog maar een week verkering had met Willem-Alexander… zou dat niet wat te vroeg zijn? Had ze niet wat langer moeten wachten? Zo is het ook met seks. Seks is de kroon op het huwelijk. Niet de kroon voor het huwelijk. Toen God de mens schiep gaf hij seks als kroon op het huwelijk. Het is de ultieme vorm van gemeenschap. Het ultieme juweel.
Ik sprak eens met een christelijke vrouw die als maagd een relatie was gestart met een man die geen maagd meer was. Toen ze na ongeveer een jaar seks hadden, heeft ze veel last gehad van de gedachte dat zij niet de eerste en enige vrouw was waar hij seks mee had gehad. Het maakte haar verdrietig dat zij in seksueel opzicht niet meer uniek was voor hem. Dit is haar aangedaan door haar vriend die niet kon wachten… Als hij echt om zijn toekomstige vrouw had gegeven, dan zou hij hebben gewacht. De Bijbel geeft duidelijk aan dat we elkaar moeten liefhebben. Door niet te wachten, kwets je je toekomstige partner. Daarmee gaat seks voor het huwelijk dus tegen de liefde in.
Door te wachten met seks, zie je of iemand écht van je houdt, en niet alleen maar doet alsof, omdat die persoon seks met je wil. Door geen seks te hebben voor het huwelijk, bescherm je jezelf tegen wellustige partners die meer geven om je lichaam dan om je persoonlijkheid. Vrees niet dat je de juiste partner hierdoor zult mislopen want “ware liefde wacht” en is geduldig (1 Korinthiërs 13:4).
Weerlegging
De vergelijking tussen seks en een kroon is erg mooi. Het verbeeldt de schoonheid en kostbaarheid van seksualiteit op een mooie manier. Het is echter niet een beeld dat voortkomt uit de Bijbel. Daardoor kan dit argument niet worden gebruikt om te onderbouwen dat seks voor het huwelijk volgens God niet zou mogen.
Het is bijzonder liefdevol als iemand zich als maagd wil bewaren uit liefde voor degene met wie hij of zij later wil trouwen. Als iemand een dergelijk offer maakt, zal dat vast niet altijd gemakkelijk zijn. Alleen... weegt dit op tegen het verdriet bij je toekomstige partner? Er is een kans dat die partner zelf ook al eens seks heeft gehad. Of misschien is die partner er niet zo door geraakt als de vrouw die hierboven wordt beschreven…
De gedachte dat we “tegen de liefde in” gaan door seks te hebben voor het huwelijk, kan ook benauwend aanvoelen. Het klinkt als een vrouw die tegen haar man zegt: “Als je echt van me houdt, dan zou je…” Zo'n vrouw kan met dit “liefdesargument” haar man alles laten doen wat ze maar wil. Het is een manipulatiemiddel om hem via zijn geweten tot slaaf te maken. Hoe voelt zo'n uitspraak voor de man? De man voelt zich gedwongen. En omdat hij van alles móet, zal de liefde díe hij voor zijn vrouw voelt, worden uitgeknepen.
Het is aannemelijk dat je jezelf kunt beschermen tegen partners die enkel op seks uit zijn door de regel dat je geen seks wilt voor het huwelijk. Het is echter ook mogelijk dat je juist een ánder type partner gaat aantrekken. Bijvoorbeeld, een partner die op dit soort regeltjes is gericht. Dan is het niet een ware liefde die kan wachten, maar een dwangmatige persoonlijkheid die kan wachten.
Misschien dat de regel “je mag geen seks voor het huwelijk” ook de oorzaak is van het hoge percentage echtscheidingen onder christenen. Misschien dat sommige christenen extra snel trouwen, júist omdat ze het zo moeilijk vinden om te wachten op seks.
In 1997 werd in Amerika een boek gepubliceerd met de naam “I kissed dating goodbye”.
Het is naar het Nederlands vertaald onder de titel “Ongekust en toch geen kikker”. In dit boek beschrijft Joshua Harris waarom christenen geen seks mogen hebben voor het huwelijk. Daarnaast zegt hij ook dat jongeren niet mogen zoenen voor het huwelijk en zelfs niet alleen mogen zijn met iemand van het andere geslacht. Het boek was een bestseller. De schrijver, Joshua Harris, kwam in 2016 terug op de inhoud van zijn boek. Hij zag dat jongens en meisjes in de megakerk waar hij voorganger van was, geen contact met elkaar durfden te hebben. In juni 2019 is hij gescheiden van zijn vrouw en later die maand maakte hij bekend dat hij geen christen meer is. Het verhaal van Joshua Harris laat zien dat wachten met seks tot het huwelijk geen garantie biedt op een goed huwelijk.
Conclusie
Dit was het laatste deel in een reeks van acht artikelen over seks voor het huwelijk. In deze artikelen werden reden genoemd waarom seks voor het huwelijk verkeerd zou zijn. Die redenen werden onderbouwd, maar ook weerlegd. Deze redenen lijken daardoor geen Bijbelse onderbouwing te bieden voor de stelling dat seks voor het huwelijk volgens God verkeerd is.
Waarschijnlijk bestaan er, naast deze redenen, nog meer of betere redenen. Ook kan het zijn dat de gebruikte weerleggingen fouten bevatten. Daarom blijft het van belang om zelf te blijven nadenken en te zoeken naar de wil van God met betrekking tot dit onderwerp.
Dat de stelling “je mag van God geen seks hebben voor het huwelijk” onvoldoende kon worden onderbouwd, heeft verschillende gevolgen: In de eerste plaats betekent het dat er te weinig grond is om mensen die wél seks hebben voor het huwelijk te veroordelen. Het zijn geen “nepchristenen” of iets dergelijks. Ze zijn niet minder rechtvaardig dan mensen die geen seks hebben voor het huwelijk. Ook betekent het dat “seks voor het huwelijk” niet meer als reden kan worden gezien om mensen te weren van het avondmaal, de doop, belijdenis of enige taak, ambt of bediening in de gemeente.
Mogelijk brengt dit wel angsten met zich mee. Bijvoorbeeld: “Zal Gods toorn over onze gemeente komen als wij mensen die seks hebben voor het huwelijk toelaten tot het avondmaal?”. Die angst is naar om te voelen. Het kan maken dat we kiezen wat vertrouwd en veilig voelt. We kiezen dan voor de bekende regels waar we altijd al mee hebben geleefd. Dat voelt veilig, maar ten diepste gedragen we ons dan als Farizeeërs die anderen lasten opleggen die moeilijk zijn om te dragen, en die niet in de Bijbel terug te vinden zijn (Lukas 11:46).
Tot slot wil ik twee dingen benadrukken: 1) seksuele impulsiviteit is gevaarlijk en kan zorgen voor soa’s en ongeplande zwangerschappen. Er bestaat een reële kans op zwangerschap als iemand geen dubbele vorm van anticonceptie gebruikt. 2) Als je twijfelt: doe het dan niet. Heb altijd een zuiver geweten voor God.
Dit was het laatste deel in een reeks van acht artikelen over seks voor het huwelijk. Wil je een idee krijgen waar de andere artikelen over gaan? Dan kun je het e-book dat Tim heeft geschreven over seks voor het huwelijk gratis downloaden via deze link.
Praatmee