cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
chip
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 augustus 2020 door Redactie

'20 procent SGP-achterban gelooft in complottheorieën'

Een flink gedeelte van de SGP-achterban gelooft in complotten. Dat is in ieder geval de conclusie van Trouw naar aanleiding van een onderzoek van onderzoeksbureau Kieskompas. Dit omdat 20 procent van de SGP-stemmers aangeeft te geloven dat er in de toekomst een chip in mensen wordt geïnjecteerd.

Het onderzoeksbureau deed onderzoek naar complotdenken rondom corona. Hieruit komt naar voren dat 1 op de 10 Nederlanders denkt dat er rondom het virus vieze spelletjes worden gespeeld. In het onderzoek wordt onder meer gevraagd wat mensen vinden van de gedachte dat met het toekomstige vaccin tegen corona een chip wordt geïnjecteerd bij mensen waarmee ze permanent gevolgd kunnen worden. Zo’n 20 procent van de SGP-stemmers vond deze stelling (heel) geloofwaardig.

Tegenover het Reformatorisch Dagblad reageert Jan Schippers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de SGP, verbaasd op deze uitkomsten. “Complotdenken combineer ik met een seculiere levensinstelling, zonder vertrouwen dat het wereldbestuur in Gods handen ligt. Mensen die niet meer in God geloven, kunnen van alles geloven en tot allerlei theorieën de toevlucht nemen.”

Overigens is het van belang om te beseffen dat de conclusie dat SGP’ers relatief veel in complottheorieën geloven, is getrokken op basis van de hierboven genoemde stelling. Een verklaring zou echter ook kunnen zijn dat er in de Bijbel een profetie staat die vaak wordt uitgelegd als het injecteren van een chip. Een relatief groot gedeelte van de christenen gelooft daar ook daadwerkelijk in. Het gaat over een tekst uit Openbaring 13:16 waar wordt gesproken over het merkteken van het beest dat iedereen op zijn/haar rechterhand of voorhoofd zal krijgen.

Opvallend is overigens dat de achterban van de ChristenUnie juist niet vatbaar lijkt te zijn voor complottheorieën volgens dit onderzoek. Van de stemmers van deze partij zegt slechts een kleine drie procent de stelling over de injectie van een chip heel geloofwaardig te vinden. 

Bekijk het hele onderzoek

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Jan Makkink: en stel dat een complot waar is en de Here God ons inzicht geeft? Wat is er mis om te onderzoeken?