Duitse predikante Truus Baas over religie in de voormalig DDR: “In feite was er vanaf 1933 al een regime tegen het geloof"

Dagelijks leven12 juli 2019
Truus Baas

Tijdens de zoektocht naar de Zionskirche praatten we over de kerken in Nederland, de Evangelische Kirche in Duitsland en het doen van belijdenis. Verschillen tussen de Nederlandse kerkgenootschappen en de gemeentes die we in Duitsland tegenkomen, worden zichtbaar tijdens het gesprek. Zo doen de meeste christelijke jongeren op hun veertiende al belijdenis; in Nederland komt dit vrijwel niet voor. Dat is logisch, geeft Truus Baas, voormalig predikante voor de Evangelische Kirche in Duitsland toe: “Op die leeftijd weten ze nog niet wat er allemaal speelt op geloofsgebied. Dat komt meestal later pas.”

Het voormalige Oost-Duitsland is de regio in de wereld is waar procentueel gezien de meeste atheïsten wonen. Reden genoeg om de stad die tijdens de Koude Oorlog in tweeën werd gesplitst, Berlijn, te bezoeken. Hier spraken we met Truus Baas. Tijdens de reis met metro en tram vertelt ze volop over het geloof en de kerk. De bestemming is de Zionskirche, waar een kleine herdenkingstentoonstelling is over ‘Dreißig Jahre Wende’ – dertig jaar van ommekeer. Wanneer we eindelijk het kerkgebouw gevonden hebben, steekt Baas direct van wal: “Dit zijn kerken gebouwd in opdracht van de keizer in de Gründerzeit, een periode van economische groei na de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland. Duitsland won en Frankrijk moest schadevergoedingen betalen. Van dat geld werden onder andere deze kerken gebouwd. Zo’n gebouw was wel een soort last, want die moet natuurlijk onderhouden worden. Als we hier straks naar binnen gaan, kun je zien dat het hier heel gehavend uitziet.”

Dietrich Bonhoeffer
Wat bij binnenkomst als snel opvalt, is een portret van Dietrich Bonhoeffer: “De Duitse predikant, die bekend werd als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog tegen het naziregime, heeft in deze kerk gewerkt. De kerken in Berlijn waren heel groot; er kwamen heel veel mensen. Hier vlakbij was in de jaren ‘30 een wijk waar veel armoede heerste. De jongeren daar waren niet altijd lieverdjes, maar Bonhoeffer nam een groep, bestaande uit vijftig jongeren onder zijn hoede. Hij organiseerde Bijbelstudies en ging met hen op reis, wat voor die jongeren vaak een primeur was. Ze vonden hem helemaal geweldig. Bonhoeffer zelf kwam uit een heel goed milieu; een hele rijke familie. Hij had daardoor een vakantiehuis ter beschikking, waar hij naartoe kon gaan met zijn catechisanten.”

"Er ontstond een beweging van christenen die niet achter Hitler stond. Deze christenen wilden Jezus Christus op de eerste plaats zetten en niet de dictator van hun land."

“Je had twee kerken; de Bekennende Kirche en Deutsche Christenen. Die laatste groep bestond uit nazi-christenen; die hadden vlaggen met hakenkruizen in de kerk hangen. Hitler kwam in 1933 aan de macht en na een half jaar was vrijwel alles in handen van de nazi’s; je wilt het gewoon niet geloven. De belangrijkste mannen binnen de kerk werden afgezet. Er ontstond een beweging van christenen die niet achter Hitler stond. Die weigerden bijvoorbeeld “Heil Hitler” te zeggen. Heil is ook een religieus woord. Deze christenen wilden Jezus Christus op de eerste plaats zetten en niet de dictator van hun land. In feite waren de nazi’s tegen de kerk en hadden er de macht. Je moest aangeven of je katholiek of protestants was. Ze zeiden dat ze het christendom aanhingen, maar in de praktijk werd daarmee bedoeld dat ze atheïsten waren.”

“Na ’45 kwam de DDR; ook een atheïstische samenleving. Je zag dat de mensen die er woonden na de oorlog in grote getalen naar de kerk gingen. Dicht bij de Brandenburger Tor staat bijvoorbeeld de Marienkirche, de oudste kerk van Berlijn, die in die periode een half uur voor het begin van de kerkdienst al vol zat. De mensen hadden na een periode van oorlog behoefte aan een plek waar ze een zekere troost konden vinden. Die zochten ze in de kerk.”

Regime tegen het geloof
“Ik heb een vriend uit Loppersum. Hij was gereformeerd opgegroeid en het hele dorp zat tijdens de oorlog in het verzet. Zijn vader werd gesnapt en kwam uiteindelijk in een concentratiekamp terecht. In het dorp wisten ze op wie ze konden vertrouwen, maar dat was in Berlijn absoluut niet zo. Als je bijvoorbeeld Joden wilde verstoppen, kon je dat bij niemand kwijt. De Bekennende Kirche hielp Joden en wilde geen verklaring afleggen dat ze niet Joods waren en de leden weigerden te verklaren dat ze Hitler het belangrijkst vonden in hun leven. In feite was er tussen 1933 tot 1945 al een regime tegen het geloof. Een lijn die na de oorlog in de DDR werd doorgetrokken. In de jaren ‘50 mocht je als gelovige bijvoorbeeld geen eindexamen doen en kon je niet elke baan krijgen die je wilde. Er waren jongeren die belijdenis wilden doen, maar wanneer je die stap zette, viel je overal buiten. Je moest dus kiezen. Angela Merkels vader was predikant, maar zij was heel intelligent. In die gevallen mocht je toch wel eindexamen doen en naar de universiteit, maar zij was daarin één van de uitzonderingen. Als je niet in een dictatuur opgroeit, kun je je zulke scenario’s heel moeilijk voorstellen."

"In feite waren de nazi’s tegen de kerk en hadden er de macht. Ze zeiden dat ze het christendom aanhingen, maar in de praktijk werd daarmee bedoeld dat ze atheïsten waren."

Umweltbewegung
De mensen die tegen het regime waren, gingen wel naar de kerk. Zo had je in dit kerkgebouw je de Umweltbibliothek. Ik heb het dan over 1987. Daar kwamen christenen bij elkaar die zich onder andere zorgen maakten over het milieu en de maatschappij als geheel. In de DDR werd bijvoorbeeld nog gebruik gemaakt van bruinkolen; deze zorgen voor hele slechte lucht. In West-Berlijn, waar ik destijds woonde, konden wij dat ook ruiken.”

“In 1986 ontplofte de kernreactor in Tsjernobyl. Wij vonden dat heel gevaarlijk. Het had geregend en deden bij de kinderen de laarsjes aan en we aten niets meer uit de tuin. In de DDR namen ze die maatregelen niet; daar werd gedaan of het niet van belang was. Er was niet per se alleen armoede, maar de mensen kregen vrij weinig, waardoor ze zelf creatief moesten zijn in het vinden van voorzieningen; zelf naaien en breien bijvoorbeeld. Als er iets te krijgen was in de winkels, liep het daar ook storm. Er was een basis, maar op verschillende goederen moesten de mensen uit de DDR lang wachten. Op een auto moest soms zestien jaar gewacht worden en de kwaliteit was vaak niet om over naar huis te schrijven. Als we door de DDR reden, wat tegen betaling mocht, zag je regelmatig een Trabant met pech langs de weg staan. Mijn vader heeft een keer zo’n auto meegesleept, wat helemaal niet mocht. Gelukkig zaten er geen consequenties aan vast.”

Terugkomend op de Umweltbewegung; een belangrijk thema in die tijd was ‘bomen’. Het bos ging kapot door de luchtverontreiniging. In deze kerk was dus de bibliotheek, maar deze werd gesloten. Ondanks de censuur werd binnen de gemeente een toevlucht gezocht waar mensen onderling konden praten over deze onderwerpen. Veel vrijheid was er echter niet, omdat er altijd wel iemand van de Stasi, de veiligheidsdienst van de DDR, in de buurt was. Binnen de hele maatschappij, of je nu op je werk of op school zat; er werd altijd meegeluisterd. Guck und horch, kijk en luister. Brieven werden geopend en de telefoon werd afgeluisterd. Veel privacy had je niet. Ook in de kerk niet.

In het tweede deel van het gesprek met Truus Baas kijken we naar de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van geloof.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze

The Chosen
Nieuws

The Chosen seizoen 4 te zien in tientallen Nederlandse bioscopen

Wegens succes is de bioscoopactie van The Chosen verlengd. Ook komende week zijn de eerste twee afleveringen van seizoen 4 in meer dan dertig bioscopen door heel Nederland te zien. Meer dan vierduizend tickets zijn reeds verkocht. Deze week is seizoe

Jacco en Nympha
Video

Zamar musiq brengt opnieuw nieuwe single uit: 'Holy'

'Holy' is de nieuwe single van Zamar musiq. Zamar musiq is een christelijke band die bestaat uit Jacco en Nympha Dijs. De twee zijn al jaren actief op het gebied van aanbiddings- en gospelmuziek. 'Holy' kwam afgelopen week uit en is een Nederlandstal

Meerartikelen

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 40

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Martien Timmer
Nieuws

3xM-directeur viert 35-jarig jubileum: "Werkveld is enorm veranderd"

“Er zijn geen moeilijke gebieden in de wereld om het Evangelie te brengen.” Directeur Martien Timmer is ervan overtuigd. “We hebben alleen nog uitgevonden hoe we daar kunnen evangeliseren. Bevlogen directeur Timmer vierde op 1 mei zijn 35-jarig jubil

Willem Lingeman
Column

Kloof tussen protestantisme en katholicisme wordt steeds kleiner

In wat de kerkgeschiedenis genoemd wordt, staat de datum 31 oktober 1517 met hele dikke letters. En terecht! Op die dag spijkerde Maarten Luther de door hem geschreven 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg (Duitsland). Met deze stel

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar denken christenen te klein van Gods vergevende liefde voor zondaren

"In onze tijd maak je het mee als een predikant een scheve schaats rijdt, dat hij nooit meer op de kansel mag komen. Het wordt hem niet meer vergeven of er wordt gezegd dat er te veel smet aan die man kleeft. Maar wat voor smet kleefde er niet aan Pe

Iraanse vlaggen
Positief nieuws

Groep Iraanse moslims bekeert zich op verrassende wijze tot Jezus

Ondanks de vijandige houding van de Iraanse regering tegenover het christendom en het evangelie, is er onder de Iraanse bevolking een sterke honger naar Jezus' boodschap. Het platform Transform Iran deelt via Mission Network News opnieuw een hoopvoll

Benny Hinn
Nieuws

Tv-evangelist Benny Hinn heeft spijt: "Sommige profetieën waren niet nauwkeurig"

De bekende televisiepredikant Benny Hinn heeft in een recent interview spijt betuigd over twee elementen uit zijn jarenlange bediening. De controversiële Canadees betreurt het bevorderen van profetieën die achteraf gezien "niet van de Heer en niet na

inloophuis Bethesda in Werkendam
Nieuws

Christelijk inloophuis geteisterd door antisemitisch vandalisme

Mensen die betrokken zijn bij inloophuis Bethesda in Werkendam zijn in shock na een verontrustend incident. Zondagochtend ontdekte men dat het pand, bekend om zijn steun aan Israëlische ondernemers en culturele verbondenheid, was beklad met antisemit

Pascalle Laban
Column

Hoe vastlopen mij geholpen heeft

We struikelen allemaal wel eens, al wordt het lastig als we vast gaan lopen in ons leven. Toch hoeft dat niet het ergste te zijn. Wanneer we het anders bekijken is vastlopen een signaal dat er iets anders voorrang moet krijgen op dat moment. Struikel

Nigeriaanse vlag en ontvoerd echtpaar
Nieuws

Ontvoerde Nigeriaanse voorganger en zijn vrouw gezien in YouTube-video

Pastor Paul Musa en zijn vrouw werden ruim een jaar geleden ontvoerd in Nigeria. In een recent verschenen video op YouTube was het echtpaar te zien naast de vlag van de islamitische terreurgroep Boko Haram, wat suggereert dat zij vermoedelijk de ontv

Week van het gezin
Nieuws

Het gezin in de kijker tijdens Week van het gezin

We kunnen de rol en het belang van het gezin niet meer negeren. Dat gebeurt al te lang. Daarom vindt van 11 tot en met 17 mei de tweede Week van het gezin plaats. Om er bij stil te staan wat de betekenis van een stabiel gezin is. Voor elk lid binnen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom God ons nooit meer los ziet van Jezus

"Zoals de discipelen Jezus niet los konden zien van de Vader, zo zag de Vader hen vanaf die dag nooit meer los van Jezus. Als je begrijpt wat dit voor jou betekent, dan ben je de rijkste mens ter wereld geworden", stelt Wilkin van de Kamp. De christe

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'
Nieuws

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'

Vorige week vrijdag bracht de Nederlandse muziekband The Bowery een nieuwe single uit: ‘Jack & Marie’. De single hoort bij de EP ‘All You Weary’ die op 7 juni zal verschijnen. Op de EP staan de 6 songs die zanger Rokus Maasland vorig jaar in Nashvill