cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Theoloog voelt zich niet één met andere christenen: "Jezus zal het vast begrijpen"

'Ik geloof een heilige algemene christelijke kerk.' "Ik doe daar vroom aan mee, maar in de praktijk merk ik bij mezelf dat ik er geen snars van meen. En jullie volgens mij ook niet", schrijft theoloog Alain Verheij op de progressief-christelijke weblog Lazarus.

"Bezoek ik de Roomsen, dan begint een deel steevast te klagen over een conservatieve kardinaal. Ben ik bij vrijzinnigen, dan spreken ze hun blijdschap uit dat ik geen behoudende broeder ben. Ben ik bij behoudende gemeenschappen, dan danken ze de Heer dat ik geen remonstrant ben. In alle gevallen knik ik begrijpend. Er stromen nu eenmaal heel veel bloedgroepen door de aderen van Christus’ lichaam.

Mijn leven lang heb ik geleerd en braaf beleden dat de kerk één is, maar hoe meer gezichten van die kerk ik zie, hoe minder ik die eenheid zelf ervaar. Heel misschien drink ik zelfs liever een biertje met de gemiddelde niet-christen dan met de gemiddelde christen. De laatste tijd vraag ik mij af wat ik met dat sentiment moet."

Volgens Verheij is het niet een goede idee om te "streven naar gekunstelde eenheid, gewapende vrede of triomfantelijke uniformiteit. Daar maak je meer mee kapot dan dat je ermee bereikt." Zijn advies: doe lekker je ding. "Jij in jouw klein hoekje, jouw kamertje in het huis van de Vader, ik in ‘t mijn. (...) Jezus zal het vast begrijpen."


Eenheid
- GerGem-predikant worstelt met verdeeldheid: "Soms denk ik wel eens: waar zijn we mee bezig?"
- Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken
- Ds. Egas treurt over opgetrokken kerkmuren in reformatorische gezindte: "De kerk verliest als zout der aarde haar kracht"
- Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde
- Uit een evangelische gemeente gezet
Meer over Eenheid »

Lees hier de volledige blog van Alain Verheij

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Tja, die eenheid... Bonhoeffer zegt het ongeveer zo: "Christelijke gemeenschap (=eenheid) is niet een ideaal, dat wij moeten verwerkelijken, maar een door God in Christus geschapen werkelijkheid, waaraan wij mogen deelhebben."

Het streven naar die eenheid is al een ontkenning daarvan. Die eenheid is door Jezus aan het kruis toegankelijk gemaakt en kan beleefd worden door Gods Geest.