cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juni 2014 door Redactie

"God verdient meer aandacht dan WK"

Wanneer het overgrote deel van Nederland achter een scherm naar Nederland - Spanje zit te kijken is er komende vrijdag ook de mogelijkheid God te aanbidden. Maarten Baan en Christian Verwoerd organiseren namelijk tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal bemoedigingssamenkomsten. Maarten Baan: "Graag willen we als Nederland zo in de ban is van voetbal ons richten op God. Hij verdient veel meer eer, roem en aandacht dan dat WK en wat dan ook op aarde. Juist op zulke avonden - waar het lijkt dat heel de wereld vol is van Koning voetbal, verdient Koning Jezus onze tijd en aandacht! Ik ben er ook van overtuigd dat als we zijn, in de gemeenschap met broeders en zusters, in aanbidding van de hemelse Vader, elke wedstrijd van het WK vervaagt."

Jullie organiseren de samenkomsten tijdens de wedstrijden. Dat zorgt voor een keuze: kijk je naar het Nederlands elftal, of ga je naar jullie avond? Waarom is dat zo opgezet?
Maarten: "Dat is inderdaad een bewuste opzet van Christian Verwoerd en mij. We organiseren juist de bijeenkomsten op de avonden als Nederland moet spelen. Bij veel jongeren en ouderen - die de uitnodiging ontvangen - wordt inderdaad een keuze verwacht. Dat is niet zo erg, toch? Ik zou zeggen: kies het goede. Maar verantwoording afleggen voor die keuze hoef je niet aan ons te doen. Die keuze moet je met God en voor Gods aangezicht maken."

"Ik geloof trouwens ook wel dat veel mensen naar het WK kunnen kijken zonder dat ze er in op gaan. Die christenen zullen er zeer zeker zijn. Toch zijn er in onze omgeving heel veel christenen - onder andere ikzelf - die niet rustig op hun stoel blijven zitten terwijl Nederland speelt. Je wordt automatisch zo opgenomen, in die massahysterie en logisch is dat ook! Dan denk ik weleens: 'Joh, zeg niet te makkelijk dat je er niet in op gaat.'" De samenkomsten die Maarten en Christian organiseren zijn daarom een mooi alternatief voor christelijke voetbalfans. "Wil je het voetbal niet volgen, dan hebben wij een goed, verantwoord alternatief."

"Veel predikanten halen het wel aan in hun preek: 'Kijk niet naar voetbal of laat je niet beheersen door Koning voetbal'. Sommige jongeren willen ook echt niet kijken, maar ze moeten haast wel kijken. Je kunt namelijk op die avonden moeilijk met je vrienden ergens wat gaan drinken. Overal wordt er namelijk voetbal gekeken. En thuis op de bank met een boek, tja, ook heel lastig. Veel christenen hebben vaak ook weinig te kiezen omdat er dus geen alternatief is. Daar willen wij wat aan doen."

Ik heb de indruk dat jullie als sportliefhebbers persoonlijk het idee hebben dat als je meegaat in de WK-gekte je God niet eert. Sterker nog, dat God zoiets zou afkeuren.
"Dat kan ik voor een ander niet gaan bepalen. Als het goed is, maakt ieder christen, op grond van de Bijbel zijn of haar keuzes. Wanneer jij kunt kijken en aan het eind van de avond God oprecht kan danken voor de wedstrijd die is gespeeld, zal ik deze broeder of zuster er zeker niet om veroordelen. God keurt wel elke afgod boven Hem af. En ik denk dat de Satan veel tactieken heeft en hij onder andere het WK gebruikt om op machtige wijze mensen te verleiden. En ik persoonlijk kan het WK niet kijken als ik weet van al die seksschandalen, misbruik van meisjes, die tientallen miljarden die er in om gaan, heel de wereld die in de ban is... Mijn geweten gaat dan spreken."

Krijgen jullie ook tegenstand op jullie initiatief?
"Niet veel. Maar het frappante is dat als we tegenstand krijgen het vaak tegenstand van een christen is. Bij het ontvangen van de uitnodiging geven ze aan het overdreven te vinden en kunnen blijkbaar het initiatief niet waarderen. Wat opvalt is dat ze dan juist allerlei excuses gaan verzinnen - en de keuze om te kijken - gaan rechtvaardigen alleen al als ik de uitnodiging geef. Dan zeg ik wel: Maak je niet druk, maak in alles, maar ook met het kijken of niet kijken van het WK, met God de keuze." 

Meer info: www.jongerenavonden.comWord vriend van CIP.nl - Als dank ontvangt u een welkomstgeschenk

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen