Prof. dr. Paul: 'Ingewikkeld om in de kerk Israƫl aan de orde te stellen'
'Is het (in) Gods plan dat al die mensen zich tegen IsraĆ«l keren? In Nederland wonen zoveel christenen en er zijn tal van kerkverbanden, hoe kan het dat je dan juist nĆŗ zĆ³ weinig hoort in kerken over IsraĆ«l? Het valt me Ć©cht op dat er zelden een preek wordt gehouden waarin IsraĆ«l centraal staat, dat profetieĆ«n worden uitgelegd en dat het hier niet gaat over zomaar een oorlog. Zelfs in het gebed wordt er maar af en toe gesproken over IsraĆ«l', merkt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl op. Prof. dr. M. J. Paul gaat erop in.
'Het is van belang onderscheid te maken tussen volk, land en natie', maakt de hoogleraar Oude Testament aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven duidelijk. 'Een deel van dit volk mag weer wonen in het beloofde land, maar de manier waarop de huidige staat zich gedraagt, is meermalen sterk omstreden. Ik vind dat de staat het recht heeft zich te verdedigen tegen terreuraanvallen, maar zoals sommige kolonisten zich gedragen tegenover Palestijnen, lijkt mij onrechtvaardig. Hoe begrijpelijk het ook is dat Israƫl Hamas uit wil schakelen, de manier waarop de oorlog verloopt, met tienduizenden burgerslachtoffers, is niet zomaar goed te praten.
Het bovenstaande maakt dat het ingewikkeld is om in de kerk op een goede manier Israƫl aan de orde te stellen. Hoe kunnen we recht doen aan Gods beloften voor dit volk? Hoe gaan we daarbij om met de profetische kritiek op veel praktisch handelen? Hopelijk werd er op de Israƫlzondag, de eerste zondag in oktober, aandacht aan Israƫl besteed. Niet als extraatje, maar als een wezenlijk onderdeel van Gods heilshandelen. Daarbij is ook van belang aandacht te geven aan de christenen onder de Palestijnen en omringende volken. En om te letten op de Messiasbelijdende Joden. Kortom: het is niet eenvoudig om de nuances in het oog te houden.
Nu naar de eerste vraag: Is het (in) Gods plan dat al die mensen zich tegen Israƫl keren? Ik vind het opvallend dat diverse organisaties de algehele vernietiging van Israƫl in het land voorstaan (Hamas, Hezbollah, Iran). Dat heeft te maken met de islamitische overtuiging van de status van het land, waar vroeger de islam de zeggenschap had. Dit maakt politieke onderhandelingen zo moeilijk. Verder is er de eeuwen door het antisemitisme dat een grote rol speelt. Bij de huidige gebeurtenissen moet ik vaak denken aan de voorzegging in Zacharia 12 dat alle volken van de aarde zich tegen Israƫl zullen keren.
Wie zicht krijgt op de positie van Gods heilshandelen met Israƫl, beseft ook dat aandacht voor Israƫl geen vrijblijvende hobby is, maar alles te maken heeft met de toekomstverwachting en daarmee ook met de duiding van de tijd waarin wij leven. Dat is van groot belang in de toerusting van de hedendaagse christenen. In details kunnen we van mening verschillen, maar laten we uitzien naar Gods Koninkrijk onder Israƫl en de volken!', maakt de predikant duidelijk.
Praatmee