CGK verkeert in impasse: hoe nu verder? Dr. Bert Loonstra antwoordt
“De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) vormen geen vereniging die besluit tot opheffing of opsplitsing. Wij zijn geroepen om de eenheid van het lichaam van Christus te bewaren”, onderstreept dominee Bert Loonstra. Deze week vergadert men tijdens generale synode van de CGK onder hoogspanning. Hoe kunnen progressieve en conservatieve CGK’ers samen verder? Loonstra bespreekt in gesprek met Cvandaag vier scenario’s.
De één wil synodebesluiten handhaven, de ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen, bijvoorbeeld over vrouwelijke ambtsdragers, binnen de CGK. Op 24 april werd een unieke landelijke bijeenkomst georganiseerd in Veenendaal. Met het convent gaven de CGK een signaal af: we hebben oog voor het moeras waarin lokale gemeenten en classes zich bevinden. Het convent peilde de draagkracht in de kerken voor concrete scenario’s om uit de impasse te komen. Uit de peiling kwam naar voren dat zes op de tien CGK-gemeenten ermee zouden kunnen leven dat er binnen het kerkverband vrouwelijke ambtsdragers worden bevestigd. Drie op de tien gemeenten geven juist aan daar heel grote moeite mee te hebben.
Hoe kijkt u terug op het convent?
“In eerste instantie had ik mijn vraagtekens bij het convent”, maakt de emerituspredikant duidelijk. “Het organiseren van zo’n landelijke bijeenkomst behoort niet tot de taken van het moderamen (kerkbestuur) of een van de deputaatschappen. Toch hebben ze wijs geacht om dat wél te doen. Ik begrijp dat wel. Ze hebben gedacht: als we niets doen, dat gaat het zeker fout. Ik heb mijn aarzeling overwonnen, ook omdat het een heilzaam gebeuren is geweest. Er werd op zorgvuldige wijze over gevoelige kwesties gesproken. De uitkomst, namelijk dat zestig procent van de afgevaardigden van de kerken kan leven met vrouwelijke ambtsdragers binnen het kerkverband, vond ik verrassend.”
Praatmee