Is er tijdens de CGK-synode sprake van ‘kerkpolitiek’? Dr. Bert Loonstra antwoordt
Vandaag en morgen spreken christelijke gereformeerden ambtsdragers urenlang over rapporten. Is er in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) sprake van ‘kerkpolitiek’, zoals door sommige critici wordt beweerd? Deze vraag legt Cvandaag voor aan dominee Bert Loonstra. De theoloog is alweer ruim veertig jaar als predikant actief binnen de CGK en bezocht in het verleden meerdere synodevergaderingen.
De generale synode is een grote vergadering waar vertegenwoordigers van verschillende christelijke gereformeerde kerken samenkomen om belangrijke beslissingen te nemen. Ze willen ervoor zorgen dat alles goed verloopt in de kerk en dat er met elkaar landelijke afspraken worden gemaakt. Synodevergaderingen worden eens in de drie jaar gehouden. Ze zijn belangrijk omdat ze samen besluiten nemen die voor alle christelijke gereformeerde kerken in Nederland gelden. Lees ook het Cvandaag-artikel ‘CGK-synode bespreekt toekomst kerkverband: 5 belangrijke vragen en antwoorden’.
Kerken en predikanten zijn in eerste instantie geroepen om het evangelie te verkondigen. Waarom komen deze week tientallen ambtsdragers bijeen om rapporten te bespreken en te vergaderen?
“Er is natuurlijk allerlei werk dat we als kerk met elkaar doen, en dat is een groot voorrecht”, maakt Loonstra duidelijk. “Denk aan zendingsprojecten en het in stand houden van een theologische universiteit (de Theologische Universiteit Apeldoorn, red.). En zo zijn er heel veel activiteiten op het gebied van evangelisatie en hulpverlening, waarover afspraken gemaakt moeten worden. Het is belangrijk dat het werk van dergelijke commissies van tijd tot tijd wordt geëvalueerd. Ze moeten beoordeeld worden en kritisch begeleid en bemoedigd worden.
Lokale kerken vragen de landelijke kerkvergadering om zich te bezinnen op zaken die praktisch geregeld moeten worden en waarover verschil van mening is. In het verleden ging het bijvoorbeeld over de vraag wat je wel en niet mag zingen in de kerk. Denk aan psalmen of gezangen. Is het wel of niet verantwoord om te zingen uit het Liedboek? Gelukkig zijn de gedachten hierover verruimd, en ervaren veel kerkenraden dat we elkaar tekortdoen als er niet vrijuit over Christus gezongen kan worden.
Praatmee