Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest
Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag).
Blijdschap
Soekot is een feest dat maar liefst zeven dagen duurt. En voor het Loofhuttenfeest geldt een bijzondere opdracht: je moet blij zijn! (Deut. 16:15). Daarvoor is natuurlijk een reden.
Soekot wordt ook wel āChag HaAsifā genoemd. Letterlijk betekent dat āhet feest van de inzamelingā. Soekot valt ongeveer tegelijk met de afronding van de druivenoogst en het binnenhalen van veel andere vruchten. De Heere roept tijdens Chag HaAsif het volk op om te rusten van het werk en zich te verblijden over de zegeningen die Hij het afgelopen seizoen heeft gegeven.
Ondertussen is Soekot meer dan een oogstfeest. Bijbelse feesten roepen vaak ook een moment uit de geschiedenis van Israƫl in herinnering. Soekot herinnert het Joodse volk aan de zorg van de Heere tijdens de veertig jaren in de woestijn. De Heere zorgde toen op een wonderlijke manier voor Israƫl.
De goede zorg van God; ook dat is iets om je over te verblijden!
Bekijk de video:
Soeka
Het bekendste symbool van Soekot is de āsoekaā, de loofhut. De soeka is het centrum van de feestelijkheden tijdens het Loofhuttenfeest.
De soeka herinnert het Joodse volk aan de tijdelijke hutjes waarin ze verbleven tijdens de reis van Egypte naar KanaƤn.
Voor de loofhut gelden verschillende voorschriften. Zo mag het dak niet waterdicht zijn; de sterren moeten zichtbaar blijven.
Omdat Joden tijdens Soekot veel tijd doorbrengen in de soeka, is de hut vaak gezellig versierd. Behalve tekeningen en slingers, hangen er in de soeka vaak ook allerlei soorten vruchten; een herinnering aan de oogst die is binnengehaald.
Sommige Joden slapen ook een nacht in de soeka. Op zoān moment begrijp je de gedachte achter de soeka extra goed. Terwijl je diep onder de dekens ligt, de wind voelt en de sterren door het dak ziet pinkelen, besef je: we zijn als kleine mensjes diep afhankelijk van de zorg van de Heere.
Loelal
Behalve de soeka is er nog een symbool dat hoort bij Soekot. Dat is de āloelavā; een bundel van verschillende takken.
De loelav bestaat uit een palmtak, drie mirtetakjes en twee wilgentakjes (Lev. 23:40). Verder hoort bij de loelav de āetrogā, een soort grote citroen. Deze vier producten staan symbool voor de mensheid in zijn diversiteit.
Tijdens de Soekot wuift men in de synagoge regelmatig met de loelav. Dat gebeurt onder andere tijdens een dagelijkse processie, een soort optocht. Die processie heet āHosjanaā, dat betekent letterlijk āverlos toch!ā. Het is een zinsnede die teruggaat op Psalm 118:25; een vers dat dagelijks tijdens de processie wordt gebeden.
Dorst
Op de laatste dag van Soekot loopt men maar liefst zeven keer een ronde door de synagoge. Deze dag heet āHosjana Rabbaā. āRabbaā betekent letterlijk āveelā. Op deze dag echoot als het ware de roep om verlossing.
Over Hosjana Rabba lezen we ook in Johannes 7. Het is op Hosjana Rabba, terwijl de roep om verlossing overal op het Tempelplein klinkt, dat dĆ© Verlosser Zich bekend maakt: āZo iemand dorst heeft, die kome tot Mij en drinkeā! (Joh. 7:37-38).
Nee, de Heere Jezus fluisterde het niet. Hij riep het uit: āZo iemand dorst heeft, die kome tot Mij en drinke!ā Hoor je zijn roep? Ga er niet aan voorbij!
Simchat Thora
Soekot eindigt met een slotfeest (Lev. 23:36). Het is bekend onder de niet-Bijbelse naam āSimchat Thoraā.
Simchat Thora betekent āvreugde der wetā. Simchat Thora is een vreugdevol feest. Centraal staat het geschenk van de Thora, de vijf boeken van Mozes, aan het Joodse volk. Tijdens het feest worden de Thorarollen op de schouder genomen en wordt er binnen en buiten de synagoge mee gedanst.
Dat uitgerekend op deze dag de Thora in het zonnetje staat, heeft te maken met het leesrooster dat in de synagoge wordt gebruikt. In de synagoge wordt de hele Thora in Ć©Ć©n jaar gelezen. De vijf boeken van Mozes zijn met dat doel in 54 stukjes verdeeld. Op Simchat Thora worden de laatste verzen van Deuteronomium gelezen en begint men direct weer met de eerste verzen van Genesis. De gedachte hierachter is: in Gods Woord ben je nooit uitgelezen!
Mooi hƩ hoe blij men is met Gods Woord. Ben jij ook zo blij met de Bijbel?
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee