Waarom vindt het welvaartsevangelie zoveel ingang bij christenen?

Verdieping 23 september 2024 7 minuten Wietse van der Hoek
Wietse van der Hoek
YouTube

Het klinkt zo mooi: ‘God wil je alles geven wat je wilt. Je hoeft het alleen maar te geloven. God wil het wel…nu jij nog!’ Zomaar een uitspraak die onlangs klonk vanaf een podium in een goedgevulde zaal ergens midden in Nederland waar honderden mensen bijeen waren gekomen om een wonder, een teken of genezing van de Heer te ontvangen.

Met grote passie en ondersteund door een indrukwekkend mediagebruik, klinkt het ene Bijbelcitaat na het andere om de oneliners kracht bij te zetten. De aanwezigen juichen en klappen instemmend en een veelvuldig en luid ‘amen’ klinkt bijna na iedere uitgesproken zin.

Een aantrekkelijke boodschap
Het klinkt zo mooi. Volle zalen die willen ‘gaan voor Jezus’. En zeg nou eerlijk, de naam van de Heere Jezus klinkt en wordt aangeroepen, de Bijbel gaat open en men zegt te willen doen wat er in de Bijbel staat. Wat kun je hier nu op tegen hebben? En dat is ook het kribbige antwoord dat je regelmatig terugkrijgt uit de hoek van de welvaartsprediking wanneer je vraagt naar de onderbouwing en uitwerking van hun leer. Kritiek wordt opgevat als kritiek op de Heere Zelf. Vragen stellen is een teken van ongeloof en geestelijke zwakte. En zo brengt de leer van het welvaartsevangelie wrange vruchten voort op het Nederlands kerkelijk erf die zorgen voor verdeeldheid en spanningen in en tussen gemeenten, maar ook in families. Waar ligt nu het wezenlijke probleem? Hoe kan het welvaartsevangelie zo makkelijk ingang vinden in kerkelijk Nederland en hoe herken ik het welvaartsevangelie als dwaling?

Waar staat het welvaartsevangelie voor?
Als je het welvaartsevangelie kort en krachtig zou samenvatten, dan zou dat als volgt kunnen: het is Gods wil en wens dat de gelovigen gezond, rijk en gelukkig zijn en dit alles is mogelijk door het geloof in Jezus Christus dat bergen kan verzetten. Uiteraard valt er veel meer te zeggen, maar het opeisen van een hemels leven op aarde is toch wel de kern. Dit opeisen komt ook terug in de Engelse benaming van deze beweging, de ‘Word of Faith Movement’. Deze beweging gelooft sterk dat de woorden van een christen kracht hebben in de hemelse gewesten. Vanuit geloof zou je dan de vrijmoedigheid hebben om alles te vragen wat je wilt en als je echt gelooft, zul je het gevraagde ook ontvangen. Of het nu gaat om rijkdom, genezing, bevrijding of het krijgen van kinderen. Vraag het in geloof en je zult ontvangen, zo klinkt het credo in deze kringen.

Vraag het in geloof en je zult ontvangen, zo klinkt het credo in deze kringen.

Als je dit zo in eerste instantie hoort, dan zou je kunnen denken dat het best Bijbels is. Maar daar ligt ook de grote misleiding! Door een aaneenrijging van losse Bijbelteksten worden de Bijbelteksten uit hun context gehaald en gebruikt voor eigen doeleinden. Zo worden bijvoorbeeld specifieke teksten over opbrengst, land en nageslacht, beloofd aan Abraham in Genesis, klakkeloos overgezet als beloften voor de gelovigen welke dan recht zouden hebben op materiële rijkdom op basis van het verbond van God met Abraham. Een tekst die dan vaak wordt aangehaald is Galaten 3:14 waar staat: ‘…opdat de zegen van Abraham in Christus Jezus tot de heidenen zou komen’. Wie deze tekst los leest en interpreteert zonder context zou kunnen denken dat deze bewering Bijbels juist is.

Maar wie de tweede helft van Galaten 3:14 (en de hele brief) tot zich neemt, leest vervolgens: ‘…opdat wij de belofte van de Geest zouden ontvangen door het geloof.’ En dat alles is gebaseerd op wat we lezen in Galaten 3, waar staat: ‘Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet door voor ons een vloek te worden…’ (vers 13). Kortom, je kunt alle eigen theorieën wel onderbouwen met losse Bijbelteksten, maar dat wil niet zeggen dat die theorie dan ook Bijbels is. En wat heb je nodig om dit te kunnen weten en onderscheiden? Kennis van Gods Woord en het hieruit voortvloeiende inzicht en onderscheidingsvermogen. En laat gebrek aan kennis van Gods Woord nu een van de grote oorzaken zijn waardoor het welvaartsevangelie ingang vindt in kerkelijk Nederland. Maar er zijn meer oorzaken.

Oorzaken opkomst
Waarom vindt het welvaartsevangelie zoveel ingang bij christenen? Allereerst heeft dit te maken met het aloude verlangen van de mens om hun veiligheid en zekerheid te vinden in geld, goed en gezondheid. Dit streven is niet nieuw. Het is van alle tijden en komt voor in alle religies en zelfs de grootste atheïsten verlangen naar een betere wereld, al dan niet voor zichzelf. Een zelfgerichte consumptiemaatschappij, zoals die tegenwoordig in Nederland grootschalig beleefd wordt, is een perfecte voedingsbodem voor het welvaartsevangelie. Maar daar is niet alles mee gezegd.

We zien kerkdiensten in bepaalde kringen veranderen van erediensten voor de Eeuwige naar afhaaldiensten waarbij gelovigen als het ware door een geestelijke Mc-Drive rijden waar ze op bestelling hun wensen kunnen afhalen.

De gemeente van Jezus Christus heeft zich altijd staande moeten houden in een wereld die zelfgericht is, omdat dit hoort bij de grondbeginselen van de wereld (Galaten 4:3). Maar kenmerkend voor de eindtijd is dat door misleiding de wetteloosheid zal toenemen en hierdoor de liefde van velen zal verkillen. Het is mijn opvatting dat deze tekst niet gaat over de wereld, maar over de gemeente. De invloed van vrijzinnige godsbeelden en denkbeelden in van oorsprong orthodoxe gemeenten zorgt voor een verandering van denken en geloven. God is niet meer een heilig God Die voor eeuwig geprezen en gediend moet worden, maar een God die schijnt te moeten juichen over ons, zoals Opwekking 846 ons doet zingen, en ons als gelovigen moet dienen. We zien kerkdiensten in bepaalde kringen veranderen van erediensten voor de Eeuwige naar afhaaldiensten waarbij gelovigen als het ware door een geestelijke McDrive rijden waar ze op bestelling hun wensen kunnen afhalen.

Aantrekkelijkheid
Door de enorme inzet van social media, een aantrekkelijke theologie en weinig eisen kan deze beweging sterk groeien in Nederland. De beweging kent weinig structuren en verbanden en werkt vanuit diverse landelijke en internationale netwerken en organisaties, maar vooral buiten kerkelijke gemeenten. Veel voorgangers en oudsten denken dat ze daarom het welvaartsevangelie wel buiten hun gemeente kunnen houden. Maar dan vergissen ze zich. Mede door de coronaperiode zijn veel gelovigen bekend geworden met de mogelijkheden van het internet. Filmpjes, werving en gelikte uitnodigingen komen via een strak georganiseerde marketing middels Facebook, X en YouTube op de schermpjes van de gelovigen die door Google al lang zijn geselecteerd als ‘geïnteresseerd publiek’, omdat je eenmaal iets met het christendom hebt. Zonder Bijbelkennis, zonder een sterke geloofsverdediging, zonder het besef dat we moeten waken voor misleiding (Mattheüs 24:4, 24), zijn gelovigen een makkelijk doelwit en zien we dat mensen de moderne dwaalleraren zonder enige moeite volgen. Want ja… ze spreken toch over Jezus? De Bijbel gaat toch open? We zien toch wonderen en tekenen?

Ten diepste is het welvaartsevangelie een nieuwe slavernij die de gelovige weer doet terugkeren naar een wettisch bestaan.

Nieuwe slavernij
Het lijkt allemaal aantrekkelijk en Bijbels door te claimen dat, als je maar genoeg gelooft, de wonderen zich zullen aandienen. Maar ten diepste is het welvaartsevangelie een nieuwe slavernij die de gelovige weer doet terugkeren naar een wettisch bestaan. Want waar de wet zegt ‘Doe dit in jouw kracht en gij zult leven!’ zegt het Evangelie ‘Leef, en gij zult het doen in Mijn kracht!’ Het welvaartsevangelie legt echter de last niet bij Christus, maar opnieuw bij de gelovige met termen als: ‘Als jij maar gelooft dan zal het gebeuren.’ of ‘God wil het wel, nu jij nog’. Dit bewerkt mijns inziens een nieuwe slaafse aflaathandel waarbij geld en macht vaak een significante rol spelen. Kritiek en vragen horen bij ongeloof, volgens de leraren van het welvaartsevangelie. Daarom is de pastorale uitwerking bij mensen waarbij geen genezing plaatsvindt of waarbij geen wonder plaatsvindt, dramatisch. Beladen met schuld, financieel kaalgeplukt en moegestreden in het geloof vinden deze mensen vaak beschadigd weer hun weg naar de wereld.

De plek van wonderen en tekenen
Het volbrachte werk van Jezus Christus is niet gericht op de eer en glorie van de mens, maar op de eer en glorie van de Vader. Nergens lezen we dit duidelijker terug dan in Openbaring 4 en 5. Het Evangelie heeft ons laten zien dat Jezus Christus de lang verwachte Messias is, het beloofde Zaad van Eva, welke ook de zegen van Abraham voor alle volken heeft gebracht in de verlossing van zonde waardoor we verzoend worden met God de Vader. Halleluja! En de wonderen en tekenen in zowel de evangeliën als in Handelingen zijn tekenen die horen bij de komst en het werk van de Messias. Dit verzin ik niet, dit zegt het Woord zelf in Handelingen 2:22 en Hebreeën 2:1-4. Het kennen van Christus is het hoogste goed, want er is geen ander behoud dan door geloof.

Ik geloof dat wonderen en tekenen nog steeds kunnen plaatsvinden bij de verkondiging van het Evangelie. Maar het is niet het doel!

Het leven uit God is niet automatisch een leven in welvaart, gezondheid en onafhankelijkheid, zoals de postmoderne mens wil, maar een leven uit genade. En dat rijke leven uit genade is al een wonder op zich. David W. Jones schreef: “Als het welvaartsevangelie waar zou zijn, is genade overbodig, God niet relevant en de mens de maat van alle dingen.” Wij mogen ons laten bemoedigen door de woorden van Paulus die juist spreekt over de doorn in zijn vlees in 2 Korinthe 12:7-10 en hier in zegt: ‘Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen.’

Christus alleen
Ik geloof dat wonderen en tekenen nog steeds kunnen plaatsvinden bij de verkondiging van het Evangelie. Maar het is niet het doel! Het draait om het kennen van Christus, bekering en wedergeboorte. God trekt mensen naar Hem! God geeft niet alles wat we willen, maar wat we nodig hebben. En wat we ten diepste nodig hebben is Christus! Wie Jezus geproefd heeft, ervaart een andere rijkdom en verlangt naar een andere rijkdom. Wie Christus kent beseft: buiten de rijkdom van het kennen van Christus is alles armoede. Christus kennen is genade!

Wietse van der Hoek is voorganger van de Vrije Evangelische Gemeente in Oldebroek. Bovenstaand artikel verscheen eerder in Het Zoeklicht en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#350 Jeffrey & ds. Marien Kollenstaart over intercultureel kerk-zijn en migrantenchristenen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Lorenzo Sewell
Nieuws

Terugkijken: charismatische prediker gaat los bij beëdiging Trump

Met een beetje fantasie deed hij denken aan een moderne Martin Luther King. Lorenzo Sewell was een van de zes geestelijken die een zegen mocht uitspreken over Donald Trump. En dat deed de voorganger uit Detroit op geheel eigen wijze. De charismatisch

Marijke
Interview

Psalmen hielpen Marijke om haar diepste pijn te omarmen: "God is erbij, zelfs als je dat niet direct voelt”

“Het is hoop die je overeind houdt als alles in je leven lijkt te wankelen”, zegt Marijke Gootjes, die worstelde met een burn-out en posttraumatische stressstoornis. Marijke weet hoe het is om door een dal te gaan en ontdekte dat hoop niet in je eige

India
Nieuws

Christelijke vrouw in India verliest ongeboren kind na zware mishandeling

Een christelijke vrouw in India heeft na een brute aanval haar ongeboren kind verloren. De 25-jarige Kunika Kashyap werd op 2 januari in haar dorp Bade Bodal (staat Chhattisgarh) zwaar mishandeld door familieleden die haar beschuldigden van bidden me

Colombia
Nieuws

Colombiaanse voorganger doodgeschoten na kerkdienst

De moord op de 28-jarige voorganger Iván García in het noorden van Colombia heeft diepe sporen achtergelaten in de christelijke gemeenschap en leidt tot hernieuwde oproepen aan de regering om bescherming voor religieuze leiders te herstellen. García

ds. J. A. van den Berg
Video

Hervormde predikant over evangelist zonder armen en benen: "God heeft een plan"

"Een evangelist groeide op zonder armen en benen. Hij had het er moeilijk mee en wilde eigenlijk niet meer verder leven. Net als andere kinderen wilde hij lopen, rennen en spelen. Maar zijn ouders maakten hem duidelijk: 'God heeft een plan met je lev

Albert-Jan
Video

Waarom Albert-Jan katholiek werd: "Ik zag mensen die echt op Jezus leken"

Albert-Jan vertelt over zijn persoonlijke geloofsreis. Hij ervaarde een diep verlangen om dagelijks in Gods aanwezigheid te leven, maar voelde dat dit verlangen niet volledig vervuld werd in zijn evangelische kerkgemeenschap. Op een bepaald moment on

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Blijf niet met gewond hart rondlopen"

"Wat je ook overkomt, wie je ook pijn doet: blijf nooit met een gewond hart rondlopen. Want wat kan het voor een gewond hart moeilijk zijn om pijn uit het verleden los te laten", zegt spreker Wilkin van de Kamp aan de hand van deze woorden van Jezus

OggiN
Nieuws

Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland laten twee studenten toe

Binnen de Oud Gereformeerde. Gemeenten in Nederland zijn twee studenten toegelaten tot de opleiding om predikant te worden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. De toelating is bijzonder: niet vaak laat deze opleiding nieuwe studenten starten.   In

Meerartikelen

Diederik van Dijk
Column

Wachtlijsten in transgenderzorg: zorgvuldigheid is essentieel

Het recente opiniestuk 'Ontdoe transzorg van demotivering en infantilisering' van Alexandra Philippa in NRC pleit voor een drastische drempelverlaging van toegang tot transitiezorg. De auteur stelt dat genderzorg "net zo eenvoudig verkrijgbaar zou mo

John Lapré
Opinie

Verhalen over diepe eenzaamheid LHBTI-jongeren zijn intens pijnlijk

Op mijn achtste kreeg ik van mijn moeder een abonnement op de openbare bibliotheek in Genemuiden. Jarenlang was ik er zo’n drie keer te vinden en struinde ik langs alle boekenkasten. Dat vond ik toen al een plezier. Het moet ergens in mijn elfde of t

Eritrea
Verdieping

Het Noord-Korea van Afrika: 5 belangrijke vragen en antwoorden over christenvervolging in Eritrea

In het hart van Oost-Afrika ligt Eritrea, een land dat vaak wordt vergeleken met Noord-Korea vanwege zijn strenge totalitaire regime. Ondanks de officiële erkenning van godsdienstvrijheid, worden christenen zwaar vervolgd in het land dat zesde staat

Jeffrey
Hoofdredactioneel commentaar

Hoogmoedswaanzin voormalige (christelijke) X-gebruikers is stuitend

Wie op zondagmiddag een ijsje ging halen, werd vroeger een schuldgevoel aangepraat. Het ijsje op zondag is vervangen door het sociale medium X. Voormalig X-gebruikers, die met een luide stem hun #eXit aankondigen, richten hun pijlen op mensen die het

Donald Trump
Nieuws

Duizenden christenen ondertekenen petitie vanwege omstreden donatiepakket Trump

Bijna zesduizend christenen hebben een petitie ondertekend tegen het zogenaamde 'pay-to-pray' plan van toekomstig president Donald Trump. De petitie is afkomstig van Faithful America, een christelijke organisatie die zich inzet voor sociale gerechtig

Trump
Nieuws

Kerkdiensten en eed afleggen op de Bijbel: Dit kun je verwachten van inauguratie Trump

Maandagavond (Nederlandse tijd) vindt de inauguratie van Donald Trump plaats. Daarmee wordt hij officieel voor de tweede keer president van de Verenigde Staten. De ceremonie wordt voorafgegaan door kerkdiensten en wordt door miljoenen mensen wereldwi

Capitol Building
Nieuws

Bij inauguratie Trump worden tienduizenden Bijbelboekjes uitgedeeld

Tijdens de inauguratie van toekomstig president Donald Trump worden vandaag tienduizenden bijbelboekjes uitgedeeld. Volgens de organisatie zullen meer dan vijftig vrijwilligers aanwezig zijn om 50.000 boekjes met de Bijbelboeken Johannes en Romeinen

Gijzelaarsdeal
Nieuws

Kerkleiders verwelkomen staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas

De wapenstilstandsovereenkomst tussen Israël en Hamas, die zondag van kracht is gegaan, is verwelkomd door kerkleiders binnen en buiten Israël. Volgens het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem brengt het staakt-het-vuren opluchting teweeg onder veel me

Dick Wolters
Interview

Dick Wolters: "Als buurtdominee ben ik voortdurend in gesprek met tijdgenoten"

Dick Wolters, als missionair predikant verbonden aan de Noorderkerk in Amsterdam, promoveerde onlangs op het proefschrift ‘De kerk als contrastgemeenschap’. Hij brengt daarin de theologie van Stanley Hauerwas onder anderen in gesprek met vier Nederla

ds. A. T. Vergunst
Video

GerGem-predikant: "Je hoeft niet te laten zien hoeveel ellende je kent"

"Je hoeft de Heere echt niet te laten zien hoeveel je van je ellende kent. Dat is helemaal niet nodig. Ellendekennis is geen lat waar je overheen moet springen. Ga naar de Heere Jezus toe. Hoe meer je van de heerlijkheid van God proeft, hoe meer je e

Elianne
Nieuws

Tiener schuldig bevonden aan moord op christelijk schoolmeisje in Londen

Een tienerjongen is schuldig bevonden aan de moord op de 15-jarige Elianne Andam. Het gaat om een christelijk schoolmeisje uit Croydon, een stad in de Britse regio Londen. Hassan Sentamu, destijds 17 jaar oud, stak Elianne neer op 27 september 2023.

Ds. L. Hoftijzer
Nieuws

Ds. L. Hoftijzer aanvaardt beroep hervormde gemeente Sprang

De hervormde gemeente (PKN) in Sprang verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. L. Hoftijzer (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt binnenkort afscheid van het Noord-Brabantse Rijswijk. In Sprang volgt hij de naar Heukelum verhuisde ds. E. v