Paus Franciscus pleit voor wereldwijde wapenstilstand tijdens Olympische Spelen
Met oorlogen die woeden op verschillende continenten, wordt de wereldvrede ernstig bedreigd. Daarom heeft paus Franciscus in een brief alle landen opgeroepen om tijdens de Olympische Spelen een tijdelijke wapenstilstand af te spreken. Hij hoopt dat het prestigieuze sportevenement zal bijdragen aan vriendschap en vrede in een wereld die dit volgens hem hard nodig heeft. Dat meldt Vatican News.
'In deze moeilijke periode waarin de wereldvrede ernstig wordt bedreigd, wens ik vurig dat iedereen zich zal inzetten om deze wapenstilstand te respecteren in de hoop conflicten op te lossen en terug te keren naar harmonie. Moge God genade met ons hebben! Moge God helpen het geweten van de machthebbers te verlichten voor de zware verantwoordelijkheden die op hen rusten, moge Hij de vredestichters succes schenken in hun inspanningen', schreef de paus in een brief aan aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs, gaststad van de Spelen.
De brief werd op 19 juli, zeven dagen voor de opening van het prestigieuze sportevenement, door het Vaticaan gepubliceerd. Op diezelfde dag begint traditioneel de Olympische wapenstilstand, deze duurt tot een week na het einde van de Olympische Spelen.
Naast de oproep die de paus deed, benadrukte hij in zijn brief ook het belang van broederlijke harmonie en het openstellen van elkaars harten. 'Ik vraag de Heer om Zijn gaven te schenken aan iedereen die op welke manier dan ook zal deelnemen - of ze nu atleten of toeschouwers zijn.'
Ook vroeg de geestelijke om alle betrokkenen en deelnemers op alle niveaus te zegenen en richtte hij zich tot gelovigen in Parijs en elders die zich voorbereiden om hun kerken, scholen en huizen wijd open te stellen voor het evenement en zo het evangelie te verspreiden.
'Mogen ze vooral de deuren van hun harten openen', moedigde hij aan, 'getuigend van de onbaatzuchtigheid en vrijgevigheid van hun welkom aan allen, van de Christus die in hen woont en Zijn vreugde met hen deelt.'
'Meer in het algemeen hoop ik dat de organisatie van deze Spelen een prachtige gelegenheid zal zijn voor het hele volk van Frankrijk om broederlijke harmonie te bereiken, waardoor de eenheid van de natie wordt versterkt', sloot de paus zijn brief af.
Praatmee