Pausmobiel wordt omgebouwd tot mobiele kliniek voor kinderen in Gaza

Een bijzondere wens van de vorige maand overleden paus Franciscus krijgt binnenkort vorm: zijn voormalige pausmobiel wordt omgebouwd tot mobiele kliniek voor zieke en gewonde kinderen in Gaza.
Mobiele kliniek moet half mei operationeel zijn
De transformatie van het voertuig is een initiatief van Caritas Zweden en Caritas Jeruzalem. De kliniek moet half mei operationeel zijn, aldus Peter Brune, secretaris-generaal van Caritas Zweden. Samen met Anton Asfar van Caritas Jeruzalem bedacht hij het plan eerder dit jaar. Kardinaal Anders Arborelius presenteerde het vervolgens aan de paus, die er direct zijn zegen aan gaf.
Schrijnende situatie in Gaza
Brune benadrukt dat de situatie in Gaza schrijnend is: “Sinds begin maart is alle humanitaire hulp stilgevallen. Vooral kinderen worden hierdoor zwaar getroffen. Dit mogen we niet accepteren.” Beide Caritas-organisaties wijzen erop dat een gebrek aan basisvoorzieningen als voedsel, schoon water en medische zorg vooral voor kinderen levensbedreigend is. Veel aandoeningen die eenvoudig te behandelen zijn, kunnen nu fataal worden.
Medische uitrusting aan boord
Het voertuig, dat jarenlang opgeslagen stond in Bethlehem, wordt momenteel omgebouwd om medische zorg te kunnen bieden. Het krijgt onder meer apparatuur voor diagnoses, een koelkast voor medicijnen en een voorraad verbandmiddelen. Volgens Brune kan de mobiele kliniek levens redden in een gebied waar de gezondheidszorg op instorten staat.
Voertuig van de hoop
Zodra de toegang tot Gaza weer mogelijk is, zal het team – bestaande uit een arts, medisch personeel en een chauffeur – starten met rondrijden. Het voertuig krijgt de naam: 'Voertuig van de hoop'.
“Het zal meer zijn dan alleen medische hulp", zegt Brune. “Het zal ook een teken zijn van bemoediging. Kinderen zullen plaatsnemen op de stoel waar ooit de paus zat. Ze zullen worden verzorgd en erkend als de kostbare wonderen die ze zijn.”
Geschiedenis van de pausmobiel
De pausmobiel heeft een lange geschiedenis binnen het Vaticaan. Oorspronkelijk werd de paus gedragen op een draagstoel, maar met de opkomst van de auto werd dit vervangen door gemotoriseerde voertuigen. In 1930 introduceerde paus Pius XI de eerste gemotoriseerde pausmobiel, een Mercedes-Benz. Sindsdien zijn er verschillende modellen gebruikt, vaak aangepast aan de behoeften van de tijd en de voorkeuren van de paus.
Paus Franciscus stond bekend om zijn voorkeur voor eenvoud en bescheidenheid. In plaats van luxe voertuigen koos hij vaak voor eenvoudige auto's, zoals een Ford Focus of een Renault 4. Tijdens zijn reizen gebruikte hij verschillende modellen als pausmobiel, waaronder een Kia Soul in Zuid-Korea en een Fiat 500L in de Verenigde Staten.
Sardineblikje
Paus Franciscus had een uitgesproken mening over de traditionele, kogelvrije pausmobiel. In een interview met de Spaanse krant La Vanguardia noemde hij het voertuig een 'sardineblikje' en gaf hij aan de voorkeur te geven aan open voertuigen die hem dichter bij de mensen brachten. Hij erkende de risico's, maar vertrouwde op God voor zijn veiligheid. "Ik weet dat er iets kan gebeuren, maar het is in de handen van God", zei hij destijds.
Praatmee