cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 maart 2023 door Patrick Goede

Paus veroordeelt "gevaarlijke" genderideologie: "Druist in tegen de menselijke roeping"

Paus Franciscus heeft in een recent interview zijn standpunt uiteengezet over de opkomende genderideologie. Hij noemde het "een van de gevaarlijkste ideologieën die voet aan de grond krijgt", meldt de Argentijnse krant La Nacion volgens de Christian Post.

De paus, geboren en getogen in Argentinië, sprak vorige week met La Nacion, voorafgaand aan zijn tienjarig jubileum als paus. Op de vraag of hij "werd gevraagd om een document te schrijven over het onderwerp gender", antwoordde Franciscus dat hoewel "niemand" hem had gevraagd om een dergelijk document op te stellen, mensen altijd op zoek zijn naar "opheldering" over de standpunten van de Rooms-Katholieke Kerk met betrekking tot de kwestie.

De term "genderideologie" wordt vaak gedefinieerd als een reeks overtuigingen die gender karakteriseren als een sociale constructie. In plaats van dat sekse gebaseerd wordt op iemands biologische geslacht. De ideologie wordt ook vaak in verband gebracht met de LHBTI-beweging.

Verschil
In zijn gesprek met La Nacion zegt paus Franciscus dat er een verschil bestaat tussen compassie voor mensen die zich identificeren als leden van de LHBTI-gemeenschap en het aanhangen van genderideologie.

"Ik maak altijd onderscheid tussen pastorale zorg voor mensen met een andere seksuele geaardheid en genderideologie", zei hij. “Het zijn twee verschillende dingen. Genderideologie is op dit moment een van de gevaarlijkste ideologieën die voet aan de grond krijgt.” 

Franciscus zei verder dat genderideologie "de verschillen tussen mannen en vrouwen afzwakt". Hij beschreef "het spanningsveld van verschillen" als "de rijkdom van mannen en vrouwen en de gehele mensheid" en benadrukte dat "groeien door het spanningsveld van verschillen" een belangrijk onderdeel van de mensheid vormt.

Naïef
Franciscus veroordeelde de genderideologie ook omdat deze volgens hem "een gelijkvormige wereld creëert", die "helemaal bot is en waarin alles hetzelfde" is. Een wereld die volgens hem "indruist tegen de menselijke roeping". 

Volgens de paus zijn er "ietwat naïeve mensen die geloven dat dit de weg van vooruitgang is". Mensen die "geen onderscheid maken tussen wat respect is voor seksuele diversiteit en wat antropologisch gezien gender is".

Sinds 2021 kunnen burgers in Argentinië zich identificeren als non-binair op hun nationale identiteitskaart. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De genderidelogie is inderdaad een zeer gevaarlijke ideologie omdat het de goddelijke scheppingsorde wii ondermijnen en ontkennen.