Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, meer beschermd moeten worden. De christelijke minderheid in het islamitische land reageert verheugd op de nieuwe wet. Dat meldt Evangelical Focus Europe.
Volgens Christian Daily International (CDI) is het wetsvoorstel ‘Christian Marriage (Amendment) Act, 2024’ door beide kamers van de Nationale Assemblee goedgekeurd en wacht het nu alleen nog op de handtekening van president Asif Ali Zardari.
Het wetsvoorstel werd ingediend door Naveed Amir Jeeva, een christelijk parlementslid. Vorig jaar wees een christelijke senator al op de noodzaak om de wet op huwelijken uit 1872 te hervormen. Onder die oude wet konden meisjes trouwen vanaf 13 jaar en jongens vanaf 16 jaar.
Gedwongen bekeringen en huwelijken
In Pakistan komen regelmatig gevallen voor van christelijke meisjes die gedwongen worden te trouwen met moslims. Het meest recente geval vond slechts enkele weken geleden plaats, toen een 14-jarig katholiek meisje werd ontvoerd voor een schijnbekering tot de islam en een gedwongen huwelijk. Ook meisjes uit andere minderheidsgroepen zijn het slachtoffer van deze praktijken.
Bij de presentatie van de wet werd gesproken over de verantwoordelijkheid van de staat om kinderen te beschermen tegen uitbuiting en hun grondwettelijke rechten te waarborgen. Conservatieve islamitische geestelijken en islamistische groeperingen waren tegen het wetsvoorstel.
Steun van kerken
Parlementslid Jeeva vertelde CDI dat “de amendementen werden ingediend na consensus van alle grote kerken in Pakistan, wat zorgde voor een soepele stemming.”
Bisschop Azad Marshall, leider van de Anglicaanse Kerk van Pakistan, zei: “De kerk steunt het amendement volledig. Het zal helpen bij het voorkomen van gedwongen huwelijken van minderjarige christelijke meisjes en ervoor zorgen dat hun gezondheid, onderwijs en algeheel welzijn niet lijden.”
Ook rooms-katholiek bisschop Samson Shukardin uitte zijn “oprechte waardering aan het hele parlement voor het unaniem aannemen van deze wet,” en voegde eraan toe te “hopen” dat “de regering verdere stappen zal ondernemen om gedwongen religieuze bekeringen strafbaar te stellen.”
Met deze nieuwe wet hoopt Pakistan een voorbeeld te stellen en de bescherming van minderheden te waarborgen. De christelijke gemeenschap blijft bidden voor wijsheid en gerechtigheid in het land.
Praatmee