Meer dan 70 Nigeriaanse kerken in Plateau gesloten wegens terroristische aanvallen

In de Nigeriaanse staat Plateau zijn de afgelopen twee jaar zeker zeventig kerken gesloten vanwege terroristische aanvallen. Dat meldt de Church of Christ in Nations (COCIN). De aanvallen op kerken en christenen komen uit islamitische hoek.
Ds. Amos Mohzo, president van de COCIN, vertelt tegenover Christian Daily International-Morning Star News dat aanvallen door Fulani-herders en andere terroristen hebben geleid tot de sluiting van zeventig kerken in de districten Mangu en Bokkos in Plateau. "Onze leden werden gedood, mensen verloren hun huizen en velen zijn getraumatiseerd. We staan machteloos", aldus ds. Mohzo. "Veel christenen raakten ontheemd en vierden kerst in een opvangkamp."
In het Mangu-gebied zijn minstens veertig COCIN-gemeenten gedwongen hun deuren te sluiten. "De meeste van onze kerkleden zijn ontheemd en leven in kampen buiten hun gemeenschappen", zegt ds. Mohzo. "Ze proberen te overleven en troost te vinden."
In het Bokkos-gebied heeft de denominatie ongeveer dertig gemeenten verloren. "Al onze kerkgebouwen in deze gemeenschappen zijn door de terroristen verbrand", verklaart ds. Mohzo. "Ontheemde christenen uit deze gemeenschappen wonen nog steeds in kampen en kunnen niet naar hun boerderijen terugkeren vanwege voortdurende aanvallen."
In het noordoosten van Nigeria zorgen aanvallen door Boko Haram en de Islamitische Staat West-Afrika Provincie (ISWAP) voor voortdurende angst . "Boko Haram heeft mijn dorp jaren geleden ingenomen en is daar nog steeds aanwezig", vertelt ds. Mohzo. "Deze terroristen komen van de heuvels om onze gemeenschappen aan te vallen en trekken zich daarna weer terug."
Op 29 juni vonden er aanvallen plaats in Gwoza waarbij zowel christenen als moslims werden gedood en verminkt. "Met de komst van Boko Haram zijn veel van onze mensen gedood of verdreven naar andere gebieden van Nigeria", aldus ds. Mohzo. "De overlevenden kunnen niet naar hun boerderijen vanwege de terroristen en zijn afhankelijk van hulp van mensenrechtenorganisaties."
Er vinden bovendien veel ontvoeringen plaats waarvoor COCIN lang niet altijd in staat is het gevraagde losgeld te betalen. "Het is onmogelijk om altijd geld in te zamelen om losgeld te betalen voor ontvoerde pastors", zegt ds. Mohzo. "Onze kerkleden en pastors worden bijna overal in Noord-Nigeria ontvoerd door terroristen."
Toch doen COCIN-leiders een beroep op individuen en organisaties om te helpen bij de vrijlating van ds. Paul Musa en zijn vrouw, die meer dan een jaar geleden werden ontvoerd. "Ik bezocht recent zijn kinderen in Maiduguri. Ze zijn getraumatiseerd en smeekten mij om de vrijlating van hun ouders", vertelt ds. Mohzo.
De Boko Haram-terroristen dreigden ds. Musa te doden als het losgeld niet binnen een week werd betaald. "Het ultimatum is nu verstreken en we hebben niets meer van zijn ontvoerders gehoord", zegt ds. Mohzo. "We doen een beroep op de ontvoerders om genade te hebben en hen vrij te laten."
Praatmee