Op Golgotha gebeurde iets dat de wereld totaal heeft veranderd

Verdieping 29 maart 2024 7 minuten Ds. M. K. de Wilde
Kruis van Jezus

De dag dat de revolutie begon. Zo typeert de Engelse theoloog Tom Wright Goede Vrijdag in zijn recente boek over het kruis. Het beeld van de revolutie zet je aan het denken. Er is op Golgotha iets heel groots gebeurd, iets wat de wereld totaal heeft veranderd.

Eerst was daar nog weinig van te merken. Het leek eerder een grote nederlaag. Alleen een stervende moordenaar en een Romeinse hoofdman leken er iets van te zien. Maar als het Pasen wordt, valt het volle licht op wat Christus door Zijn kruis tot stand heeft gebracht.

Wat is dat precies? Daar heb je eigenlijk de hele Bijbel voor nodig: de voorgeschiedenis van het Oude Testament, het leven en de woorden van Jezus Zelf zoals ze in de evangeliën zijn beschreven, en zeker ook de reflectie op het kruis in de brieven, door de apostelen daarin geleid door Jezus’ Geest (Joh.16:12-15).

Verschillende beelden en perspectieven, die nauw met elkaar samenhangen en elkaar uitleggen en aanvullen, komen dan naar ons toe. Samen laten ze zien hoe nodig, hoe goed, hoe diep en hoe breed het Evangelie van het kruis is. Echt goed nieuws.

Verlossing
In het begin van de Efezebrief komen we een van die beelden tegen. Paulus zet in met een dankzegging aan God, Die ons in de Heere Jezus en door de leiding en kracht van de Geest zegent met een rijkdom van zegeningen. Het is één lange zin van vers 3 tot 14.

Alleen omdat Hij in onze plaats Zijn leven gaf aan een kruis, kan en mag een gelovige een verlost leven leiden.

In vers 7 richt Paulus zich op het kruis van de Heere Jezus en de betekenis van Goede Vrijdag. Hij typeert die betekenis als ‘verlossing’. Het Griekse woord dat hij gebruikt, roept het beeld op van slaven of krijgsgevangen die losgekocht zijn en daarom weer in vrijheid mogen leven.

Ongetwijfeld denkt Paulus hier ook aan de verlossing of bevrijding van het volk Israël uit Egypte, het belangrijkste voorbeeld van verlossing in het Oude Testament. Die verlossing uit de macht van de Egyptenaren wees vooruit naar een nog veel grotere verlossing door de Heere Jezus, de bevrijding uit de macht van de zonde, de duivel en de dood. Met name bij de profeet Jesaja vinden we veel beloften over deze ‘nieuwe’ exodus.

De verlossing uit Egypte lijkt vooral een daad van Gods ‘sterke hand’ (Deut.7:8), van Gods almacht. Het Paschafeest, dat veelzeggend vlak voor de uittocht uit Egypte door God werd ingesteld, laat echter zien dat er meer aan de hand is (Ex.12). Er moet een prijs betaald worden. Alleen achter het bloed van het Paschalam zijn de Israëlieten veilig en is er voor hen een toekomst in vrijheid.

Paulus sluit daarbij aan en benadrukt dat ook voor de verlossing uit de slavernij van de zonde een prijs betaald is: het is een verlossing, een vrijkoping, een bevrijding ‘door Christus’ bloed’ (Ef.1:7). Alleen omdat Hij in onze plaats Zijn leven gaf aan een kruis, kan en mag een gelovige een verlost leven leiden. ‘Zie het Lam van God, Dat de zonde van de wereld wegneemt!’ (Joh.1:29)

De vergeving door het bloed van Christus is als de omhelzing van de vader van de verloren zoon, om vervolgens weer thuis als een kind van Hem te mogen leven.

Vergeving
Als Paulus nog wat dieper op die kostbare verlossing ingaat, omschrijft hij die als ‘de vergeving van de overtredingen’ (vs.7). Niet omdat vergeving de hele zaligheid is, maar wel omdat vergeving de deur is, de toegang tot alle andere genadegaven die God ons wil geven. Eerst moeten de zonde en de schuld worden opgeruimd, eerst moet de verbroken relatie met God worden hersteld en moet er een einde komen aan de vervreemding en de afstand. Dan pas kun je echt in vrijheid leven, namelijk in Zijn liefdevolle en zegenrijke nabijheid. De vergeving door het bloed van Christus is als de omhelzing van de vader van de verloren zoon, om vervolgens weer thuis als een kind van Hem te mogen leven.

In Romeinen 5:1-2 zegt Paulus het zo: ‘Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede bij God door onze Heere Jezus Christus. Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof tot deze genade waarin wij staan, en wij roemen in de hoop op de heerlijkheid van God.’ Vrede bij en met God geeft toegang tot een heel leven van genade, dat uiteindelijk eindigt in het Vaderhuis met de vele woningen.

Grondtoon
Dat is ook wat Paulus bedoelt als hij in Efeze 1 zegt dat God ons zegent ‘in Christus’ (vs.3) en begenadigt ‘in de Geliefde’ (vs.6). Buiten Christus is er alleen slavernij, onvrede, vloek en dood. Maar als we schuilen bij Hem en wegschuilen achter Zijn bloed, is er een leven in Gods nabijheid en mogen we genieten van Zijn zegeningen.

Dit Evangelie van de verlossing door het bloed van Christus, het Evangelie van de vergeving van de overtredingen door Zijn lijden en sterven, moet de grondtoon zijn van het getuigenis van de kerk en van ons christelijke leven. Bekend is het citaat van Calvijn: ‘Als het Evangelie wordt gepreekt, dan drupt tegelijk met de stem van de prediker het heilige bloed van de Zoon van God op de gemeente’ (commentaar op Hebr. 9:20). En ik denk dat Calvijn dat op het hele christelijke leven zou betrekken: voortdurend hebben we het nodig dat het bloed van Christus op ons drupt.

In de tweede plaats laat dit Evangelie zien dat leven met God niet allereerst een zaak is van geven, maar van ontvangen.

Pure genade
Waarom ‘Altijd dat kruis’ (Bram van de Beek)? Ik zou een paar dingen willen noemen.

Allereerst omdat dit Evangelie ons eraan herinnert hoe diep de kloof is die er van nature is tussen God en ons en dat christen zijn pure genade is. Als het van ons afhangt, is er alleen een dichte deur, een deur die we zelf hebben dichtgegooid. Dat moeten we in ons leven allemaal leren en steeds weer leren. Daar wil de Heilige Geest dit Evangelie van ‘verlossing door Zijn bloed’ (Ef.1:7) voor gebruiken.

In de tweede plaats laat dit Evangelie zien dat leven met God niet allereerst een zaak is van geven, maar van ontvangen. Christus doet het werk, wij niet. Hij betaalt de prijs van de verlossing met Zijn bloed. En omdat Hij die prijs betaald heeft en dat werk ‘volbracht’ is (Joh.19:30), blijft er voor ons maar één ding over: onze lege handen laten zien, zodat Christus die kan vullen.

Daarbij mogen we vrijmoedig een beroep doen op de talloze beloften van God in de Bijbel. Christus heeft immers met Zijn bloed voor de vervulling ervan betaald. Hoe dat er in de praktijk uit ziet, laat Spurgeon heel mooi zien in zijn dagboek Chequeboek van de bank des geloofs (Elke dag een belofte). Dat is pas echt verlost leven.

Vernieuwing
In de derde plaats zet dit Evangelie ons pas echt in vuur en vlam om de Heere Jezus te volgen. Love so amazing so divine, Demands my soul my life my all (Isaac Watts). ‘Uw wond’re liefde, goddelijk groot, eist alles, ja mijzelf geheel.’ En dat ‘eist’ betekent niet: voor wat hoort wat, maar: ik heb Hem lief, omdat Hij mij eerst heeft liefgehad. Anders gezegd: als Jezus het echt voor mij volbracht heeft en Zijn leven voor mij gegeven heeft, geeft dat de vrijheid om in liefde, in overgave en in vertrouwen voor Hem en voor de Vader te leven.

Voor de vrijheid om heilig voor God te leven heeft Christus al betaald. Dus in de heiliging mogen we leven op Zijn kosten.

Overigens, ook de heiliging is een onderdeel van de verlossing. Voor de vrijheid om heilig voor God te leven heeft Christus al betaald. Dus in de heiliging mogen we leven op Zijn kosten. Zoals Calvijn zo mooi zei: door het geloof verbonden met Christus ontvangen we van Hem een tweevoudige genade: Hij vergeeft ons en Hij vernieuwt ons.

Die vernieuwing blijft in dit leven wel voorlopig. De Heidelbergse Catechismus spreekt realistisch van een ‘klein begin van gehoorzaamheid’ (zondag 44). En dat is een laatste reden waarom we dit Evangelie zo hard nodig hebben: verloste zondaren blijven zondaren. Dat leren we helaas uit ervaring. Jezus herinnert eraan in het gebed dat Hij Zijn discipelen (!) leert: Vergeef ons onze schulden. Het is de paradox van de geestelijke groei: je gaat steeds meer zien hoe zondig je bent in jezelf en hoe diep de zonde zit.

Wat een zegen als Christus dan door een vers uit de Bijbel, een preek, een lied of, nog rijker, door de viering van het heilig avondmaal weer tegen je zegt: Ik heb het voor jou volbracht, en zo Zijn bloed weer op je drupt.

Ds. M. K. de Wilde is predikant van de hervormde gemeente te Nunspeet en lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#342 Jeffrey & dr. Wim Dekker over eindtijdprofetieën, ds. A. Moerkerken en draagmoederschap
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Bijbel
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers lanceert derde serie 'BijbelBoost': geef jouw geloofsleven een boost

Wycliffe Bijbelvertalers lanceert de derde serie van ‘BijbelBoost’. In deze zesdelige online videoserie staat het thema ‘vol van Jezus’ centraal. Op Hervormingsdag, 31 oktober, ontvangen de deelnemers de eerste boost in hun mailbox. Ruim 2250 mensen

YouVersion Bijbel-app
Nieuws

Bijbelapp bereikt liefst 727 miljoen downloads wereldwijd

De YouVersion Bijbelapp, in 2008 opgericht door Life.Church, is inmiddels wereldwijd meer dan 727 miljoen keer gedownload. Dat meldt The Christian Post. De app biedt meer dan 2.000 vertalingen van de Bijbel en blijkt vooral buiten de Verenigde Staten

Argentijnse vicepresident Victoria Vilarruel
Nieuws

Argentinië viert voor het eerst nationale feestdag voor protestantse kerken

Deze week vierde Argentinië voor het eerst in zijn geschiedenis de nationale feestdag voor protestantse en evangelische kerken. Deze feestdag viel samen met de 507e verjaardag van de Reformatie. Op deze dag wordt herdacht hoe de Duitse monnik Maarten

Levine
Nieuws

NBG geeft Joods commentaar op Nieuw Testament uit

"Deze studiebijbel laat zien hoe Joods het Nieuwe Testament is. Ook wil dit boek onjuiste, schadelijke stereotyperingen over Joden tegengaan – opvattingen die zijn ontstaan op grond van passages uit het Nieuwe Testament." Dat zegt Cor Hoogerwerf over

Donald Trump
Nieuws

Donald Trump noemt christenen de 'belangrijkste mensen' van de Verenigde Staten

Presidentskandidaat Donald Trump heeft tijdens de National Faith Summit in Powder Springs (Atlanta) Amerikaanse christenen de 'belangrijkste mensen' van Amerika genoemd. Dat meldt The Christian Post. Trump zei dit, enkele dagen voor de verkiezingen,

Ds. H. J. van Marle
Nieuws

Hersteld hervormd Nieuwaal en Zuilichem-Brakel hoopt op de komst van ds. H. J. van Marle

De hersteld hervormde gemeente te Nieuwaal en Zuilichem-Brakel hoopt ds. H. J. van Marle als nieuwe dominee te verwelkomen. De predikant, die sinds 2017 verbonden is aan de hersteld hervormde gemeente van Staphorst, moet de opvolger worden van de eer

Michael W. Smith en CeCe Winan
Nieuws

Cece Winans en Michael W. Smith geven gezamenlijk het concert van het jaar

Dit jaar werd CeCe Winans in Amerika uitgeroepen tot Artiest van het Jaar bij de Dove Awards. Meer dan verdiend; de zangeres is een geweldige zangeres die de afgelopen periode worship en gospel deed versmelten tot een unieke ervaring. Bovendien weet

Ds. G. van Zanden
Video

Volgens ds. Van Zanden zijn onheilsprofetieën bedoeld om mensen tot bekering te brengen

"Als de Heere het onheil aanzegt, dan is het altijd de bedoeling dat u zich bekeert. Dat u zich wendt tot God en behouden zal worden", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat onheilsprofe

Meerartikelen

Mars voor het leven 2024
Nieuws

Mars voor het leven 2024: Hoop voor moeder, kind én vader!

De Mars voor het leven vindt plaats op D.V. 16 november in Den Haag. Duizenden deelnemers dragen dan uit dat ze staan voor een hoopvolle toekomst voor moeder en kind waarin abortus onnodig en ondenkbaar is. Voor de 32e keer organiseert Schreeuw om le

Vrouw in problemen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller ervaart druk bij geloofsbelijdenis: 'Ik word ellendig bij dat idee'

'Inmiddels ben ik 27 en heb ik nog geen belijdenis gedaan. Ik heb met geloof, denk ik, nooit veel gehad. Op mijn elfde begon de twijfel al en is nooit meer weggegaan. Er is zoveel wat tegen me ingaat. Ik heb denk ik nooit echte liefde voor God gevoel

Dominee Paul Visser
Video

Staan bij God genade en recht tegenover elkaar? Ds. Paul Visser legt uit

Staan bij God genade en recht tegenover elkaar? Kan het twee kanten op, in de zin dat God het recht aan je voltrekt of genade aan je bewijst? Zo wordt er vaak gedacht. Maar klopt dat? Dominee Paul Visser legde tijdens een thema-avond van Geloofstoeru

woningen
Dagelijks leven

Woningnood: Nederland is niet van ons

‘In het huis van Mijn Vader zijn vele woningen. Ik ga heen om voor u plaats te bereiden.’ (Joh.14:2) Wat een troostrijke, kostbare woorden! Ze vragen overdenking. De Heere Jezus verzekert ons dat er in het Koninkrijk van God geen wooncrisis bestaat.

Vluchtelingen in Libanon
Video

Kerken delen noodkreet: situatie in Libanon escaleert

In het Midden-Oosten is een enorme crisis aan de gang. Na een jaar van toenemend geweld is nu ook de situatie in Libanon ernstig geëscaleerd. Tearfund heeft een noodkreet van lokale kerken ontvangen die er willen zijn voor mensen in nood. Kerken die

Nathan Bouscher
Video

Wil je Israël en Palestijnse gebieden begrijpen? Dan moet je deze tien termen kennen

Zionisme, de Nakba, de Oslo-akkoorden of de grenzen van 1967. In de berichtgeving over Israël worden allerlei termen genoemd die je eigenlijk moet kennen om het nieuws over Israël goed te begrijpen. In deze uitzending van Christenen voor Israël bespr

oudere vrouw
Nieuws

Zorgen voor elkaar is een taak voor iedereen

Bijna driekwart van de NPV-leden tussen de 50 en 75 jaar spreekt over de toekomst en/of wensen voor later. Zorg voor hulpbehoevende ouders vinden zij meer een taak voor de familie (75 procent) dan voor de overheid (24 procent). Ze vinden dat familiel

Harris
Nieuws

Gebedsoproep voormalig EO-directeur voor winst Kamala Harris: 'Trump is het veel grotere kwaad'

‘Ik ben het oneens met Harris’ kijk op abortus en gender, maar Trump is het veel grotere kwaad.’ Dat stelt Ad de Boer, voormalig directeur van de Evangelische Omroep op X. Hij roept christenen en voorgangers op om te bidden voor een overwinning van K

pakistan
Nieuws

Pakistan: Christen op borgtocht vrij na maandenlange opsluiting wegens godslastering

In Pakistan is een christelijke man, die maandenlang in de gevangenis zat en beschuldigd werd van godslastering en terrorisme, op borgtocht vrijgelaten. Chand Shamaun kwam op 23 oktober op vrije voeten nadat de Hoge Raad concludeerde dat er veel onre

Mali
Nieuws

Mali: Jihadisten eisen religieuze belasting van christenen

Een islamistische groepering in Mali is onlangs begonnen belasting op te leggen aan alle christenen boven de 18 jaar in Douna-Pen. Volgens informatie ontvangen door de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN), is het grootste christelijke dorp i

PKN
Nieuws

PKN start podcastserie én concerten met hardstyle-dj Sefa

Hardstyle-dj Sefa komt in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland met een podcastserie over het geloof en zijn leven in de hardstylewereld. Met vijf predikanten gaat hij in gesprek over grote levensvragen en zijn levensstijl. Sefa Jeroen V

pakistan
Nieuws

VN spreekt Pakistan aan op schenden van mensenrechten

In Pakistan blijft de mensenrechtensituatie alarmerend, concludeerde het VN-Mensenrechtencomité vorige week tijdens een bijeenkomst in Genève. Blasfemiewetten, gedwongen bekeringen en ontvoeringen zijn enkele van de zorgwekkende kwesties die het comi