Een verrassende ontdekking: ik ben evangelisch

Column 21 maart 2024 Martine Versteeg
Martine Versteeg
Johan Schutten / kijkeenvogel.nl

Ik zal eerlijk tegen je zijn. Toen ik in april 2023 de rol van interim-directeur oppakte, was ik er niet van overtuigd dat ik aan het einde van de interim-periode zou solliciteren voor de functie van directeur. Dit had onder andere te maken met het feit dat ik mij niet als evangelisch identificeerde. En tja, als MissieNederland de evangelische beweging wil verbinden, versterken en vertegenwoordigen, dan ben ik daar niet de geschikte persoon voor, zo dacht ik. Daarvoor moet je toch echt evangelisch zijn.

In mijn ogen miste ik wel wat eigenschappen om mijzelf evangelisch te kunnen noemen. Zo ben ik als baby gedoopt. Toen ik veel later gegrepen werd door de liefde van Jezus en ik mijn leven aan Hem gaf, deed ik belijdenis. Ik weet nog dat ik lang vroeg: 'Heer, wilt U dat ik mij laat dopen? Zeg het maar. Ik doe het!’ Maar elke keer ervaarde ik dat Gods Geest zei: ‘Het is goed zo.’ Ik had een bepaald beeld van wat ‘evangelischen’ vinden van vrouwen in leiderschap, LHBTIQ+, eindtijd en andere thema’s. Rond sommige thema’s ben ik misschien te progressief en in sommige gevallen heb ik geen uitgekristalliseerde standpunten. Dus helaas, ik ben niet evangelisch.

Ik zit zelf niet in een evangelische kerk, of een kerk die zelfs maar een beetje evangelisch lijkt. Een paar jaar geleden kozen we als gezin ervoor om lid van de kerk in ons dorp te worden. Dit deden we vanuit het verlangen om ons leven met Jezus meer te laten wortelen in onze buurt. En dus zit ik in een niet-evangelische kerk. Een kerk met grote onderlinge verschillen hoe mensen naar God en Jezus kijken. Een kerk waarin orgel en liedboek de liedcultuur bepalen. Ok, ik heb stiekem liever de evangelische liedcultuur en ik word voor mijn gevoel in de kerk regelmatig gezien als ‘die gekke evangelische fanatiekeling’, maar ik ben toch niet evangelisch?

Ik heb stiekem liever de evangelische liedcultuur en ik word voor mijn gevoel in de kerk regelmatig gezien als ‘die gekke evangelische fanatiekeling’.

Naar de wortels
Voor mij was het dus absoluut niet vanzelfsprekend dat ik na mijn interim-periode door wilde gaan. Maar al voordat ik de interim-opdracht aanvaardde, hadden we als team tijdens een gebedsmoment ervaren dat God ons uitdaagde om terug te gaan naar de wortels van de organisatie. Waar komen we vandaan en wat waren de drijfveren om deze organisatie ooit te starten?

Zo verdiepte ik mij in de geschiedenis van de evangelische beweging en in de historie van MissieNederland. MissieNederland is de fusienaam van de Evangelische Zending Alliantie (EZA) en de Evangelische Alliantie (EA). De EA is wereldwijd het oudste oecumenische verband. Het ontstond in 1846 toen christelijke leiders (waaronder Nederlandse) in London samenkwamen met het verlangen eenheid zichtbaar te maken.

In die tijd van industrialisatie was er veel armoede, verslaving en vrijzinnigheid. Deze christelijke leiders zagen dat de kerk niet toekwam aan Gods missie van hoop, herstel en redding voor de wereld. Ze waren vooral bezig met ruziën over standpunten en waren druk met scheuringen. In die context verlangden deze leiders ernaar om een alliantie te vormen. Ze hebben dagen vergaderd om te komen tot een basis van geloof, die MissieNederland als grondbeginsel heeft in haar statuten. Een basis die zegt: ‘Hier vinden we elkaar. En nu aan het werk, want de wereld heeft Jezus nodig.’

Toen ik las wat de Wereld Evangelische Alliantie beschrijft als ‘evangelisch’, verraste mij dat. Het is niet een lijst met standpunten of uiterlijke kenmerken, maar wordt gevat in enkele verbindende geloofswaarden.

Op de historische en internationale definitie van ‘evangelisch’ kan ik volmondig ‘ja’ zeggen.

Ja, dat ben ik!
Evangelische christenen vormen wereldwijd een vernieuwingsbeweging, verbonden door een aantal christelijke overtuigingen. Kenmerkend voor deze beweging is een diepe liefde voor de persoon Jezus Christus, het geloof in de Drie-enige God, de overtuiging dat Jezus Christus verzoening brengt door Zijn kruisdood en dat Hij opgestaan is uit de dood. Evangelicale christenen geloven dat de Bijbel het gezaghebbende Woord van God is. Ze geloven in de navolging van Jezus Christus in het dagelijks leven en hebben aandacht voor persoonlijke bekering en geloofsbeleving onder de leiding van Gods Geest. Bovendien hebben ze een sterk verlangen om het evangelie te delen, om dienstbaar te zijn aan mensen in nood en op te komen voor mensen aan de rand van de samenleving.

Toen ik dit voor de eerste keer las, dacht ik: ‘Ja, ja, ja, ja, dat ben ik! Warempel, ik ben evangelisch!’ Op de historische en internationale definitie van ‘evangelisch’ kan ik volmondig ‘ja’ zeggen.

Een verbindend begrip
De evangelische beweging blijkt dus terug te vinden in de volle breedte van de kerk in Nederland. En dan wordt ‘evangelisch’ opeens een verbindend begrip: de onderliggende waarden stimuleren eenheid, ondanks verschillende standpunten. Zo vormen we een evangelische alliantie die christenen samenbindt in het verlangen om het goede nieuws van Jezus te zijn en te delen.

Meer dan ooit realiseer ik mij de waarde van een organisatie die deze verbondenheid stimuleert. Wat ons drijft, is Gods missie van hoop, herstel en redding voor deze wereld. Wat ons bindt, is Jezus Christus en Zijn evangelie. Vanuit mijn functie als directeur wil ik bijdragen aan een alliantie die, vanuit die passie voor Gods missie, evangelisch Nederland verbindt, versterkt en vertegenwoordigt.

Dacht jij ook bij het lezen van wat ons bindt als evangelicale christenen: ‘ja, dat ben ik!'? Ik zie ernaar uit om samen met jou te bouwen.

Ik realiseer mij dat dit geen makkelijke klus is. Nederland is uniek in haar context, waarin de begrippen ‘evangelisch’ en ‘evangelicaal’ vaak verschillend en smal geïnterpreteerd worden. In het verleden zijn er ook breuken geweest in de evangelische beweging. Er zijn momenten geweest waarin we elkaar en dat wat ons bindt uit het oog zijn geraakt. Het is niet voor niets dat ik mijzelf (en ik vermoed velen met mij) in eerste instantie niet herken als ‘evangelisch’.

Bruisende groep ‘Jezusfanaten’
In Nederland zijn er naar schatting zo’n 600.000 evangelicale christenen. Stel je eens voor dat die groep haar krachten bundelt en samenwerkt voor Gods (wereldwijde) missie. Stel je voor dat zij samen gaan bidden. Stel je voor dat zij zichtbaar worden in onze samenleving. Wat een getuigenis van wie Jezus is! Juist ondanks onze verschillen kunnen we zeggen: ‘In de basis, in Jezus Christus, zijn wij verbonden. En nu aan het werk: de wereld heeft Jezus en Zijn evangelie nodig!’

Dacht jij ook bij het lezen van wat ons bindt als evangelicale christenen: ‘ja, dat ben ik!'? Ik zie ernaar uit om samen met jou te bouwen. Ik beschouw het als een eer dat ik als directeur van MissieNederland, samen met het team, die bruisende groep ‘Jezusfanaten’ mag dienen.

Martine Versteeg is directeur van MissieNederland. Het artikel verscheen op de site van MissieNederland en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#365 Jeffrey, Anne Borkent & Johan Lock over (on)gezond leiderschap in de kerk
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Lege kerkbanken
Nieuws

Onderzoek: Christendom groeit in aantal, maar verliest wereldwijd terrein

Hoewel het christendom wereldwijd nog steeds de grootste religie is, neemt het aandeel christenen onder de wereldbevolking af. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Pew Research Center. Steeds meer mensen keren het geloof de rug toe. 'Religieuze o

Katholieke school
Nieuws

Katholieke leerlingen krijgen toegang tot buitenschoolse activiteiten op openbare scholen

Leerlingen van katholieke scholen in Pennsylvania (Amerika) mogen voortaan meedoen aan buitenschoolse activiteiten van openbare scholen binnen hun woongebied. Dat is het gevolg van een juridische overeenkomst tussen ouders, een religieuze organisatie

Bjorn en Timon
Video

Zondag in Hour of Power zijn Bjorn Visser en Timon van Dam te gast

Zondag is het Vaderdag: in Hour of Power zijn twee vaders te gast die het ingrijpende verhaal vertellen over het verlies van hun kind. Hoe ga je daarmee om en hoe vind je God te midden van rouw en verdriet? Timon van Dam verloor zijn zoontje, Bjorn V

ambtsdrager
God

Refoweb-vragensteller kritisch op refogezindte: 'Hoe doorbreken we geslotenheid?'

Hoe kunnen kerkleden op een positieve en eerlijke manier kritisch zijn op hun dominees en kerkenraden, wanneer de inhoud van wat zij zeggen of schrijven aantoonbare gebreken vertoont? Binnen de gereformeerde gezindte lijkt openlijke kritiek vrijwel o

Amerikaans klaslokaal
Nieuws

Rechtszaak aangespannen tegen Amerikaanse wet die tien geboden verplicht stelt op openbare scholen

In de Amerikaanse staat Arkansas is een juridische strijd losgebarsten over een nieuwe wet die openbare scholen verplicht om de tien geboden zichtbaar op te hangen in elke klas en bibliotheek. Progressieve groepen hebben een rechtszaak aangespannen t

Carla Dik-Faber
Nieuws

Voormalig CU-Kamerlid geraakt door uitspraken nieuwe partijvoorzitter

Voormalig Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (foto) heeft zich kritisch uitgelaten over de koers die de ChristenUnie mogelijk inslaat onder aankomend partijvoorzitter Marco Vermin. In een reactie op zijn recente uitspraken over de partijkoers rond thema

Nieuwe Kerk Katwijk
Persbericht

IKC en Bonisa houden interkerkelijke jongerenzangavond in Nieuwe Kerk Katwijk 

De Psalmen zingen over Gods grootheid en roepen op om Zijn Naam bekend te maken onder alle volken. Op D. V. 13 juni organiseren het IKC en Bonisa in de Nieuwe Kerk in Katwijk daarom een interkerkelijke jongerenzangavond met het thema: “Laat de volken

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 69

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Meerartikelen

vluchteling
Nieuws

PKN spreekt zich uit voor opvang illegale migranten: "Het is moreel juist"

De overheid moet de opvang blijven verzorgen van mensen die illegaal in Nederland verblijven. Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam over de plannen van de inmiddels teruggetreden minister Faber van Asiel en Migratie. De PKN

Ds. K. H. Bogerd
Persbericht

Schatgraven in het Bijbelboek Openbaring te Jaarsveld

Schatgraven in het Bijbelboek Openbaring. Dat is de insteek van de Zomer Bijbeluren in Jaarsveld. Ds. K. H. (Karel) Bogerd -nu hervormd predikant van Jaarsveld- verzorgt een zevental avonden Bijbeluur. Ds. Bogerd kreeg als Bijbeluitlegger bekendheid

Pakistan
Nieuws

Kerk in Nood roept op tot actie na toename christenvervolging in Pakistan

Een nieuw rapport beschrijft de benarde situatie van jonge meisjes en vrouwen in Pakistan. De Franciscaan Lazar Aslam beschrijft hoe mannen hen regelmatig verkrachten, ontvoeren en dwingen te trouwen, omdat de wet christenen zelden gelijke rechten to

Barmhartige Samaritaan
Opinie

Barmhartige Samaritaan misbruikt voor anti-Joodse kritiek

Steven Paas ventileert in dit Cvandaag-artikel weer eens zijn bekende anti-Israël standpunten, ditmaal aan de hand van de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Waar hij normaal gesproken ingaat op de het politieke conflict, haalt hij nu allerlei

afghanistan
Verdieping

Christenvervolging in Afghanistan: 5 belangrijke vragen en antwoorden

De islamitische republiek Afghanistan behoort tot de landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd. Na de machtsovername door de taliban in 2021 is het land veranderd in een schrikbeeld voor religieuze minderheden. Voor wie Christus wil volgen,

Jan Pool
Interview

Ernstig zieke Jan Pool over zijn woestijnperiode: “God geeft bovennatuurlijke vrede”

"Jan, het is geen hernia, maar je hebt uitzaaiingen van kanker in je wervels." Deze boodschap van zijn arts sloeg bij Jan Pool binnen als een bom. “Ja, mijn wereld stortte even in. Na zo’n slecht-nieuwsgesprek, dacht ik: wow, dit is heftig.” Toch von

Ds. G. Lustig
Nieuws

Hervormde gemeente Harderwijk krijgt een nieuwe predikant: ds. G. Lustig

De hervormde gemeente van Harderwijk verwelkomt een nieuwe dominee: ds. G. Lustig. De predikant wordt in Harderwijk (Grote Kerk) de opvolger van ds. J. W. van Bart die sinds september 2023 actief is in de hervormde gemeente te Krimpen aan den IJssel.

De Meerwaarde
Nieuws

Christelijke school in Barneveld ontruimd na melding over mogelijk vuurwapen

Bij scholengemeenschap De Meerwaarde in Barneveld is donderdagochtend onrust ontstaan. De school werd tijdelijk ontruimd nadat er een melding binnenkwam over een persoon met een mogelijk vuurwapen. De politie schaalde direct groots op. Rond 11.30 uur

Kristie Higgs
Nieuws

Christelijke schoolmedewerkster wint rechtszaak na ontslag om Facebook-posts

De christelijke schoolmedewerkster Kristie Higgs werd in 2018 ontslagen nadat ze op Facebook kritiek uitte op de seksuele voorlichting en transgenderideologie van haar werkgever. Nu heeft het Britse Hooggerechtshof haar definitief in het gelijk geste

Michael Tait
Nieuws

Voormalig zanger christelijke rockband bekent seksueel misbruik: ‘Ik leefde een dubbel leven’

Michael Tait heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Dat laat de voormalig zanger van de christelijke band Newsboys en ex-lid van DC Talk zelf weten op Instagram. Ook bevestigt hij dat jarenlang verslaafd was aan cocaïne en alcohol. Versch

Southern Baptist Convention
Nieuws

Amerikaanse baptisten willen verbod op porno en einde aan verspreiding abortuspillen

De Southern Baptist Convention (SBC), het grootste protestantse kerkverband van Amerika, heeft tijdens haar jaarvergadering in Dallas drie belangrijke resoluties aangenomen. De kerk roept de overheid op pornografie te verbieden, verspreiding van abor

Ds. G. van Zanden
Nieuws

Ds. Van Zanden trad tijdens zijn vakantie naar Griekenland in de voetsporen van Paulus

Ds. G. van Zanden en zijn vrouw zijn onlangs op vakantie naar Griekenland geweest. De predikant was daar niet alleen om de batterij op te laden, maar ook om iets op te steken. Van Zanden vertelt hoe hij tijdens zijn vakantie in de voetsporen van Paul