Een verrassende ontdekking: ik ben evangelisch

Column 21 maart 2024 Martine Versteeg
Martine Versteeg
Johan Schutten / kijkeenvogel.nl

Ik zal eerlijk tegen je zijn. Toen ik in april 2023 de rol van interim-directeur oppakte, was ik er niet van overtuigd dat ik aan het einde van de interim-periode zou solliciteren voor de functie van directeur. Dit had onder andere te maken met het feit dat ik mij niet als evangelisch identificeerde. En tja, als MissieNederland de evangelische beweging wil verbinden, versterken en vertegenwoordigen, dan ben ik daar niet de geschikte persoon voor, zo dacht ik. Daarvoor moet je toch echt evangelisch zijn.

In mijn ogen miste ik wel wat eigenschappen om mijzelf evangelisch te kunnen noemen. Zo ben ik als baby gedoopt. Toen ik veel later gegrepen werd door de liefde van Jezus en ik mijn leven aan Hem gaf, deed ik belijdenis. Ik weet nog dat ik lang vroeg: 'Heer, wilt U dat ik mij laat dopen? Zeg het maar. Ik doe het!’ Maar elke keer ervaarde ik dat Gods Geest zei: ‘Het is goed zo.’ Ik had een bepaald beeld van wat ‘evangelischen’ vinden van vrouwen in leiderschap, LHBTIQ+, eindtijd en andere thema’s. Rond sommige thema’s ben ik misschien te progressief en in sommige gevallen heb ik geen uitgekristalliseerde standpunten. Dus helaas, ik ben niet evangelisch.

Ik zit zelf niet in een evangelische kerk, of een kerk die zelfs maar een beetje evangelisch lijkt. Een paar jaar geleden kozen we als gezin ervoor om lid van de kerk in ons dorp te worden. Dit deden we vanuit het verlangen om ons leven met Jezus meer te laten wortelen in onze buurt. En dus zit ik in een niet-evangelische kerk. Een kerk met grote onderlinge verschillen hoe mensen naar God en Jezus kijken. Een kerk waarin orgel en liedboek de liedcultuur bepalen. Ok, ik heb stiekem liever de evangelische liedcultuur en ik word voor mijn gevoel in de kerk regelmatig gezien als ‘die gekke evangelische fanatiekeling’, maar ik ben toch niet evangelisch?

Ik heb stiekem liever de evangelische liedcultuur en ik word voor mijn gevoel in de kerk regelmatig gezien als ‘die gekke evangelische fanatiekeling’.

Naar de wortels
Voor mij was het dus absoluut niet vanzelfsprekend dat ik na mijn interim-periode door wilde gaan. Maar al voordat ik de interim-opdracht aanvaardde, hadden we als team tijdens een gebedsmoment ervaren dat God ons uitdaagde om terug te gaan naar de wortels van de organisatie. Waar komen we vandaan en wat waren de drijfveren om deze organisatie ooit te starten?

Zo verdiepte ik mij in de geschiedenis van de evangelische beweging en in de historie van MissieNederland. MissieNederland is de fusienaam van de Evangelische Zending Alliantie (EZA) en de Evangelische Alliantie (EA). De EA is wereldwijd het oudste oecumenische verband. Het ontstond in 1846 toen christelijke leiders (waaronder Nederlandse) in London samenkwamen met het verlangen eenheid zichtbaar te maken.

In die tijd van industrialisatie was er veel armoede, verslaving en vrijzinnigheid. Deze christelijke leiders zagen dat de kerk niet toekwam aan Gods missie van hoop, herstel en redding voor de wereld. Ze waren vooral bezig met ruziën over standpunten en waren druk met scheuringen. In die context verlangden deze leiders ernaar om een alliantie te vormen. Ze hebben dagen vergaderd om te komen tot een basis van geloof, die MissieNederland als grondbeginsel heeft in haar statuten. Een basis die zegt: ‘Hier vinden we elkaar. En nu aan het werk, want de wereld heeft Jezus nodig.’

Toen ik las wat de Wereld Evangelische Alliantie beschrijft als ‘evangelisch’, verraste mij dat. Het is niet een lijst met standpunten of uiterlijke kenmerken, maar wordt gevat in enkele verbindende geloofswaarden.

Op de historische en internationale definitie van ‘evangelisch’ kan ik volmondig ‘ja’ zeggen.

Ja, dat ben ik!
Evangelische christenen vormen wereldwijd een vernieuwingsbeweging, verbonden door een aantal christelijke overtuigingen. Kenmerkend voor deze beweging is een diepe liefde voor de persoon Jezus Christus, het geloof in de Drie-enige God, de overtuiging dat Jezus Christus verzoening brengt door Zijn kruisdood en dat Hij opgestaan is uit de dood. Evangelicale christenen geloven dat de Bijbel het gezaghebbende Woord van God is. Ze geloven in de navolging van Jezus Christus in het dagelijks leven en hebben aandacht voor persoonlijke bekering en geloofsbeleving onder de leiding van Gods Geest. Bovendien hebben ze een sterk verlangen om het evangelie te delen, om dienstbaar te zijn aan mensen in nood en op te komen voor mensen aan de rand van de samenleving.

Toen ik dit voor de eerste keer las, dacht ik: ‘Ja, ja, ja, ja, dat ben ik! Warempel, ik ben evangelisch!’ Op de historische en internationale definitie van ‘evangelisch’ kan ik volmondig ‘ja’ zeggen.

Een verbindend begrip
De evangelische beweging blijkt dus terug te vinden in de volle breedte van de kerk in Nederland. En dan wordt ‘evangelisch’ opeens een verbindend begrip: de onderliggende waarden stimuleren eenheid, ondanks verschillende standpunten. Zo vormen we een evangelische alliantie die christenen samenbindt in het verlangen om het goede nieuws van Jezus te zijn en te delen.

Meer dan ooit realiseer ik mij de waarde van een organisatie die deze verbondenheid stimuleert. Wat ons drijft, is Gods missie van hoop, herstel en redding voor deze wereld. Wat ons bindt, is Jezus Christus en Zijn evangelie. Vanuit mijn functie als directeur wil ik bijdragen aan een alliantie die, vanuit die passie voor Gods missie, evangelisch Nederland verbindt, versterkt en vertegenwoordigt.

Dacht jij ook bij het lezen van wat ons bindt als evangelicale christenen: ‘ja, dat ben ik!'? Ik zie ernaar uit om samen met jou te bouwen.

Ik realiseer mij dat dit geen makkelijke klus is. Nederland is uniek in haar context, waarin de begrippen ‘evangelisch’ en ‘evangelicaal’ vaak verschillend en smal geïnterpreteerd worden. In het verleden zijn er ook breuken geweest in de evangelische beweging. Er zijn momenten geweest waarin we elkaar en dat wat ons bindt uit het oog zijn geraakt. Het is niet voor niets dat ik mijzelf (en ik vermoed velen met mij) in eerste instantie niet herken als ‘evangelisch’.

Bruisende groep ‘Jezusfanaten’
In Nederland zijn er naar schatting zo’n 600.000 evangelicale christenen. Stel je eens voor dat die groep haar krachten bundelt en samenwerkt voor Gods (wereldwijde) missie. Stel je voor dat zij samen gaan bidden. Stel je voor dat zij zichtbaar worden in onze samenleving. Wat een getuigenis van wie Jezus is! Juist ondanks onze verschillen kunnen we zeggen: ‘In de basis, in Jezus Christus, zijn wij verbonden. En nu aan het werk: de wereld heeft Jezus en Zijn evangelie nodig!’

Dacht jij ook bij het lezen van wat ons bindt als evangelicale christenen: ‘ja, dat ben ik!'? Ik zie ernaar uit om samen met jou te bouwen. Ik beschouw het als een eer dat ik als directeur van MissieNederland, samen met het team, die bruisende groep ‘Jezusfanaten’ mag dienen.

Martine Versteeg is directeur van MissieNederland. Het artikel verscheen op de site van MissieNederland en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#368 Patrick & Jeffrey over de SGP, strafbaarstelling illegaliteit en pro-Palestijnse PKN-dominees
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Europese Unie
Nieuws

Hongaarse politica slaat alarm na ‘antichristelijk’ rapport: ‘EU wordt steeds goddelozer’ 

'Binnen de Europese Unie (EU) wordt goddeloosheid steeds meer zich zichtbaar", waarschuwt de Hongaarse regeringscommissaris Bernadett Petri. Aanleiding is een rapport van het European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF), dat

Ds. W. A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag kun je weten of je wel of niet uitverkoren bent

'Ben ik wel of niet uitverkoren?' Het is een vraag die met name christenen uit de rechterflank van de refogezindte bezighoudt. Volgens ds. W. A. Zondag kun je echter wél weten of je wel of niet uitverkoren bent. In onderstaand preekfragment noemt de

Henk Willem Laan
Video

Henk-Willem Laan aanstaande zondag te zien bij Hour of Power

Henk-Willem Laan is aanstaande zondag te zien bij Hour of Power. De directeur van Stichting Het Gehandicapte Kind heeft zelf een zoon die meervoudig gehandicapt is. "Joas is mijn geliefde zoon en inspiratiebron, waardoor ik dit werk ben gaan doen. Er

Uitgezet
Nieuws

Amerika zet vader én voorganger na twintig jaar uit: "We zijn uit elkaar gerukt"

Pastor Maurilio Ambrocio is na een verblijf van meer dan twintig jaar in Amerika uitgezet naar Guatemala. De 42-jarige vader van vijf kinderen leidde jarenlang de Iglesia de Santidad Vida Nueva in Florida. In april werd hij tijdens een routinematige

Kenneth Moales Jr
Nieuws

Amerikaanse voorganger overleeft gewelddadige carjacking: "Een wonder dat ik nog leef"

Voorganger Kenneth Moales Jr. uit de Amerikaanse staat Connecticut overleefde eind juni een gewelddadige carjacking in Baltimore. Tijdens de carjacking werd hij door een 16-jarige jongen met een vuurwapen bedreigd. Moales, verbonden aan de Pentecosta

LHBTI
Video

Wat zegt de Bijbel over het LHBTI-denken? Documentaire op komst

In een tijd waarin liefde vooral wordt verbonden aan gevoel, zelfexpressie en identiteit, rijst de vraag: is er nog ruimte voor een andere stem? Wat zegt de Bijbel over liefde, identiteit en waarheid - en hoe verhouden die zich tot thema’s als homose

Syrie
Nieuws

Raad van Kerken vraagt in brief aan ministers steun voor Syrische christenen

De Raad van Kerken heeft in een brief aan het demissionaire kabinet om steun gevraagd voor christelijke minderheden in Syrië. Dat meldt de organisatie zelf op haar website. Reden daarvoor is dat de positie van christenen in het land steeds benarder l

pastor
Nieuws

Baptistenpredikant en gemeentelid vermoord tijdens kerkdienst in Nigeria

Tijdens een kerkelijke bijeenkomst op maandag 7 juli zijn een predikant en een gemeentelid van de Bege Baptistenkerk in Yaribori (Katsina, Noordwest-Nigeria) doodgeschoten. De aanval werd uitgevoerd door vermoedelijk islamitische extremisten. Een vro

Meerartikelen

pakistan
Nieuws

Twee christelijke jongens in Pakistan vrijgesproken van blasfemie na jarenlange rechtszaak

Twee jonge christenen uit Pakistan zijn dinsdag 8 juli vrijgesproken van blasfemie, bijna twee jaar nadat ze op grond van valse beschuldigingen werden gearresteerd. De katholieke jongens Adil Babar en Simon Nadeem waren nog maar 18 en 14 jaar oud toe

Jacobs
Column

Voor het bouwen van een brug zijn twee kades nodig

Opperrabbijn Jacobs was in Friesland bij een bijeenkomst als onderdeel van zijn opdracht op bruggen te bouwen. Maar dat bouwen van bruggen gaat vaak erg moeizaam, zo zet hij uiteen in zijn nieuwe onderstaande dagboek. 'Om een verbinding te maken tuss

Jan Pieter Verweij
Opinie

Tegen de stroom in: op zoek naar profetische politiek

Het kabinet is gevallen, de eerste congressen zijn geweest en de eerste lijsttrekkers benoemd. De race is begonnen. Het regent al verkiezingsbeloften: “deze keer niet met de PVV”, “deze keer maken we “het strengste asielbeleid wel waar”, “deze keer r

Diederik van Dijk
Opinie

Willekeur in wetshandhaving: liefdevol protest bestraft, haat gedoogd

Terwijl de politie toekijkt hoe activisten Joden en christenen intimideren, wordt een stille, liefdevolle pro-lifewaker ingerekend en urenlang opgesloten in een politiecel. Dit is totale willekeur. Belangrijke grondrechten zijn in het geding. Verbran

Bert-Jan Ruissen
Persbericht

Europees Parlement roept op tot betere bescherming christenen in Syrië

Het Europees Parlement heeft donderdag met grote meerderheid ingestemd met een gezamenlijke resolutie van vijf fracties waarmee de overgangsregering van Syrië wordt opgeroepen christenen en andere (religieuze) minderheden beter te beschermen. SGP-Eur

Pakistan
Nieuws

Ter dood veroordeelde christen in Pakistan na 23 jaar vrijgesproken

Na meer dan twee decennia gevangenschap is de Pakistaanse katholiek Anwar Kenneth onlangs vrijgesproken van blasfemie door het Hooggerechtshof van Pakistan. De man, die kampt met mentale problemen, zat sinds 2001 vast op beschuldiging van godslasteri

Kerk
Nieuws

Grote Duitse kerken verliezen enorme aantallen leden

Het aantal Duitsers dat lid is van de twee grote kerken in het land daalt drastisch. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die dinsdag door de Duitse nieuwsdienst Idea werden gepubliceerd. Vooral in het oosten daalt het aantal mensen dat lid is van een kerk

Israe
Nieuws

SGP Staphorst spreekt steun uit aan Israël: "Woord 'genocide' is misplaatst en ongepast"

De SGP in Staphorst heeft in de gemeenteraad een statement afgegeven waarin men morele steun uitspreekt aan Israël, de inwoners van Israël en Joodse Nederlanders. “Het gebruik van het woord genocide en de eenzijdige veroordeling van Israël door Neder

Regenboogzebrapad
Nieuws

Engelse christen spant rechtszaak tegen gemeente aan vanwege regenboogzebrapad

Een christelijke vrouw uit het Engelse Camden, Blessing Olubanjo, spant een rechtszaak aan tegen haar gemeente. Aanleiding daarvoor is een zebrapad in de kleuren van de regenboogvlag. Volgens Olubanjo is het zebrapad een politiek statement dat haar r

Ds. D. Breure
Nieuws

Hervormde gemeente Kesteren brengt beroep uit op ds. D. Breure

De hervormde gemeente te Kesteren heeft een beroep uitgebracht op ds. D. Breure. De predikant moet in het Gelderse dorp de opvolger worden van ds. A. Snoek die in 2024 naar het Friese Driesum vertrok. Ds. Breure is sinds november 2020 verbonden aan d

Ds. K. Hoefnagel
Video

CGK-predikant over mensen die zelfmoord plegen: "Laat het oordeel aan God over"

Als iemand zelfmoord pleegt, hebben we als christenen soms al heel snel ons oordeel klaar. Maar volgens ds. K. Hoefnagel is het helemaal niet aan ons om in zo'n geval te oordelen, dat stelde hij onlangs in een preek. De christelijke gereformeerde eme

Amir Tsarfati
Column

Israël tart elke logica: God is geen mythe

Er is ‘iets’ met Israël wat politici en opiniemakers ongemakkelijk maakt. En het is niet wat ze zeggen dat het is. Zij wijzen naar politiek, nederzettingen, grenzen en oorlogen. Maar graaf onder die uitgesproken verontwaardiging en je zult iets diepe