cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

05 mei 2023 door Ds. J. Belder

Waarom het predikantentekort in de PKN helaas van tijdelijke aard is

Met enige regelmaat vernemen we de laatste tijd van een predikantentekort in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). 'Onderbezetting' speelt ook in andere kerkverbanden, maar in de PKN groeit het aantal predikantsvacatures op dit moment erg hard. Binnen nu en tien jaar gaat bijna de helft van de dienstdoende predikanten met emeritaat (pensioen). Daar staat tegenover dat het al jaren afnemende ledental van de PKN minder hard daalt. Het tempo van de huidige krimp bedraagt zo’n 66.000 leden per jaar, ofwel 155 per dag! De leeftijdsopbouw is echter scheef. Jongeren zijn in de PKN steeds meer ondervertegenwoordigd. Wie zondags om zich heen kijkt zal dat op veel plaatsen als pijnlijke realiteit ervaren. Zelfs in gemeenten die zich verbonden weten met het gereformeerde erfgoed.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- Leven in een geestelijke Sahara: waait de wind hier uit de verkeerde hoek?
- Degradeer de Bijbelse God niet tot een ‘gebruiksvriendelijke’ God
- Zware stormen per brief of mail: verhuftering ook in christelijk Nederland zichtbaar
- Wel of geen slavernij-excuses? Excuusmolen draait veel te gemakkelijk
- Dr. Klaassen heeft besloten om de PKN verlaten: is dit het juiste moment?
Meer over Ds. J. Belder »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Na het lezen van het artikel begrijp ik waarom ds. Belder het betreurt dat het predikantentekort in de PKN slechts van tijdelijke aard is. Er is namelijk veel leegloop in kerken. Maar een dienst zal pas wél aanspreken als de voorganger vol is van de Heilige Geest en men ervaart dat hij een werkelijk levend geloof heeft, en dat het dus niet alleen gaat om hoofdkennis.