cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Johan Verweij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 december 2022 door Patrick Simons

Johan voelt zich soms meer een thema dan een mens: "Mijn seksualiteit is nooit een keuze geweest"

Wanneer Johan Verweij zijn oud-predikant voor zijn nieuwe boek ‘Breekbaar Roze’ een berichtje stuurt met de vraag wat het beleid in zijn kerk is voor roze gelovigen, krijgt hij een preek toegestuurd over het zevende geboden: ‘Gij zult niet echtbreken’. Van de meeste kerken die hij benaderde hoorde hij zelfs helemaal niets. En dat vindt hij nog het ergste, zo vertelt hij. Cvandaag sprak met hem over homoseksualiteit en de kerk: “Ik voel me soms meer een thema dan een mens.”

Verweij schreef met ‘Het roze schaap’ al eerder een boek over homoseksualiteit en het geloof: “Maar dat ging vooral om mezelf en mijn eigen worsteling. In dit boek laat ik ook veel andere mensen aan het woord zoals ervaringsdeskundigen en omstanders. Het doel van mij boek is om meer begrip en ruimte te kweken voor roze gelovigen. Het zou fijn zijn als roze gelovigen meer bondgenoten krijgen in de kerk zodat we gezamenlijk kunnen werken aan een inclusieve gemeenschap waarin iedereen ertoe doet, zonder dat er beperkende voorwaarden worden gesteld.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Identificeer je dan ook in de eerste plaats als mens en als gelovige, i.p.v. als roze gelovige of homo, lhbtiq christen of weet ik wat. Als ik mij voorstel doe ik dat niet als als hetero man of cis gelovige. Om mij. seksuele voorkeur bij elke gelegenheid op de voorgrond te stellen vind ik dan ook bizar. Het is niet je identiteit... Uiteindelijk zijn we allemaal gelijk en hebben we allen dezelfde redder nodig: Jezus Christus.