cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. M. Klaassen en PKN-logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 december 2022 door Jeffrey Schipper

Een pijnlijk vertrek uit de volkskerk: hoe dr. Klaassen en de PKN uit elkaar groeiden

‘Toen ik mijn lidmaatschapspapieren in handen kreeg, voelde ik pijn’, schreef dr. M. Klaassen over zijn pijnlijke besluit om de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) te verlaten. De uitgesproken reformatorische dominee ging niet over één nacht ijs. Zijn vertrek houdt veel christenen bezig. Wat ging er aan de breuk tussen de volkskerk en de kersverse hersteld hervormde predikant vooraf?

De telefoon rinkelde onophoudelijk in de pastorie van dr. Klaassen. Nadat de veelbesproken Nashvilleverklaring in januari 2019 werd gepubliceerd, was kerkelijk Nederland bij werkelijk ieder medium voorpaginanieuws. Met de publicatie van de Nashvilleverklaring ging duidelijk een bom af die seculier Nederland tot op haar grondvesten deed schudden. De redactie van talkshowhost Eva Jinek was zelfs bereid om een taxi naar Arnemuiden te sturen, zodat dr. Klaassen voor een miljoenenpubliek tekst en uitleg kon geven. Na een chaotische totstandkoming van de Nashvilleverklaring werd Klaassen halsoverkop door de werkgroep Nashville (diverse hoofdrolspelers zetten de missie nu voort namens Bijbels Beraad M/V) naar voren geschoven als ‘mediawoordvoerder’. In de frontline, te midden van een seculiere storm, ging Klaassen de confrontatie aan.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Dr. M. Klaassen
- Dr. Klaassen stopt als gemeentepredikant binnen de PKN
- Dr. Klaassen voert eenzame strijd in PKN: “Mogelijk komt er een moment dat de rek eruit is”
- Dr. M. Klaassen pleit voor heilige seksualiteit: "God zegt: vrij heilig of vrij niet"
- Een ernstige boodschap van ds. Klaassen: “Veel huwelijken verkeren in zwaar weer”
- Een alarmerende boodschap aan theoloog Ad de Bruijne: 'Wat u schrijft is levensgevaarlijk'
Meer over Dr. M. Klaassen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Helaas deze mensen heeft de PKN juist nodig nodiger dan ooit. Gaat deze dominee toch zijn moeder verlaten hoewel ze vele gebreken heeft?