cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 november 2022 door Robert Plomp

Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk

"Wat zit er dan achter de enorme drang om alles te herzien?" vroeg ds. M. van Reenen mij op Cvandaag. Waarom wijk ik af van "wat de kerk 2000 jaar lang geleerd heeft"?

Waar je ook komt, overal zuchten mensen onder veranderingen. Niemand houdt ervan om met veranderingen geconfronteerd te worden, toch vinden ze overal plaats? Waarom die gemeentelijke herindeling, waarom moet de bedrijfsstructuur op de schop, wie wil nu dat nieuwe Feyenoord-stadion? Waarom willen christenen de ambten herverdelen en huwelijksvormen aanpassen? Veranderingen verstoren je leven. Wat je gewend was, wat goed werkte, wat je hielp om gelukkig te zijn wordt anders. Geen mens vindt dat prettig. Daarom zijn het mensen die niet tevreden zijn, beperkingen zien, problemen verwachten of ongelukkig zijn die pleiten voor herzieningen. En eigenlijk vindt iedereen weleens dat iets anders moet of beter kan. Iedereen houdt van veranderingen die we zelf ingezet hebben. De verandering van de ander verstoort ons leven, onze eigen veranderingen ervaren we als goed.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
- Waarom verdeeldheid in de Kerk levensgevaarlijk is (en soms zelfs onvergeeflijk)
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Jammer dat Robert Plomp suggereert dat orthodoxe christenen vanuit angst tegen veranderingen zijn. Soms is dat idd zo, maar meestal is het gebaseerd op hun visie op de Bijbel.

Begrijp ik Robert goed als hij suggereert dat de manier van Bijbellezen van christenen de afgelopen 2000 jaar 'gemakzuchtig, zelfbevestigend' is en rotte vruchten oplevert?

19 eeuwen lang heeft de kerk de cultuur diepgaand beïnvloed, nu zie ik dat de cultuur de kerk diepgaand beïnvloed. Maar of dat een vooruitgang is?