cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Annemarieke Graveland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 september 2022 door Annemarieke Graveland

Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Vertrouwen in de storm (Matteüs 14)

Hoofdstuk veertien van Matteüs is een hoofdstuk met verschillende bekende en indrukwekkende fragmenten over Jezus’ leven. Aan het eind van het hoofdstuk staat één van mijn favoriete Bijbelverhalen en één van de eerste waardoor ik echt geraakt was. Ik heb het gevoel dat ik dat al over meerdere Bijbelverhalen heb geschreven, maar dat komt doordat Matteüs één van de eerste Bijbelboeken was die ik ooit heb gelezen.

Het hoofdstuk begint met het verhaal over hoe Johannes aan zijn einde gekomen is. Inmiddels hoort de tetrarch Herodes over Jezus. Dit is niet dezelfde Herodes als die uit de verhalen over de geboorte van Jezus. Hij denkt dat ze hem vertellen over Johannes de Doper, die uit de dood opgestaan zou zijn, wat zacht gezegd misschien een enigszins vergezochte theorie lijkt. Het deed me wel afvragen of men tweeduizend jaar geleden eerder geloofde dat men uit de dood kon opstaan. Hierna wordt verteld hoe en waarom Johannes gestorven is. De reden dat Herodes hem destijds had laten arresteren en gevangenzetten, was dat Johannes hem had gezegd dat hij Herodias, de vrouw van zijn broer, niet tot zijn vrouw mocht nemen. Maar hij wilde Johannes niet doden, omdat hij bang was voor het volk, dat hem als profeet beschouwde. Dat vond ik ook een interessant gegeven, dat hij als ogenschijnlijk machtige vazalvorst, toch nog vreesde voor onrust of opstand onder zijn bevolking.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Onbevangen de Bijbel door
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Geloof als een mosterdzaadje (Matteüs 17)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 16: indrukwekkende vragen van Jezus)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: indrukwekkende vragen van Jezus (Matteüs 16)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 15: verwondering over Jezus)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Verwondering over Jezus (Matteüs 15)
Meer over Onbevangen de Bijbel door »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

V
Annemarieke. Als je kunt geloven dat Jezus echt op het water liep, hoef je niet te twijfelen aan het wonder van het eten vermenigvuldiging. Er staat geschreven dat de Heilige Geest op Jezus bleef rusten na zijn doop door Johannes. Jezus functioneert daardoor ook volmaakt in het boven natuurlijke. Door volmaakt in het boven natuurlijke (dat is Gods Koninkrijk) te leven en te wandelen, wordt al het onmogelijke mogelijk. Tom de Wal schreef er mooie boeken over, oa geloven voor het onmogelijke, of supermens. Deze boeken zijn gratis.