cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Herman van Wijngaarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 juli 2022 door Herman van Wijngaarden

Wanneer heeft God u voor het laatst tegengesproken?

Een paar maanden geleden verzorgde ik voor catechisanten een programma dat te maken had met christelijke levensstijl. Belangrijk om erbij te vermelden is dat het ging om gemotiveerde christenjongeren die geïnteresseerd meededen. Des te opmerkelijker vond ik de reacties van twee van hen. Eén jongere zei over een concreet punt: ‘Ik weet dat de Bijbel [zus] vindt, maar ik vind zelf [zo].’ En een andere: ‘Als het zo is dat de Bijbel dat zegt, ben ik het er gewoon niet mee eens.’

Om misverstanden te voorkomen: ik vond het heel goed dat deze jongeren eerlijk hun mening gaven. Als ik instructie geef aan catecheten roep ik altijd op om een veilige sfeer te creëren waarin tieners en jongeren kunnen zeggen wat ze vinden. Je hebt er niks aan als ze de sociaal gewenste antwoorden geven, zonder dat ze daarmee zeggen wat er echt in hen omgaat. Ook jongeren met een ‘afwijkende’ mening moeten het gevoel hebben dat ze erbij horen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Herman van Wijngaarden
- Herman van Wijngaarden: "Ik ben homo én ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens"
- Drie misverstanden over seks die je wellicht nog nooit gehoord hebt
- Herman van Wijngaarden schrijft open brief aan single homo's: "Men begrijpt ons niet meer en wíl ons niet meer begrijpen"
- Eerlijk gesprek over homoseksualiteit op refoscholen is bijna niet meer mogelijk
- "In het Nieuwe Testament heeft Jezus het meer over geld dan over seksualiteit"
Meer over Herman van Wijngaarden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Fijn dat Herman van Wijngaarden dit aanroert. Heel herkenbaar ook. Laatst zei een jongere tegen mij: "In zo'n God (die niet ingrijpt als er iets vreselijks gebeurt) geloof ik niet. Zo is God niet!" In het gesprek dat volgde leek het of zij méér van God hield dan ik, want zij geloofde in Zijn liefde en ik geloof dat Hij is, zoals Hij Zichzelf laat zien in de Bijbel-als-geheel: vol ontferming voor de zondige mens, maar tegelijk als Iemand die doet wat Hij zegt als mensen Zijn wil tegenstaan.