cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CGK Zwolle
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 juli 2022 door Jeffrey Schipper

CGK-predikanten over bereiken buitenstaanders: “Soms speelt de preek geen enkele rol”

Hoe overbrug je de kloof tussen de kerk en buitenstaanders? Deze vraag is voor iedere dominee relevant. “Eerlijk is eerlijk, soms speelt de preek geen enkele rol”, vertelt dominee Wytze Plantinga. Met onder andere collega-predikant Henk Mijnders geeft hij leiding aan één van de grootste kerkelijke gemeenten van ons land. De christelijke gereformeerde kerk in Zwolle telt inmiddels zo’n 5.000 leden. Cvandaag sprak met Plantinga en Mijnders over pannenkoeken uitdelen, hoge kerkdrempels en het bereiken van buitenstaanders.

Plantinga groeide op in een omgeving waar geloven niet vanzelfsprekend was. “Op de basisschool was ik één van de weinige leerlingen die naar de kerk ging. Ik kwam ook bij vriendjes waar het christelijk geloof geen rol speelde. Als jochie merkte ik een duidelijk verschil met mijn eigen gezin, waar het geloof in Jezus wél centraal stond. Achteraf vind ik het bijzonder om te constateren dat dit elkaar niet beet. Zo nam ik wel eens vriendjes mee naar catechisatie, nadat we een middag met elkaar hadden gespeeld. Mooi dat dit kon. Ik denk dat vandaaruit een zoektocht bij mij is ontstaan: ‘Hoe kunnen we als kerk op een natuurlijke manier mensen uit onze directe omgeving bij het evangelie betrekken?’”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Erg verfrissend om te lezen! Wat ik vooral fijn vind is de nadruk op de Heilige Geest. Wij mensen zijn niet zo belangrijk. Maar het is wel heerlijk om God te dienen en je naaste blij te maken. En zo kan de Heilige Geest je houding en de woorden van Jezus die je doorgeeft gebruiken in Zijn plan met een ander mens.

Bij veel gesteggel over kleding, vrouw-in-het-ambt, sacramenten, zondagsviering, etc. kan het je blik verruimen als je denkt: hoe doen b.v. de Chinezen dat op een bijbelse manier? Wat daar zonde is, is hier zonde en omgekeerd ook.