cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. P. D. J. Buijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Synodebestuur CGK keurt toelaten vrouwelijke ambtsdragers CGK Zwolle af

Het besluit van de christelijke gereformeerde kerk (CGK) in Zwolle om vrouwen toe te laten als diaken, ouderling en predikant is niet in goede aarde gevallen bij het synodebestuur. Tijdens een recente generale synode werd benadrukt dat kerken binnen dit kerkverband niet van de landelijke lijn mogen afwijken, en dat betekent: geen vrouwelijke ambtsdragers. Ds. P. D. J. Buijs (foto) keurt het besluit van de CGK in Zwolle namens het synodebestuur dan ook af.

In 2019 nam de voltallige kerkenraad van de CGK in Zwolle het principebesluit om de ambten voor vrouwen open te stellen. In afwachting van een uitspraak van de generale synode werd het besluit nog niet in gang gezet. ‘Het uitstel duurt inmiddels anderhalf jaar, terwijl we als CGK Zwolle in de veronderstelling verkeerden dat het enkele maanden zou duren’, schrijft de kerkenraad deze week in een brief aan de eigen gemeenteleden.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- CGK-gemeenten met vrouwen in het ambt vermanen kan alleen vanuit innerlijke overtuiging
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Goed om te constateren dat er bij het synodebestuur CGK nog bijbelkennis aanwezig is. Wat is dat toch met vrouwen die menen bepaalde teksten in de bijbel terzijde te kunnen zetten. Neem 1 Tim 2 11-14. Maar ik sta niet toe, dat een vrouw onderricht geeft of gezag over de man heeft.

Als het gaat om de positie tegenover God zijn man en vrouw gelijkwaardig. Vrouwen hebben een even kostbaar geloof als mannen. Maar God heeft de man als gezaghebbend/verantwoordelijk hoofd van het gezin en zijn (kerk)gemeente aangesteld.