cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 november 2019 door Willem J. Ouweneel

Is geloof in Jezus voldoende of hoort het doen van goede werken er ook bij?

1 november was het Allerheiligen. Het verhaal gaat dat Luther, omdat hij wist dat op Allerheiligen de kerk zou volstromen, op de vooravond zijn 95 stellingen heeft aangeplakt op de deur van de kerk. En zo werd 31 oktober de Dag van de Reformatie! Als er iets is waardoor de Reformatie gekenmerkt lijkt te worden, dan is het door de slogan Sola fide, ‘alleen door geloof’; dat wil zeggen het heil kan niet verworven worden door het doen van goede werken.

Maar verder? Om wat voor geloof gaat het? Geloof in wat of wie? Is het alleen geloof in Christus als Verlosser? Of ook in Christus als Heer? Paulus zegt ‘dat, als u met uw mond Jezus als Heer zult belijden en met uw hart geloven dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, u behouden zult worden’ (Rom. 10:9). Het gaat dus uitdrukkelijk óók om het Christus aannemen als de Heer van je leven, en dat impliceert, navolging, toewijding en gehoorzaamheid. Gehoorzaamheid ligt in de aard van het geloof; een geloof dat Jezus aanneemt zonder zich aan Hem te willen toevertrouwen c.q. onderwerpen is geen geloof in bijbelse zin. Geloof is niet slechts vertrouwen op de gestorven en opgestane Jezus, maar op Hem die door God tot Heer over alles gemaakt is (Ef. 1:21; Kol. 2:6,10).

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Wat kunnen evangelischen van de traditionele kerken leren?
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Typisch zo'n polariserend onderwerp. Dan zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Vaak wordt de behoudenis als een puur persoonlijke aangelegenheid gezien. Bekering is m.i. een persoonlijke acceptatie van het feit dat Jezus de wereld met God verzoende en als zodanig de enige voorwaarde om deel te hebben aan die verzoening. Geloof blijkt uit de werken, maar dat kunnen alleen werken van de Geest in ons zijn. Anders zouden we ons toch weer op onze daden laten voorstaan, terwijl we dienen te beseffen dat we slechts "onnutte slaven" zijn...