cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. E. K. Foppen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. Foppen: "Gereformeerde waarheden kom ik buiten de BibleBelt op het spoor"

“De gereformeerde theologie onderstreept dat ‘van nature niemand gelooft’ en geloof een geschenk van God is. Het is best lastig om dat midden op de Biblebelt écht duidelijk te maken. Er zijn immers heel veel mensen met de kerk verbonden.” Ds. E. K. Foppen ontdekte in Gorinchem dat gereformeerde waarheden juist buiten de BibleBelt tot leven komen. Vorig jaar verhuisde de hervormde predikant naar Den Haag. Cvandaag sprak met de predikant over verdampte eeuwigheidsperspectieven, de noodzaak van bekering en dominee-zijn in Gorinchem.

“Bij ons thuis werd hardop gebeden en veel gezongen”, herinnert de dominee zich, geboren in “een positief-christelijk gezin”. “Ik wilde altijd heel graag huisarts worden. Ik denk dat dit kwam omdat we zelf een prettige huisarts hadden. Als kind dacht ik om die reden: ‘Dat wil ik later ook!’ Op mijn twaalfde jaar is mijn vader plotseling overleden op 50-jarige leeftijd. Dat was een ramp! Langs de kant van de weg is hij in elkaar gezakt. ’s Morgens om 07:00 uur stond er een politieagent op de stoep. Die morgen heb ik hem nog de deur uit zien gaan." Psychisch en geestelijk heeft deze tragedie een enorme impact op het leven van ds. Foppen gehad. En nog steeds. “Ik heb nooit gepuberd”, maakt hij duidelijk. “Met één dreun werd ik volwassen gemaakt, voor zover dat kan.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Mooi inhoudelijk verhaal. Ik loop er steeds vaker tegenaan dat kerkmensen op de Biblebelt naar de kerk gaan om te horen wat ze al weten. Zo gauw er iets verrassends wordt gezegd, rechtstreeks Bijbels, is het foute boel.