cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Roe vs Wade
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juni 2022 door Redactie

Hoe christelijke en seculiere Nederlanders reageren op abortusbesluit VS

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de belangrijke uitspraak in de zaak Roe vs Wade verworpen. Door die zaak uit 1973 kregen vrouwen in heel de Verenigde Staten het recht op abortus. Dat het Hooggerechtshof die uitspraak nu nietig heeft verklaard, betekent dat vrouwen niet meer grondwettelijk het recht hebben om een abortus uit te laten voeren. In plaats daarvan gaan staten voortaan zelf over de abortuswetgeving. Dat betekent dat in sommige staten abortus zelfs helemaal verboden gaat worden. Nadat dit afgelopen vrijdag bekend werd, spraken voor- en tegenstanders van Roe vs Wade zich uit. CIP.nl zet reactie van christelijke en seculiere Nederlanders op een rijtje.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Sigrid Kaag, partijleider D66 en minister van Financiën: Pijnlijke stap terug in de tijd. Vreselijk voor al die Amerikaanse vrouwen. Aan iedereen in Nederland: blijf strijden voor keuzevrijheid. Blijf strijden voor vrouwenrechten.

Ernst Kuipers, minister Volksgezondheid, Welzijn & Sport: Schokkend nieuws uit de VS waar het federale recht van vrouwen om over hun eigen lichaam te beslissen is afgepakt. Dit recht is hier gelukkig goed wettelijk verankerd! De zorg is al van hoge kwaliteit en we werken aan verbetering hiervan. Daar sta ik voor.

Sophie Hermans, fractievoorzitter VVD: Ongelooflijk. Dit is heel ver terug in de tijd. En heel slecht nieuws voor vrouwen in de VS. Het geeft eens te meer aan dat we dit recht actief moeten blijven beschermen.

Dat het grootste westerse land op de wereld het recht op abortus afschaft is een enorme dreun. En bewijst dat we rechten van vrouwen zullen moeten blijven bevechten op extremisten.

Jan Paternotte, fractievoorzitter D66: Dat het grootste westerse land op de wereld het recht op abortus afschaft is een enorme dreun. En bewijst dat we rechten van vrouwen zullen moeten blijven bevechten op extremisten. Voor Amerika betekent dit tweedeling. Liberale staten als Californië zullen recht op abortus beschermen. Daar verandert weinig.
Voor vrouwen in het zuiden verandert alles. Een legale abortus kan voor hen alleen nog als ze veel geld en vrijheid hebben. Het nietig verklaren van Roe v. Wade komt door een jarenlange lobby van een conservatieve beweging die verworven rechten van vrouwen af wil nemen. Een beweging die niet alleen in Amerika actief is. Nederland koos afgelopen week juist voor versterking van recht op abortus. Ons wetsvoorstel om de verplichte bedenktijd voor vrouwen flexibel te maken werd aangenomen. Maar duidelijk is: er zijn genoeg activisten die rechten van vrouwen willen afnemen.

Jesse Klaver, fractievoorzitter GroenLinks: Abortusrecht is een fundamenteel recht van vrouwen voor zelfbeschikking. Ook in Europa zijn er stromingen die ons het liefst terugbrengen naar de Middeleeuwen. Dit is onacceptabel en vraagt om ons te blijven uitspreken en met nieuwe initiatieven te komen.

Sylvana Simons, fractievoorzitter BIJ1: Een verbod op abortus betekent een verbod op VEILIGE abortus. Wie dit inperkt heeft meer bloed aan de handen dan degene die tot abortus beslist.

Diederik van Dijk, SGP-senator en directeur NPV-Zorg voor het Leven: Hopelijk wordt deze uitspraak het startpunt voor het garanderen van de allerbeste bescherming aan het prille, kwetsbare menselijk leven én voor de meest liefdevolle en uitgebreide hulp aan alle onbedoeld zwangere vrouwen.

Mathijs van der Tang, voorzitter SGP-jongeren Vallei & Rijn: Godzijdank. Voor de moed van deze rechters, voor de plichtgetrouwheid, voor hun wijsheid. Voor hun bescherming van het ongeboren, onschuldige menselijke leven.

Arthur Alderliesten, directeur Stichting Schreeuw om Leven: Bijzonder en historisch. Tijd om het narratief van abortus als recht te verwisselen voor het narratief van goede hulp bij onbedoelde zwangerschap.

Geert-Jan Noorman, directeur Stichting Friedensstimme: Dankzij Trump is abortus in Amerika nu weer iets waarover mensen op het niveau van de staten kunnen stemmen hoe ze het geregeld willen zien. Een overwinning voor de democratie!

Nederland: 1 stap achteruit. Amerika: 10 STAPPEN VOORUIT! Vandaag is het het bewijs dat conservatieven Trump dankbaar moeten zijn.

Hanna van Garderen, betrokken bij SGP-jongeren: Het leven wint! Prachtig nieuws! Nu de belangrijke taak dat vrouwen die niet voor hun kind kunnen zorgen altijd de juiste hulp krijgen!

Gert van Dijk, ethicus bij de KNMG en het Erasmus MC: Een verbod op abortus leidt niet tot minder abortus. Een verbod op abortus leidt alleen tot minder veilige abortus. En iedereen weet dat. 

Paul Verspeek, verslaggever RTV Rijnmond: Dit zijn dagen om de onafhankelijke rechtspraak in Nederland te koesteren. Trump stelde bewust conservatieve rechters aan om abortus te kunnen verbieden en aldus geschiedde. (Disclaimer: rechters aanstellen omdat ze pro-abortus zijn is net zo fout).

Rody van Heijst, landelijk voorzitter SGP-jongeren: Waar men hier vol vreugde de bedenktermijn van 5 dagen voor abortus schrapt, zullen er in de VS ongeboren kinderlevens worden gered. Wat een hoopvolle gebeurtenis!

Axel Wicke, PKN-predikant: Vandaag is een zwarte dag voor het recht op zelfbeschikking en voor alle vrouwen in de VS. Daarmee zouden alle tegenstanders van abortus het eens moeten zijn. Roe vs Wade zal het aantal abortussen namelijk niet verkleinen, maar het leed van vrouwen wel vergroten.

Maaike E. Harmsen, theoloog: De dag dat Trump president werd, besloot ik dat ik nooit meer iets te maken wil hebben met pro life gedemonstreer en gelobby. Het helpt niemand en zeker geen vrouwen.

Kees van Helden, directeur Logos Instituut: Heel goed nieuws!

Trumps verwerpelijke conservatieve rechtse politiek echoot lang na. Dit besluit is catastrofaal voor miljoenen vrouwen.

Sapientia, netwerk en denktank van en voor politiek en maatschappelijk betrokken SGP vrouwen: Bijzonder mooi nieuws! Nu ook zorgen dat vrouwen in nood alle hulp krijgen die ze nodig hebben. 

Tom de Nooijer, fractievoorzitter CVOldebroek: Pro-life voortgang: Nederland: 1 stap achteruit. Amerika: 10 STAPPEN VOORUIT! Vandaag is het het bewijs dat conservatieven Trump dankbaar moeten zijn.

Han ten Broeke, voormalig VVD-Kamerlid en voorzitter BOVAG: “Land of the free, home of the brave”. Zodra identitaire politiek, zelotisme en extreme polarisatie een voorbeeld democratie in hun greep krijgen gaat zelfs het meest machtige, mooie land richting afgrond glijden. 6 januari 2021 - 24 juni 2022.

Daniël van Deutekom, evangelist: YES! Abortus is geen federaal recht meer in de VS. Dat betekent dat miljoenen levens gered gaan worden! Regressieve mensen gaan dit haten, maar humaniteit terugbrengen in het ongeboren leven is een grote stap richting een humanere samenleving!

Leonard de Ruijter, secretaris ChristenUnie Sliedrecht: Ieder kinderleven dat door de beslissing in de VS gered wordt, is het waard. Ik hoop wel dat er voor deze vrouwen een passend alternatief geboden wordt, en dat ze niet alsnog in de illegale abortushulpverlening belanden.

Dezelfde SGP’ers die woedend ‘schande!’ briesen als een politica het waagt te glimlachen om haar aangenomen abortuswet, zie ik nu dolblij juichtweeten.

Corinne Ellemeet, Kamerlid GroenLinks: Vreselijk besluit. Een ongelooflijke achteruitgang voor vrouwen die een abortus willen in de VS. Dit leidt tot onveilige abortussen en tot drama’s in het leven van Amerikanen. Van wie is het vrouwenlichaam? Van wie?
Ik hoor jullie niet. Louder! Het vrouwenlichaam is van de vrouw!

Roxane van Iperen: In een eerste stap op weg naar de inperking van vrouwenrechten, trekt het Amerikaanse hooggerechtshof het landelijke recht op abortus in. In de helft van de Staten abortusverbod verwacht. Miezerige 50 jaar zelfbeschikking. Vrouwenlichamen zijn weer van de staat.

Lilianne Ploumen, voormalig PvdA-fractievoorzitter: Trumps verwerpelijke conservatieve rechtse politiek echoot lang na. Uitspraak #SCOTUS ademt vrouwenhaat. Dit besluit is catastrofaal voor miljoenen vrouwen. Wrange werkelijkheid is dat restrictieve abortuswetgeving leidt tot meer onveilige abortussen.

Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, Kamerlid D66: De Verenigde Staten hebben een donker pad ingeslagen. Slechts 6 jaar tussen “grab them by the pussy” en het schrappen van het landelijk recht op abortus. Slechts 6 jaar tussen Obama die probeerde te verbinden en de aanval op het Capitool en de Amerikaanse democratie.

Marcel van Driel, kinderboekenschrijver: Het is een zwarte dag voor de mensheid, de vrouwen en voor het recht op zelfbeschikking. En denk niet: dit is een ver van mijn bed show, want hier in Nederland staan ze ook klaar. 

Uitspraak van het Hooggerechtshof wordt met droge ogen gepresenteerd als een “aantasting van de integriteit van het lichaam” en alleen voorstanders van abortus komen aan het woord. De NOS kan dit en doet dit.

Auke van Eijsden, journalist Nederlands Dagblad: Dezelfde SGP’ers die woedend ‘schande!’ briesen als een politica het waagt te glimlachen om haar aangenomen abortuswet, zie ik nu dolblij juichtweeten over een rechterlijk besluit waardoor vrouwen én meisjes zelfs na verkrachting of incest de zwangerschap niet mogen afbreken.

Pepijn van Houwelingen, Kamerlid Forum voor Democratie: Walgelijke abortuspropaganda nu bij de NOS in het journaal. Uitspraak van het Hooggerechtshof wordt met droge ogen gepresenteerd als een “aantasting van de integriteit van het lichaam” en alleen voorstanders van abortus komen aan het woord. De NOS kan dit en doet dit. Ombudsman?

Mathijs Bouman, econoom en journalist: Ik hoop dat de Nederlandse Trump-aanhangers even kunnen uitleggen waarom het goed was dat hij al die snoeirechtse rechters kon benoemen...

Nadia Moussaid, presentator en programmamaker: Het is een hele zwarte dag voor vrouwenrechten vandaag. Het recht op abortus is zojuist teruggedraaid in de VS.

Annelies Strikje, journalist: Een decentralisatie van macht + in sommige Staten in de VS meer oog voor de rechten van het ongeboren kind. Super.

Joost Niemoller, journalist: Paniek bij het NOS Journaal. Weer recht op leven voor het ongeboren kind in de VS! Wat moet de redactie toch gedreven zijn door doodswensen.

De abortusdiscussie in de VS wordt weggehaald bij ongekozen rechters en teruggegeven aan de volksvertegenwoordiging. Je zou toch zeggen dat D66 deze democratisering van harte ondersteunt.

Johan de Leeuw, bestuurslid SGP-jongeren: De abortusdiscussie in de VS wordt weggehaald bij ongekozen rechters en teruggegeven aan de volksvertegenwoordiging. Je zou toch zeggen dat D66 deze democratisering van harte ondersteunt.

Sarah Melis, woordvoerder Samen voor Vrijheid: Pro abortus of niet, dat laat ik in het midden. Het voelt toch hypocriet dat zij die weken geleden nog opperden dat mensen tegen hun wil ingespoten moesten worden, nu plots roepen dat je lichaam niet van de staat is en dat je zelfbeschikkingsrecht moet hebben. Tegenstrijdig niet?

Roan Asselman, jurist: Dat je niet vrij bent om je ongeboren kind te doden, vind ik een enorme stap vooruit, niet achteruit.

Ds. A. C. Uitslag, CGK-predikant: Dankbaar voor uitspraak Amerikaans Hooggerechtshof om landelijk recht op abortus af te schaffen! Maar wat een felle kritiek komt hierop van linkse politici. Blijkbaar mag kritiek op de rechtsspraak nu ineens wel. Verbazingwekkend.

Nienke Westerbeek, directeur Compassion Nederland: Ik zou willen dat elk kind gewenst was. Dat er voor elk kind een veilig gezin was. Dat zwangere vrouwen niet in de steek gelaten werden. Dat er voor elk kind voldoende eten is. Dat elke vrouw die zwanger wordt ruimte in hart en leven voor het kindje heeft.

Susan Smit, schrijfster: Twee heilig verklaarde bronnen staan aan de basis van het intrekken van het recht op abortus in de VS: de Grondwet en de Bijbel. In de grondwet staat überhaupt niets over vrouwen en de Bijbel is ge- en herschreven door mannen. Amerika is een patriarchale theocratie.

Gerhard Rijksen, directeur Uitgeverij Gideon: Op de twee 14-weken echo's die wij hebben van onze kinderen staan beide kinderen met hun duimpje in hun mond. Ik zeg het maar gewoon... ik begrijp mensen niet die abortus een mensenrecht of vrouwenrecht noemen. Nog los van principes snap ik het gewoon niet.

Sander Ris, predikant: in 11 jaar predikantschap ben ik 3 x meerdere nachten achter elkaar opgebeld door (jonge) vrouwen, doodsbang voor oordeel+hel voor henzelf en hun geaborteerde kindje. Altijd in het holst vd nacht en in absolute anonimiteit; zelfs hun namen durfden ze niet te noemen. Mede daardoor denk ik dat wij als kerken & gelovigen nog maar voor 1 procent beseffen hoeveel angst, schaamte en suïcidale plannen wij als christenen hebben veroorzaakt bij vrouwen in hun meest kwetsbare momenten. En op dit soort dagen draag ik dat met me mee als een depressief gevoel, als een rouwen. Bij geen van deze vrouwen weet ik hoe met ze verder is gegaan. De gesprekken werden na 2 of 3 nachtelijke telefoontjes afgebroken. Maar ik vergeet hen nóóit meer.

Abortus wordt nu al ingeperkt
Het is voortaan aan de Amerikaanse staten zelf om te bepalen of abortus mag. Republikeinse staten zijn al bezig om het afbreken van de zwangerschap te verbieden of fors te beknotten. De conservatieve staat Missouri ging daartoe als eerste over, ongeveer twee uur na de uitspraak van het Hooggerechtshof om het grondwettelijke recht van vrouwen op abortus te schrappen.

Bijna de helft van de staten zal dit naar verwachting in een of andere vorm doen, waarbij dertien staten - voornamelijk in het meer conservatieve en religieuze zuiden - vertrouwen op bepaalde wetten die vrijwel automatisch van kracht zijn geworden door het besluit van het hof. De Republikeinse gouverneur Kristi Noem van South Dakota zei dat een dergelijke wet betekende dat abortus in haar staat illegaal is geworden, behalve als het leven van de vrouw die bevalt in gevaar is.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Abortus
- Evangelist wijst op abortusgeweld in VS: 'Waar zijn de media nu?'
- Niets is progressiever dan de strijd tegen abortus
- Kees van Helden deelt bijzondere verhalen van vrouwen die niet voor abortus kozen
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Vrouwenhaat, terug naar de middeleeuwen, maar niemand van de tegenstanders die ingaat op de twee inhoudelijke argumenten, namelijk die van de rechtsstaat en die beschermingswaardigheid van het menselijk leven.