cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
mars voor het leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 november 2021 door Patrick Simons

Hoe pro-life organisaties juist in Week van het Leven feller dan ooit worden aangevallen

Het is de Week van het Leven. Jaarlijks wordt er tijdens deze week aandacht gevraagd voor het ongeboren leven. Het lijkt er echter op dat dit op steeds minder begrip kan rekenen van de buitenwacht. Sterker nog: de reacties worden ieder jaar feller. Ook dit jaar is er weer volop kritiek vanuit de politiek en de media. Onder meer PvdA-leider Lilianne Ploumen haalde hard uit naar de pro-life beweging. Bovendien kwamen er bij de Reclame Code Commissie nog nooit zoveel klachten binnen als dit jaar. Een overzicht.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Gastlessen
Al voor de Week van het Leven begon, was er volop aandacht voor het onderwerp. Eerst besloot NOS om te gaan onderzoeken waarom jongeren conservatiever over abortus denken dan de oudere generatie. Ze kwamen daarbij opvallend genoeg uit bij gastlessen die door pro-life organisaties op met name christelijke scholen worden gegeven. Er ontstond direct kritiek op deze gastlessen van onder meer Schreeuw om Leven en NPV – Zorg voor het Leven. Diverse pro-choice organisaties wilden zelfs dat deze gastlessen verboden werden. Diederik van Dijk, directeur van NPV – Zorg voor het Leven en SGP-senator, ging er op NPO Radio 1 over in discussie met Ineke van der Vlugt van stichting Rutgers.

Christelijke zorgverzekering
De storm was nauwelijks overgewaaid of de volgende verontwaardigde voorvechter van vrouwenrechten diende zich aan. Dit keer was de christelijke zorgverzekering Pro Life de kop van jut. Deze zorgverzekeraar kwam onder vuur te liggen omdat men onder meer abortus en euthanasie niet vergoedt. Dat geldt voor meer ‘medische’ behandelingen die niet bij de christelijke levensovertuiging van deze zorgverzekering passen zoals transities van mensen die van geslacht willen veranderen. “Wij vergoeden geen medische activiteiten die als doel hebben het leven te beëindigen of ingrijpend te veranderen”, legt de zorgverzekeraar zelf uit op haar website.

"Wij vergoeden geen medische activiteiten die als doel hebben het leven te beëindigen of ingrijpend te veranderen."

Ze hebben de wet aan hun zijde: in 2004 werd er door de Tweede Kamer een amendement aangenomen waardoor het voor zorgverzekeraars mogelijk is om vanwege ethische of levensbeschouwelijke redenen bepaalde zorgvormen uit te sluiten. Een groot probleem lijkt dit niet te zijn, aangezien mensen die dat wél willen zich bij een van de vele andere zorgverzekeraars kunnen aansluiten.

Dat was echter buiten NRC, GroenLinks en pro-choice activisten gerekend. Opnieuw ontstond er volop ophef en werd de druk opgevoerd op politiek Den Haag om hier iets aan te doen. GroenLinks besloot er Kamervragen over te stellen en in de NRC verscheen een groot artikel over de zorgverzekeraar. Op social media werd gesproken over discriminatie.

GroenLinks verwijt de zorgverzekeraar dat men mensen misleidt, aangezien het door de communicatie op de website lijkt alsof abortus altijd via de zorgverzekeraar vergoed wordt en dat zij een zorgverzekeraar zijn waar dat niet nodig is. In de praktijk vindt negen van de tien abortussen echter plaats in een kliniek. Deze klinieken worden direct gesubsidieerd door de overheid. Daar komt de zorgverzekering dus niet aan te pas. Directeur Jos Leijenhorst van zorgverzekering Pro Life laat tegenover het Nederlands Dagblad weten daarnaar te gaan kijken en als het nodig is de informatieverstrekking aan te passen.

Polen
Tussen deze twee zaken door, was er ook volop aandacht voor de situatie in Polen. Daar geldt een strenge abortuswetgeving waardoor abortus enkel is toegestaan wanneer de zwangerschap is ontstaan door een misdaad of als het leven van de moeder in gevaar komt. Er wordt al maanden gedemonstreerd door pro-choicenactivisten in Polen. In september overleed de 30-jarige Iza en volgens diverse media is zij het slachtoffer van de abortuswet in dat land.

"Wat wij willen laten zien is het wonder van het leven."

De vrouw overleed aan een septische shock nadat haar kindje in haar baarmoeder was overleden. Activisten stellen dat ze niet was overleden als er abortus was gepleegd. Volgens hen durfden artsen dat echter niet aan vanwege de strenge abortuswetgeving in het land. Iza was 22 weken zwanger. Volgens de advocaat van de familie van de vrouw waren de artsen te afwachtend vanwege de wetgeving en is de vrouw daardoor overleden. Er is een onderzoek naar het incident gestart en twee artsen zijn voorlopig geschorst.

D66-leider Sigrid Kaag besloot vanuit Nederland te reageren op die situatie: ‘Deze wetgeving kost levens. Letterlijk’, schreef ze op Twitter over het verbod op abortus in Polen. ‘Vrouwenrechten zijn mensenrechten. Die moeten we altijd en overal beschermen.’

Reclame Week van het Leven
Maar daar blijft de kritiek en de ophef over de Week van het Leven niet bij. Traditiegetrouw wordt er tijdens deze week namelijk ook reclame gemaakt op televisie en radio waarin men opkomt voor het leven. Ieder jaar opnieuw stuiten deze reclames op veel weerstand. Er volgen ook ieder jaar weer klachten bij de Reclame Code Commissie.

Ook dit jaar zijn er weer commercials van de Week van het Leven te zien en te horen. En ook nu zijn er volop klachten binnengekomen. De Reclame Code Commissie vertelde dinsdag tegenover Nu.nl dat er in totaal zo’n 120 klachten over de reclames zijn binnengekomen. Daarnaast zijn er ook klachten bij de STER en de NPO binnengekomen. Die stellen echter te waken voor censuur en niet over de inhoud van de reclames te gaan. Klachten hebben zij doorgestuurd naar de Reclame Code Commissie. Deze geeft op de website aan dat de klachten bekeken worden en dat er op dit moment geen nieuwe klachten meer in behandeling worden genomen.

“Een ongeboren kindje verdient ook een toekomst. Een abortus ontneemt het kind die toekomst. Zullen we daarom werk maken van echte hulp aan moeder en kind?”, is een tekst die tegen de borst van veel mensen stuit. Op sociale media worden de reclames volop bekritiseerd, maar ook veel bekende Nederlanders laten hun onvrede blijken over de inhoud van de pro-life spotjes. Zo lieten diverse radiodj’s van 3FM op niet miste verstane wijze hun afkeuring blijken. Scheldwoorden werden daarbij niet geschuwd. Radiopresentator Margriet Vroomans van de KRO-NCRC noemde de reclame op Twitter misselijkmakend.

Columniste Linda Akkermans gaat in het Algemeen Dagblad nog een stapje verder. Ze schrijft dat kwetsbare vrouwen die een abortus willen bescherming verdienen tegen ‘alle misselijke types die deze week een warm hart toedragen’. In haar column schrijft ze verder dat de Week van het Leven een mooi naam zou zijn geweest voor ‘een lobby om alle weigeraars alsnog te laten overtuigen zich tegen corona te laten vaccineren, zodat we binnenkort met z’n allen weer voluit kunnen leven’

Baas in eigen buik
Een reclame die op televisie te zien is, krijgt zo mogelijk nog meer weerstand dan de diverse radiospotjes. In de reclame speelt de Week van het Leven in op de slogan ‘baas in eigen buik’ die al tientallen jaren wordt gebruik door pro-choice activisten en feministen. “Baas in eigen buik? Bekijk het eens van de andere kant”, wordt er in de reclame gezegd. “Vergeet het baasje in eigen buik niet. Het is een uniek mensje met eigen DNA, een eigen hoofd en dus ook een eigen buik. Zullen we werk maken van echte hulp aan moeder en kind?”

\

Onder meer het Humanistisch Verbond reageert woedend op de reclame. Daarbij wijst men op de foetus die in het spotje te zien is: ‘Let op: de eerste beelden zijn ingezoomd. Aan het einde is een ver volgroeide foetus te zien, terwijl de meeste abortussen plaatsvinden in de eerste 8 weken. Wij zijn vóór de vrije keuze, die gebaseerd is op juiste informatie.” Men noemt het spotje misleidend en legt ook uit waarom: ‘Beelden van embryo’s worden zeer ingezoomd weergeven, terwijl ze met het blote oog niet te zien zijn. Beelden van de foetus zijn eigenschappen van een volgroeide baby gegeven, zoals gezichtsuitdrukking.’

Ook op Instagram deelt het Humanistisch Verbond deze kritiek. Onder het bericht besloot de organisatie van de Week van het Leven te reageren: ‘Dank voor de belangstelling voor ons spotje. Feiten: alle beelden die gebruikt zijn in de spotjes zijn van een kindje jonger dan 24 weken zwangerschap; tot zolang mag in Nederland een abortus worden gepleegd. Deze beelden zijn zorgvuldig geconstrueerd en medisch accuraat. Natuurlijk zijn de beelden uitvergroot, net als in biologieboeken. Zij tonen de werkelijkheid: een compleet mensje. Bij vijf weken is het kindje zo klein als een maanzaadje en klopt het hartje al. Wat wij willen laten zien is het wonder van het leven. Juist daarom pleiten we graag voor betere hulp aan moeder én kind. Jullie ook?” Het Humanistisch Verbond reageert daar niet meer op.

Lilianne Ploumen
PvdA-leider Lilianne Ploumen steekt haar ergernis ook niet onder digitale stoelen of banken. Ploumen, die zich al vaker zeer kritisch uitliet over de prolife-beweging, noemt de Week van het Leven een ‘week tegen vrouwenrechten’. ‘It’s that time of the year again’, schrijft ze op Twitter. ‘Conservatieve krachten willen het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen beknotten.’ Ze schrijft vervolgens over intimidatie bij abortusklinieken: ‘Mensen die ‘moordenaar’ naar je roepen als je naar binnen loopt. In verschillende steden wordt hier al tegen ingegrepen, maar zou in het hele land moeten gebeuren.’

Ploumen begint daarna de eerdergenoemde gastlessen op scholen. Volgens haar wordt er door pro-life organisaties ‘foute en misleidende informatie’ op scholen gegeven over abortus. Ze heeft daarom al een oproep aan het demissionaire kabinet gedaan om deze gastlessen ‘direct aan te pakken’. Ook de situatie in Polen is volgens Ploumen al duidelijk, ondanks dat er nog onderzoek wordt gedaan naar het incident: ‘Een vrouw in Polen overleed omdat artsen een abortus weigerden vanwege een nieuwe abortuswet. Het is te verdrietig voor woorden.’

Nadat ze ook nog de Amerikaanse staat Texas genoemd heeft, stelt Ploumen dat er nog een wereld te winnen valt: ‘In Nederland doen we dat onder andere door de bedenktermijn af te schaffen en het voorstel met Corinne Ellemeet om de abortuspil ook via de huisarts te kunnen krijgen. Binnenkort bespreken we dit in de Tweede Kamer.'

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Abortus
- Evangelist wijst op abortusgeweld in VS: 'Waar zijn de media nu?'
- Niets is progressiever dan de strijd tegen abortus
- Kees van Helden deelt bijzondere verhalen van vrouwen die niet voor abortus kozen
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een abortus is gewoon moord

Dit land is ver gezonken

Dit land is niet meer christelijke

Schande ik schaam me diep..