cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. van Reenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juli 2021 door Patrick Goede

Ds. Van Reenen: "Ik reken erop binnen 20 jaar voor de rechter te moeten staan"

Ds. M. van Reenen maakt zich zorgen over zijn eigen vrijheid van meningsuiting, ook als het gaat om zijn visie op transgenders. In gesprek met CIP.nl tijdens de studiedag naar transgenderisme in Alblasserdam geeft de dominee aan te verwachten binnen nu en 20 jaar voor de rechter te zullen staan. "Ik heb volstrekt de indruk dat de gedachtegang die ik heb niet meer welkom is en steeds minder welkom zal zijn", aldus de hersteld hervormde predikant uit Oldebroek.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

"Ik reken er volstrekt op dat ik binnen 20 jaar een keer voor de rechter zal staan, terwijl ik totaal geen andere opvattingen heb dan alle generaties predikanten voor mij. En terwijl ik oprecht kan zeggen dat ik verlang om er voor mijn medemens te zijn. Ik heb mij daar wel zorgen om gemaakt en nu denk ik, het maakt mij niet zoveel uit. Kijk, ik vind het moeilijk en ingewikkeld. Je moet altijd weer nadenken. Je moet nadenken over het coronaverhaal, je moet nadenken over digitalisering, je moet over al die dingen na gaan denken. Dat kost heel wat", vertelt de dominee.

Toch weet de dominee zich gesterkt door de woorden van Paulus. "Ik denk dat ik mag zeggen dat ik dieper heb geleerd hoe alles in Gods hand ligt en ook ik. Ik mocht laatst preken over Paulus die zei: 'Ik ben in de gevangenis terecht gekomen maar de zaak van Gods koninkrijk is er alleen maar beter van geworden.' Als je kunt zeggen: 'Of ik nu leef of dat ik sterf, ik ben van de Here', eigenlijk, en dat klinkt nu een beetje simpel, heb je dan helemaal geen echte problemen meer."

De dominee maakt de kanttekening dat hij zoiets "niet tegen een ander kan zeggen" en doelt daarmee op mensen die worstelen met hun sekse. "Ik voel dat ook niet altijd zo maar ik mag er wel zo instaan. Ik geloof ook echt dat er bij de Here genade is, dat je dat ook zegt als je met jezelf overhoop ligt, met je gender ofzo, dat je mag leren dat al die dingen echt kleiner worden."

Transgenderisme
De studiedag naar transgenderisme in Alblasserdam die Van Reenen bijwoont is georganiseerd omdat het thema erg in opkomst is. "Het transgenderisme is echt een nieuwe ontwikkeling waar kerken op allerlei manieren mee te maken krijgen en waar eigenlijk nog weinig antwoord op is. Er zijn nog weinig gesprekken over geweest in de kerken en weinig boeken over geschreven.

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen genderdysforie en transgenderisme. Professor Kinnegin (hoogleraar rechtsfilosofie) zei tijdens de studiedag dat mensen met genderdysforie als wapen gebruikt worden in deze ideologische strijd om de samenleving te veranderen. Maar het zijn geen wapens, het zijn mensen met vaak hele diepe problemen. Dat is voor ons heel belangrijk dat je de ideologie ontmaskert zonder ook maar enigzins te vergeten dat er ook een heel diep menselijk probleem is."

Dochter
Maar hoe moet de kerk dan omgaan met transgenders? Is er ruimte voor mensen die van geslacht zijn veranderd? "Als het maar even kan moet je het gesprek daarvoor al aangaan. Dat je dus nog niet voor het voldongen feit staat en dat mensen zeggen: 'Jullie moeten mij accepteren zoals ik ben.' Het zijn wel vragen waar je steeds meer voor komt te staan omdat er steeds meer mensen in transitie zijn gegaan. De kerk zal daar een antwoord op moeten geven. Kijk, ik denk dat transitie niet goed is, daar ben ik van overtuigd. Ik sprak met ouders die hun kind geen dochter meer mochten noemen. Kan dat? Dat je als moeder een meisje gebaard hebt en haar 25 jaar lang als dochter hebt omarmd en dat je haar opeens geen dochter meer mag noemen? Hoe moet je daarmee omgaan? Moet je daar wel of niet in meegaan? Ik heb daar geen antwoord op.

Ik heb naast die ouders gezeten en dan voel je hoe moeilijk het is. En dan voel je hoe belangrijk het is dat het gesprek met hun dochter open blijft en dat die dochter ook gaat inzien: 'Ik kan niet met mijn probleem weer anderen met een probleem opzadelen.' Het lijkt nu heel snel zo dat de transgender de dupe is van de harde opstelling van de omgeving of dat de omgeving de dupe wordt van de operatie van de transgender. Ik denk dat ideologie daar echt een kwalijke rol in speelt. Omdat er steeds meer mensen transgendergevoelens moeten gaan ontwikkelen en daarin mee moeten gaan."

Broederschap
Hoe kun je het feit dat er altijd één kant de dupe wordt dan het beste oplossen? "Eén van de dingen is dat je niet in tegenstellingen gaat denken. Broederschap betekent altijd dat je de ander aanvaardt als medeschepsel en als iemand die even hard genade nodig heeft. Als je naast elkaar gaat zitten en zegt: dit is de grootste vraag van mijn leven en wat is de grootste vraag van jouw leven? Dan worden de andere vragen kleiner en nu worden andere vragen heel groot gemaakt."

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

CIP Video's
- Ds. M.M. van Campen: "De Heilige Geest houdt geen rekening met door mensen gemaakte muren"
- Waarom onzekerheid volgens theoloog Rikko Voorberg noodzaak voor iedere christen is
- Christian Verwoerd kent hoge bergen en diepe dalen: "Ik kan heel intens dingen met God beleven"
- Aad Peters denkt dat christenen in Staphorst "iets waardevols bezitten" wat de rest is kwijtgeraakt
- Aad Peters maakt Bijbelse Zandverhalen: "Ervaren wat je niet ziet is extreem belangrijk"
Meer over CIP Video's »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Dat Ds van Reenen verwacht om binnen 20 jaar voor de rechter te moeten verschijnen lijkt mij nogal optimistisch, laten we het op 5 jaar houden gezien de wereldwijde ontwikkelingen op dit gebied.