cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Sigrid Kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juni 2021 door Redactie

Demissionair minister Kaag: specifieke aandacht christenvervolging niet nodig

Maandag werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over een initiatiefnota die enkele maanden geleden door CDA, ChristenUnie en SGP is ingediend. De christelijke partijen roepen daarin het kabinet op om christenvervolging harder aan te pakken. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag vindt dat echter niet nodig, zo zei ze in het debat. Volgens haar is de aanpak van christenvervolging nu al onderdeel van het kabinetsbeleid.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Bert Noteboom.

Word ook lid

Initiatiefnota
In de initiatiefnota, die de passende titel ’Schapen tussen de Wolven’ kreeg, worden verschillende voorstellen gedaan om de vervolging, onderdrukking en discriminatie van christenen wereldwijd tegen te gaan. De christelijke partijen willen dat dit nadrukkelijker op de agenda van het Nederlands buitenlandbeleid komt. In totaal worden er zeven voorstellen gedaan waaronder het nadrukkelijk benoemen van concrete misstanden en het oprichten van een parlementaire groep voor Vrijheid van Godsdienst en Levensovertuiging.

"Nederland zal zich blijven inzetten voor het tegengaan van de vervolging van christenen." 

Maandag werd er uitgebreid gedebatteerd over de initiatiefnota. Daarbij kwam ook demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag uitgebreid aan het woord: ”Veel christenen wereldwijd hebben dagelijks te kampen met ernstige vormen van discriminatie en vervolging. Dat uit zich op verschillende manieren. Het begint bij niet publiekelijk ervoor uit durven komen dat je gelovig bent, het kan leiden tot een behandeling als tweederangsburger of natuurlijk nog veel erger. Daar is met name de aandacht van de Kamer op gericht: vervolging, uitsluiting opsluiting waar ook de dood op kan volgen.”

Het kabinet heeft volgens Kaag veel aandacht heeft voor geloofsvervolging. Ze vertelt daarbij dat zowel zij als toenmalig minister Blok in het Vaticaan zijn geweest om daar te spreken over geloofsvervolging. Ook vertelt ze over een werkbezoek aan Nigeria: ”Ik heb daar gesproken over de zeer explosieve maar ook complexe situatie. De meest kwetsbaren worden daar getroffen, waaronder ook christenen. U kunt zich verzekerd voelen: Nederland zal zich blijven inzetten voor het tegengaan van vervolging van christenen als onderdeel van ons beleid ter bevordering van vrijheid van religie en levensovertuiging.”

Specifieke aandacht niet nodig
De demissionair minister vertelt daarna dat de inzet voor vrije religie en levensovertuiging al sinds 2007 één van de zes mensenrechtenprioriteiten is van het Nederlands buitelandbeleid: ”Je zou zeggen er is toch niet zoveel veranderd? Maar de situatie is wel verslechterd. Dat maakt het een indringend punt van aandacht. De zorgwekkende trends met betrekking tot de vrijheid van religie en levensovertuiging hebben echt geresulteerd in de intensivering van de Nederlandse inzet op vrijheid van religie en levensovertuiging sinds 2018.”

"Als je altijd voor iedereen opkomt, kom je uiteindelijk voor niemand op." 

Kaag stelde echter vervolgens dat extra aandacht voor christenvervolging niet nodig is. Ze stelde dat het contraproductief kan werken als het kabinet zich specifiek richt op één vervolgde groep zoals christenen. Ze wil juist dat er algemeen aandacht blijft voor geloofsvervolging en vervolging van mensen die niet geloven of van geloof willen veranderen. Inzoomen op een specifieke groep is volgens haar niet nodig, ook niet als het om een gigantische groep zoals christenen gaat. Wereldwijd worden er namelijk 340 miljoen christenen vervolgd. De demissionair minister lijkt echter niet overtuigd van die cijfers. De stelling dat christenen de meest vervolgde groep ter wereld zijn kan volgens haar niet onderbouwd worden. Bovendien vindt ze dat niet relevant.

Kern van het debat was uiteindelijk dat de indieners willen dat het kabinet zich specifieker voor de grote groep vervolgde christenen gaat inzetten. Dat begint met het expliciet benoemen van die groep. CDA, ChristenUnie en SGP proeven daar naar eigen zeggen een soort terughoudendheid in. Er ontstond tijdens het debat nog een flinke discussie tussen Roelof Bisschop (SGP) en Sjoerd Sjoerdsma (D66). De eerstgenoemde stelde dat andere partijen vaak over andere minderheden beginnen als zijn partij over christenvervolging begint. Sjoerdsma stelde dat de SGP precies hetzelfde doet door over christenen te beginnen als zijn partij bijvoorbeeld lhbti-rechten ter sprake brengt. Gert-Jan Segers (CU) zei dat het helemaal niet erg is om voor een specifieke groep op te komen: ”Als je altijd voor iedereen opkomt, kom je uiteindelijk voor niemand op.”

Kaag vindt het hoe dan ook niet nodig specifiek aandacht te besteden aan de vervolging van christenen en bleef benadrukken dat het kabinet zich veelvuldig en in het algemeen inzet voor de vrijheid van religie en levensovertuiging. Ook de opmerking van Segers dat deze specifieke aandacht er wel is bij bijvoorbeeld Oeigoeren in China en de Jezidi’s in Irak veranderde daar niets aan.

Bekijk hier het hele debat.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
We maken steeds meer kennis met wie mevrouw Kaag écht is.

Onze taak is het te blijven bidden voor en aandacht schenken aan vervolgde broers en zussen. We kunnen zelf ook in die positie komen. Vervolgde broers en zussen bidden ook voor ons.