cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. A. C. Uitslag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Ds. Uitslag vindt kerken in coronatijd te braaf: "Kerken volgen gedwee de overheid"

"Het verbaast me dat kerken zo gedwee de overheid volgen en de coronamaatregelen accepteren alsof het bijna goddelijke wetten zijn." Dat zegt ds. A. C. Uitslag, predikant van de christelijke gereformeerde kerk op Urk, zaterdagavond in het programma Pastorale Vragen Extra van de Reformatorische Omroep. De predikant vindt dat kerken en christelijke politieke partijen "een vuist moeten maken" dat het voor christenen van groot belang is om samen te komen in Gods huis.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Op zondag komen in de kerk maximaal dertig mensen bijeen. Deze maximumgrens geldt in principe tot 1 juli. Vanaf die datum wordt de maximumgrens verhoogd naar honderd kerkgangers. Eerder liet dominee Uitslag in een interview met het Nederlands Dagblad weten dat het voor zijn kerkelijke gemeente geen probleem is om met honderd mensen bij elkaar te komen. In een gebouw waar 1200 mensen passen, is het geen probleem om 1,5 meter afstand te houden. "Dertig mensen in zo’n groot kerkgebouw, dat is praktisch niets. Daarmee brengen we geen mensen in gevaar", aldus Uitslag destijds.

"Het verbaast me dat kerken zo gedwee de overheid volgen en de coronamaatregelen accepteren alsof het bijna goddelijke wetten zijn."

Steeds meer christenen lijken zich aan de coronabeperkingen te storen en vinden dat het tijd wordt voor maatwerk. Dit geldt ook voor de CGK-predikant. "We zijn erg braaf. Artikel 6 van de Grondwet geeft aan dat de positie van de kerken aardig verankerd ligt. In dat opzicht mag de overheid zich niet bemoeien met de inrichting van de eredienst en het beperken van het aantal bezoekers. Het verbaast mij dat zoveel kerken de overheid gedwee volgen en de overheidsmaatregelen accepteren alsof het goddelijke wetten zijn. Dat neemt niet weg dat je als kerkenraad verantwoordelijkheid moet nemen."

Volgens ds. Uitslag moeten kerken en christelijke politieke partijen meer benadrukken (“een vuist maken”) dat het voor christenen “van groot belang” is om samen te komen in Gods huis. "Ik vraag me af of de pijn dat we niet samen kunnen komen écht wordt gevoeld. Natuurlijk moeten kerken verantwoordelijk handelen, maar ze mogen met de Grondwet in de hand ook vrijmoediger handelen. De kranten staan volg met verhalen van klagende horeca-ondernemers en boze eigenaren van bioscopen. Zwijgen we als kerken te veel? Ik had een duidelijker geluid willen horen."

De kritiek is niet nieuw. Ds. M. van Reenen liet eerder op CIP.nl weten dat hij hij het onderscheid tussen kledingzaken en kerken niet begrijpt. "Laten we wel wezen, Nederland bevindt zich ook na de verscherpte maatregelen nog niet in een lockdown situatie, waarbij je in feite niet meer van huis mag. Ik zou het heel pijnlijk vinden als kerkdeuren gesloten zijn, terwijl er nog altijd bouwmarkten open zijn. Een kerkdienst is meer dan een preek. Het is ook een samenkomst. Ik zou het bijvoorbeeld vreemd vinden om de zegen slechts via een microfoon door te geven, zonder die in Gods naam te kunnen leggen op mensen die voor je zitten."

De hersteld hervormde predikant uit Oldebroek vertelde dat er zegen van online diensten uitgaat, maar benadrukte dat dit alternatief fysieke samenkomsten niet kan vervangen. "Thuis meeluisteren is nuttig om de preek te horen, maar kan samenkomen in de kerk niet vervangen. Bovendien is kerkgang een afzonderingsmoment. Je stapt de deur uit, neemt plaats in de kerk en zo kom je uit de sleur van het dagelijks leven." Later smeekte tijdens een Radio 1-interview de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de predikant om zijn kerkdeuren te sluiten.

"Zwijgen we als kerken te veel? Ik had een duidelijker geluid willen horen."

Naar aanleiding van de 'strenge coronabeperkingen' waar kerken mee te maken hebben, diende SGP-leider Kees van der Staaij onlangs Kamervragen in. 'Hoe verhouden de royale mogelijkheden voor commerciële activiteiten zich tot de veel strengere regels voor bijvoorbeeld begrafenissen en kerkdiensten?', luidde één van de vragen.

Premier Rutte werd niet enthousiast van kerkdiensten met honderden mensen die op anderhalve meter afstand bij elkaar komen. "Dat brengt risico's met zich mee die we meewegen. Hoeveel mensen verplaatsen zich? Je hebt een ingang waar iedereen doorheen moet. Dat zijn dingen die we ook moeten meewegen. Als later blijken dat risico's beperkt zijn, kunnen we altijd kijken hoe we dingen anders kunnen inrichten."

Als het aan dominee Uitslag ligt, laten meer christenen hun stem horen, zoals Van der Staaij en dominee Van Reenen eerder deden. “Supermarkten zijn open voor ons dagelijks brood, maar als het gaat om het brood des levens zwijgen we te veel.”

Klik hier om de uizending van de Reformatorische Omroep terug te luisteren.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Ik ben blij en dankbaar dat er de mogelijkheid is de diensten online en via video te beluisteren. Wanneer 40 jaar geleden deze pandemie zou zijn uitgebroken dan zouden wij helemaal geen erediensten hebben gehad. Overal kunnen er diensten worden gehouden. “Waar twee of drie in mijn Naam vergaderd zijn ben Ik aanwezig”