cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 november 2019 door Patrick Simons

Dominee Kees van Velzen merkt op dat het Joodse volk is gestruikeld: "Het Joodse volk zal Hem aanschouwen die zij doorstoken hebben"

"Het is serieus misgegaan met het Joodse volk. Maar die val heeft iets losgemaakt wat bijna onvoorstelbaar is: de redding van de heidenen." Dat zei dominee Kees van Velzen tijdens een spreekbeurt bij Christenen voor Israël. 

Van Velzen sprak naar aanleiding van Romeinen 11 over de bijzondere relatie die er is tussen Joden en christenen. "In de brief aan de Romeinen wordt door Paulus veel gesproken over de relatie die we hebben met het Joodse volk. Paulus is enorm gemotiveerd om dit duidelijk te maken. Dat zien we al aan de eerste zin. 'Heeft God zijn volk verstoten?' Dat laatste woord vind ik veelzeggend. Verstoten zijn hoor je wel eens in het dierenrijk. Een jong wordt door de ouders verstoten en dan is het eigenlijk kansloos. In de Bijbel wordt ook over een verstotene gesproken. Eigenlijk is het een verschrikkelijke uitdrukking. Je hebt iemand uitgesloten, het maakt je niet meer uit. En die term gebruikt Paulus om een vraag die kennelijk in Rome leeft te beantwoorden."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Als er iets is gebeurd waarop wij ongelooflijk gefaald hebben, is het wel om als christenen de Joden tot jaloersheid te verwekken."

"Zij verwekten Mij tot naijver door wat geen god is, zij krenkten Mij met hun ijdelheden. Daarom zal Ik hen tot naijver verwekken door wat geen natie is, door een dwaas volk zal Ik hen krenken"(Deu.32). En Paulus zegt: "Maar ik vraag: heeft Israël het dan niet verstaan? Vooreerst zegt Mozes: Ik zal u naijverig maken op wat geen volk is, toornig op een onverstandig volk" (Rom.10:19).

Dat dwaze volk zijn wij …...