cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hanneke Develing
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 december 2019 door Patrick Goede

Hanneke Develing is kledingcoach: "Dat God je mooi gemaakt heeft, vind ik een dooddoener"

Veel vrouwen zijn onzeker over hun uiterlijk. De vele perfecte plaatjes op Instagram houden ons vaak een verkeerd soort spiegel voor. Hanneke Develing wil met haar boek Weet je wel hoe mooi je bent? dames er opnieuw bewust van maken dat ze prachtig zijn. Juist ook op het gebied van uiterlijk en met name wat kleding betreft. "God heeft je mooi gemaakt vind ik vaak zo'n dooddoener. Je mag ook balen", zegt Hanneke genuanceerd.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Herma Voorde.

Word ook lid

Hanneke, je schreef het boek ‘Weet je wel hoe mooi je bent?’. Waarom moest dit boek er komen?
"Ik ben kledingcoach, dus ik werk veel met vrouwen. Het viel me op dat veel vrouwen zo onzeker zijn over hun uiterlijk en dat heeft vaak te maken met hun innerlijk. Dit houdt hen soms tegen in hun leven en welzijn en daarom moest dit boek er komen. Zodat ze zichzelf mooi en goed genoeg gaan vinden."

Waarom zijn veel vrouwen zo onzeker?
"Dat komt door het vele vergelijken, vroeger zag je alleen de buurvrouw of je moeder als vergelijkingsmateriaal maar tegenwoordig heb je zoveel spiegels die je over jezelf laten nadenken. Dat komt vooral door alle mooie plaatjes op social media. Je zelfbeeld wordt daar meer en meer door bepaald."

"Elk level heeft zijn eigen devil"

Kun je meer vertellen over de persoonlijke strijd die je zelf hebt geleverd op dit vlak?
"Ja, ook dat is een reden voor het schrijven van dit boek. Ik heb hier zelf ook mee geworsteld. Ik merk dat ik nog steeds wel eens in zo’n valkuil stap. Als je op social media komt bijvoorbeeld dan ervaar ik hetzelfde als andere vrouwen, je gaat dan toch vergelijken. Ik zou zelf stiekem wel meer willen spreken en dan komt er wel een stemmetje in mijn hoofd die zegt: ‘wie denk je wel niet dat je bent?’. Ik vraag me af of wij als mensen daar ooit volledig vrij van kunnen komen. Elk level heeft zijn eigen devil zeggen ze weleens."

Moeten we nog wel op social media willen zitten?
"Ik leid vrouwen op en geef ze kledingadvies dus ze kunnen zich wel door Instagram laten inspireren maar als je merkt dat het je negatief beïnvloedt en je gaat erdoor twijfelen aan jezelf dan kun je sommige personen beter niet volgen. Wellicht is het nog interessanter om te kijken waarom bepaalde mensen dit negatieve denken bij je naar boven halen en wat de onderliggende oorzaak daarvan is. Zo kun je de kern aanpakken."

Ja, want hoe kun je grip krijgen op de onzekerheid over jezelf? Vaak hebben we het niet eens door en is het een blinde vlek. 
"Je hebt mensen om je heen nodig. Vrienden, vriendinnen die je kunnen wijzen op je negatieve gedrag. Dat ze er iets van zeggen als jij aankomt met: ‘ik ben dik’ of ‘ik ben lelijk’. En ‘s ochtends gewoon voor de spiegel gaan staan en zeggen dat je mooi bent en er mag zijn. Ik ben daar zelf ook bewust mee bezig. Ik heb zelf ook geen maatje 34 meer, nooit gehad trouwens. Ik heb ook drie kinderen gekregen, dus verandert je lichaam. Daarom kijk ik elke ochtend bewust met liefde naar mezelf. Ik probeer mezelf andere woorden te geven als er negatieve gedachten over mijn uiterlijk naar boven komen."

Waarin merk je dan dat er iets veranderd is?
"Dat komt geleidelijk tot stand. Je moet het jezelf aanleren. Die momenten leren herkennen en jezelf uit het negatieve denken halen. Juist als je denkt: ik ben waardeloos, ik bak er niks van. Ik kan nu makkelijker zeggen: ‘Stop. Schouders eronder, rechtop lopen, ik ben goed in mijn vak’. Dat negatieve denkpatroon kan ik dan sneller doorbreken en ombuigen. Je hebt altijd die innerlijke stem die je vertelt wat er allemaal niet goed is aan jezelf maar die moet je een ander verhaal laten vertellen. Tot op een bepaalde hoogte is het ook accepteren, zoals een ander lichaam na drie kinderen. Dus ik negeer die buik niet, maar ik accepteer hem. Hij is er gewoon. Je hoeft je daarvoor niet te schamen of jezelf er de schuld voor te geven."

"je hebt te dikke benen"

Hoe kunnen mannen vrouwen helpen om zich mooier te laten voelen?
"Ik denk dat mannen snel geneigd zijn om te zuchten als hun vrouw klaagt over het een of ander wat ze niet goed vinden aan zichzelf. Maar vrouwen hebben het gewoon nodig om te horen dat ze mooi zijn en goed zoals ze zijn. Dat je als man even zegt: ‘Wat heb je toch mooie ogen’, maar ook: ‘knap hoe je met je vriendin omging daarstraks’ of ‘ik bewonder hoe je de zaken op je werk hebt aangepakt’."

Zijn alle vrouwen onzeker over hun lichaam? Ook zij die alles mee hebben? Hoe komt dat en zijn er verschillende ’soorten’ onzekerheid? 
"95 procent van de vrouwen is onzeker. De mooiste vrouwen zijn vaak nog het meest onzeker. Ik verbaas me erover dat ik soms bij hele mooie vrouwen langsga voor mijn werk en dat ze dan ze niks positiefs over zichzelf kunnen bedenken. Dat zal ook met opvoeding en omgeving te maken hebben. Ik probeer bij mijn dochters ook andere aspecten dan hun uiterlijk te benadrukken. Natuurlijk zeg ik dat ze mooi zijn maar ik zeg ze ook dat ze stoer en dapper zijn. Op Instagram gaat het er vaak niet om of iemand heel mooi piano kan spelen maar of diegene er mooi uitziet. De competenties zijn minder belangrijk dan het uiterlijk en daar kijken die meiden naar. Onzekerheid heeft vaak zijn oorsprong in de kracht van woorden. Wat anderen vrouwen over hen gezegd hebben speelt een grote rol. Zo hebben sommige vrouwen moeders gehad die zeiden: ‘Je hebt te dikke benen’, of ‘dat is niks voor jou’."

Welke rol speelt God bij het loslaten van die onzekerheid? Hoe komt dit terug in je boek?
"Ik heb het bewust niet speciaal voor christenen geschreven. Je kunt wel dat vermoeden krijgen als je het leest. ‘God heeft je mooi gemaakt’, vind ik vaak zo’n dooddoener waar sommige vrouwen niet eerlijk over durven zijn. Je mag dus ook gewoon aangeven dat je ergens van baalt. ‘God heeft iedereen mooi gemaakt’, is soms een beetje kort door de bocht als antwoord op je onzekerheid. Ga vooral het gesprek met God aan."

"Natuurlijk kan die rok!"

Vaak gaat die onzekerheid ook gepaard met traumatische gebeurtenissen, vervelende opmerkingen van mensen die belangrijk voor je zijn. Kun je dat voorkomen?
"Of je het voor kan zijn weet ik niet. Je kan wel leren om steeds sneller te herstellen en dat heeft dus alles te maken met hoe je omgaat met kritiek. Je kunt er nuchterder in worden en de feedback meenemen die terecht is en de rest van de kritiek leren loslaten. Compassie tonen naar jezelf, in plaats van je over kritiek heel schuldig voelen."

Waarom hebben mensen moeite met kwetsbaarheid en eerlijk zijn volgens jou?
"Dat heeft met schaamte te maken, ik dacht altijd: als ik het niet zeg dan is het er niet. Je kunt soms net doen alsof er niets aan de hand is. Dat is vaak angst. Maar als je er eerlijker over durft te zijn, merk je dat eigenlijk iedereen met hetzelfde rondloopt."

Hoe kunnen we beter van onszelf gaan houden?
"Stop met vergelijken! Accepteer dat niet alles perfect is en wees dankbaar voor wat er wel is. De gedachten waarmee je jezelf toespreekt zijn daarbij erg belangrijk. Je gevoel volgt altijd je denken."

Hoe belangrijk is kleding volgens jou bij het bepalen van je zelfbeeld?
"Op het moment dat vrouwen bevestigd worden in hun kleding door een opmerking als: ‘natuurlijk kan die rok!’, dan geeft dat ze een stukje zekerheid om ook naar de buitenwereld te treden. Ik probeer vrouwen uit te dagen zich zekerder te voelen door bewust voor hun kleren te kiezen en daar blij mee te zijn."

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Klik hier om het boek van Hanneke Develing te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Zou ik ook zeggen als ik eraan moest verdienen als kledingcoach. We schijnen overal een coach voor nodig te hebben vandaag de dag....