Video: wat iedere christen zou moeten weten over Tell Megiddo
Van een afstandje lijkt de ātellā van Megiddo een gewone heuvel. Dat is echter niet het geval. Een ātellā is een ruĆÆneheuvel. In Nederland wordt het puin na de sloop van een huis vaak eerst afgevoerd voordat men een nieuw huis gaat bouwen. In IsraĆ«l ging dat vroeger anders. Men bouwde een nieuwe stad gewoon bovenop de verwoestte stad. Het gevolg is dat de stad steeds hoger kwam te liggen.
In Meggido hebben archeologen in totaal twintig verwoestingsslagen aangetroffen. Het lijkt dus op een gewone heuvel, maar is in werkelijkheid een 30-meter hoge bult met puin en restanten van bebouwing van soms duizenden jaren geleden.
Paleis
Tussen het puin van tell Megiddo zijn prachtige dingen teruggevonden. Zo vonden archeologen bijvoorbeeld een stadspoort die dateert uit de tijd dat de KanaƤnieten nog in het land KanaƤn woonden. Dat is nog voor de tijd van Mozes en Jozua.
De poort gaf toegang tot een KanaƤnitisch paleis. Voor de stevigheid heeft men de onderste laag stenen van de poort gemaakt van harde basaltstenen. Dat is duurzamer dan de lijmsteen die daarop is gemetseld.
Het luxe KanaƤnitische paleis dat in Megiddo stond is verwoest rond het jaar 1200 voor Christus. Misschien is dat wel gebeurd door de Israƫlieten toen ze onder Jozua het land KanaƤn veroverden.
De stad Megiddo is later weer opgebouwd door de Israƫlieten. Ook uit die tijd is een poortencomplex teruggevonden. Deze nieuwe poort ligt natuurlijk iets hoger dan het KanaƤnitische poortcomplex, zo werkt dat in een tell.
Bekijk de video van De Verkenners:
Altaar
Behalve de poorten is er meer uit de tijd van de KanaƤnieten teruggevonden, waaronder de restanten van een tempelcomplex. Van veel gebouwen is niet zoveel meer over. Een ding kun je nog wel heel goed zien, dat is het altaar.
Het altaar heeft een ronde vorm. Op het altaar werden vroeger dieren geofferd aan de afgoden. Het altaar in Megiddo is maar liefst acht meter in doorsnede. Het is toegankelijk via een trapje van zeven treden. Rond het altaar zijn bij opgravingen een heleboel dierenbotten teruggevonden.
Eigenlijk is het een slecht teken dat het altaar in Megiddo nog zo goed zichtbaar is. De Heere heeft namelijk duidelijk tegen de Israƫlieten gezegd dat ze zich verre moesten houden van de afgodendienst van de KanaƤnieten. In dat geval zou je verwachten dat ze ook de altaren van vroeger zouden slopen. Helaas is dat niet altijd gebeurd.
Paardenstallen
In Megiddo bevinden zich ook restanten van paardenstallen. Deze stallen stammen uit de tijd van de koningen van Israƫl. In Megiddo werden waarschijnlijk de paarden voor de strijdwagens gehouden. Dat was een slimme keuze. Bij gevechten in de bergen heb je natuurlijk weinig aan paarden en strijdwagens. Maar bij een veldslag in de vlakte van Jizreƫl, vlak bij Megiddo, kan een paard goede diensten bewijzen.
Men schat dat er in Megiddo in totaal tussen de 450 en 480 paarden werden gehouden. Deze honderden paarden eten natuurlijk veel. Dat eten voor de paarden werd bewaard in een diepe graansilo.
Weet je dat de stallen ondertussen een bewijs vormen voor de ongehoorzaamheid van de koningen van Israƫl? De Heere had namelijk tegen Israƫl gezegd dat zij geen paarden mochten houden (Deut. 17:16). Een paard was vroeger ongeveer net zo belangrijk als een tank of een gevechtsvliegtuig tegenwoordig. Wanneer Israƫl veel paarden zou hebben, zou het gevaar bestaan dat ze gaan vertrouwen op de paarden en niet op de Heere. En daarom had de Heere Israƫl verboden om paarden in dienst te nemen.
Watertunnel
Megiddo was een belangrijke stad. Het lag strategisch in de Jizreƫlvallei. Vanwege de strategische ligging is er vaak gevochten om Megiddo. Daarover lezen we ook in de Bijbel regelmatig (bijv. 2 Kon. 23:29). Bij een belegering is het natuurlijk belangrijk dat de inwoners voldoende water hebben. Dat hebben ze in Megiddo slim opgelost.
In de stad groeven de inwoners een hele diepe kuil van 36 meter diep. Daar vandaan groeven ze vervolgens een tunnel van 70 meter lang naar een waterbron net buiten de stadsmuur. Het water uit de bron liep door de tunnel onder de grond naar de stad. De bron hebben ze vervolgens van boven bedekt met grote stenen, zodat die onzichtbaar was voor de vijand.
Armageddon
In Megiddo en in de Jizreƫlvallei is in het verleden veel gevochten. Best heel wat christenen denken dat er hier in de toekomst nog een keer een groot gevecht zal plaatsvinden.
In Openbaring schrijft Johannes dat er in āArmageddonā vlak voor de wederkomst van de Heere Jezus een grote veldslag zal plaatsvinden (Openb. 16:16). Het woord āArmageddonā is afgeleid van de Hebreeuwse woorden āhar megiddoā. Dat betekent āde berg van Megiddoā. De vijanden van God zullen tijdens die veldslag een laatste poging doen om de plannen van God te dwarsbomen.
Misschien vind je het best een beetje griezelig om te lang over die dingen na te denken. Maar vergeet niet vergeten dat de uitslag van die strijd al is beslist. De Heere Jezus is namelijk de Overwinnaar. Blijft de vraag: is Hij ook jouw Koning of dien je nog in het leger van Zijn vijand?
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee