Andy Stanley onder vuur vanwege LHBTI-conferentie: "Nodigt niet uit tot transformatie"

Voorganger Andy Stanley leidt een megakerk in Atlanta en hield daar afgelopen weekend een LHBTI-conferentie met de naam 'Unconditional Conference', dat leverde hem veel kritiek op volgens CBN News. De conferentie was gebaseerd op de 'onvoorwaardelijke liefde van God' en bedoeld als steun voor ouders met LHBTI-kinderen.
Hoewel er geen livestream van de diensten beschikbaar is, waren er naar verluidt wel een aantal sprekers actief die de LHBTI-beweging omarmen. Al Mohler, voorzitter van de Southern Baptist Theological Seminary, zegt dat Stanley hiermee afscheid neemt van een "historisch, normatief en Bijbels christendom".
In reactie daarop zegt Stanley zich "nooit geconformeerd te hebben aan Mohlers versie van Bijbels christendom". Volgens hem is de heersende versie van Bijbels christendom juist de reden dat veel mensen de kerk verlaten. "Het is een versie die ervoor zorgt dat mensen zich verzetten tegen het christelijk geloof. Omdat ze Jezus niet kunnen vinden door de complexiteit van theologie en andere dingen rondom het christendom."
Cirkels
"Maar Jezus tekende cirkels", vervolgt Stanley. "Cirkels zo groot en zo wijd, dat er heel wat mensen binnen pasten. Zo zeer zelfs, dat het de religieuze leiders nerveus maakte. Sommige mensen die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht zijn ervan overtuigd dat het huwelijk niets voor hen is, daarom leven ze celibatair. Maar voor velen is dat niet duurzaam. Daarom kiezen ze voor het homohuwelijk, niet omdat ze geloven dat dit Bijbels is, maar om dezelfde redenen als wij: liefde en gezelschap."
Vervolgens is het aan ons als christenen om te kijken hoe we daarop reageren, meent Stanley. "Onze boodschap is om ondanks iemands verleden, ondanks iemands keuzes, deze mensen uit te nodigen om samen met hen te zijn."
Hoogleraar ethiek en theologie, Andrew Walker, reageerde op het onderscheid dat Stanley maakt tussen "doctrine en praktisch pastoraat". Walker: "Wat houdt dit in? Dat hij dus technisch gezien een 'Bijbelse visie' erop na kan houden. Voor alle praktische zaken is er echter een pastorale toepassing die het voor LHBTI-ers mogelijk maakt om de Bijbel ongehoorzaam te zijn en toch als christen op goede voet met de kerk te blijven staan."
Walker vervolgt: "Wat Stanley ziet als falen in het nastreven van een onbereikbaar ideaal, noemt de Bijbel zondig. Nergens in de boodschappen die afgelopen weekend tijdens de conferentie klonken was er de verwachting dat iemand afstand zou nemen van zijn homoseksuele relatie. Dit is een voorbeeld van onbegrensde empathie die naar mensen luistert (wat goed is) maar die niemand uitnodigt tot transformatie (wat niet goed is)."
Praatmee