Volgens schrijver Rob Wijnberg werd wetenschap eeuwenlang door het christendom verboden
“Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap”, dat schrijft Rob Wijnberg in zijn nieuwe bestseller ‘Voor ieder wat wils’. In de EO-podcast ‘De Ongelooflijke Podcast’ licht Wijnberg toe waarom hij dat van mening is. Presentator David Boogerd en theoloog Stefan Paas reageren vol verbazing op Wijnbergs overtuiging. Laatstgenoemde stelt zelfs dat Wijnberg er misschien nog een paar geschiedenislessen op na moet slaan.
“Het christendom verbood en dwarsboomde eeuwenlang wat wij nu wetenschap noemen. Het systematisch onderzoeken van de aard van de wereld, waarheid lag buiten handbereik van de mens en moest daar ook blijven”, leest Boogerd uit Wijnbergs nieuwe boek voor. De passage doet Boogerd en de tevens aanwezige Stefan Paas zichtbaar verbazen.
Wijnberg licht toe waarom hij dat vindt. “Het systematisch onderzoeken vanuit een uitgangspunt dat wij niet weten hoe de wereld in elkaar steekt. Dat niet al is verkondigd in de overlevering. Het systematisch, met nul aannames, onderzoeken van hoe de wereld in elkaar steekt, het ontdekken van natuurwetten en het doorgronden van realiteit: dat was gewoon niet de bedoeling. Dat is ook heel logisch. Ik zou het ook heel raar vinden als dat de bedoeling was, want dat staat haaks op het idee dat dat allemaal al beschreven staat."
Paas reageert op Wijnberg en stelt dat zijn beeld niet klopt. “Als je kijkt naar de gemiddelde wetenschapsgeschiedenis vandaag de dag, dan klopt het niet wat je zegt. In de middeleeuwen werd er hard gewerkt, onder andere aan het ontdekken van de wetten van snelheid en vertraging. Dan hebben we het over de veertiende eeuw. Het astrolabium, de stand van de planeten, om tijden te kunnen berekenen. Er gebeurde juist heel veel.”
Benieuwd naar het volledige fragment? Bekijk dan onderstaande video terug.
"Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap", schrijft @robwijnberg in zijn nieuwe bestseller, maar is dat wel zo?
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) October 2, 2023
Volgens @StefanPaas is dat achterhaald: "Ik zou echt adviseren een paar goede wetenschapsgeschiedenissen erop na te slaan."
Uit Ongelooflijke Podcast #160 pic.twitter.com/LJHu1XDTrV
Praatmee